Kamili oduzeto zlato! Od čuda od deteta i Putinove ljubimice, do dopingovane Ruskinje, linija je tanka!

30.01.2024 | 13:13

Autor: A. S.

Šteta!

Copyright Tanjug/AP

Zimske olimpijske igre u godini kada se održavaju predstavljaju prelepo takmičenje u kome svi uživaju, bez prevelikih navijačkih strasti, a na poslednjim, koje su 2022. godine održane u Pekingu, neočekivano je sportistkinja o kojoj se najviše govori postala mlada Kamila Valieva.

Tada 15-godišnja devojčica primorala je i one koji ne prate umetničko klizanje, da gledaju kretanje gracija na ledu i videli su istoriju. Kamila je bila senzacija ovog takmičenja!

Ona je izvela četvorostruki skok, što do tada nijednoj ženi nije pošlo za rukom, ali je odmah nakon toga i bila podvrgnuta doping kontroli.

Šta je trimatezidin, na koji je Kamila bila pozitivna?

Reč je o supstanci koja se koristi radi sprečavanja angine. Njen tim se branio da je došlo do zamene lekova sa lekovima za srce, koje koristi njen deda.

Utvrđeno je da je bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu, pa je pokrenuta istraga, a na kraju je potvrđeno - bila je dopingovana u Pekingu i čeka je četvorogodišnja suspenzija zbog dopinga. Pitanje je da li će se mlada klizačica i u kom stanju vratiti sportu. I nakon Pekinga, dok je istraga bila u toku, pojavila se na nekoliko takmičenja i pokazala drugu sliku, očigledno uplašena za svoju budućnost.

Konačnu presudu je doneo Sportski sud za arbitražu u Lozani, koji nije kaznio samo Vasilevu, već i Rusko olimpijsko komitet, kome su oduzeli  zlatnu medalju u ekipnom takmičenju. 

Prijem kod Putina

Dok je trajala istraga i bila u cetrnu svih sportskih dešavanja, Kamila je rešila da se odazove pozivu predsednika Vladimira Putina i ode na prijem. Tako je samo još više razljutila MOK.

- Utvrđeno je da je Kamila Valijeva prekršila anti-doping pravila i zato je sankcionisana četvorogodišnjom suspenzijom koja počinje od 25. decembra 2021. godine - navodi se u saopštenju Suda iz Lozane.

Ovom odlukom poništeni su svi njeni rezultati, što znači da je ostala i bez onog zlata sa Olimpijskih igara!

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam