Francuska je šampion Evrope posle punih 10 godina! U ludom finalu sruđen svetski prvak!

28.01.2024

19:48

0

Autor: P.K.

Legendarni meč će se dugo prepričavati

Francuska je šampion Evrope posle punih 10 godina! U ludom finalu sruđen svetski prvak!
Francuzi slave titulu - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Francuska je četvrti put šampion Evrope! U finalu kontinentalnog šampionata, tim Gijoma Žila pobedio je svetskog prvaka Dansku sa 33:31 (27:27, 14:14) posle 70 minuta paklenog rukometa!

Lankses arena u Kelnu i 20.000 gledalaca posmatrala je duel dve rukometne supersile – na kraju je slavila Francuska protiv Danske posle produžetaka.

Ovako su se Francuzi revanširali Dancima za težak poraz pre godinu dana u finalu Svetskog prvenstva.

Junak meča definitivno je bio Dika Mem, koji je postigao dva ključna gola u drugom produžetku i tako doneo Francuskoj prvu evropsku titulu nakon pune decenije. Uz Mema, sjajni su bili i Nedim Remili i Ludovik Fabregas.

Danci su bili u prednosti veći deo meča, ali su propustili priliku da završe igru u svoju korist. U finišu regularnog dela igre greška Matijasa Gidsela i izjednačujući gol Fabregasa otvorili su put ka produžecima. U dodatnom vremenu Francuska je pokazala više snage i koncentracije, a posebno su se istakli Mem i Remili.

Prvo poluvreme bilo je izjednačeno, sa Emilom Nilsenom na danskoj strani koji je imao impresivnih 11 odbrana. Za Francusku, Samir Belasen je takođe bio ključan sa pet važnih odbrana.

Francuzi su se istakli i u napadu, sa Ludovikom Fabregasom koji je postigao osam golova, a Nedim Remili dodao pet. U danskom timu, Mikel Hansen je bio najefikasniji sa devet golova, dok je Gidsel dodao osam.

Podsetimo, u borbi za treće mesto i Olimpijske igre u Parizu Švedska je pobedila Nemačku sa 34:31. Peta je Mađarska, šesta Slovenija, dok je Srbija završila takmičenje tek na 19. mestu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike