Dve medalje, šest godina razlike, dve velike radosti

16.09.2020 | 15:22 >> 17:10

Autor: Miljana Rogač

Najbolji srpski odbojkaši pamte 16. septembar po evropskoj bronzi 1995. i zlatu 2001.

Copyright Tanasković, Grbić, Kovač, Brđović i Petrović proslavljaju osvojeni poen MN Press/Marko Metlaš

Dvostruka radost javlja se kod naših odbojkaša kada pomisle na 16.septembar. Prvi razlog je bronzana medalja koja im je na taj dan 1995. u Atini na Evropskom šampionatu zasijala oko vrata i pokrenula lavinu uspeha u narednim akcijama. Drugi razlog za lepo sećanje je prva evropska titula osvojena 2001. godine u Ostravi.

Posle svega što je naša zemlja prošla tokom 90-ih godina, za odbojkaše je uspeh bio i sam odlazak na kontinentalno takmičenje u Grčku. Morali su da prođu specifične kvalifikacije koje su trajale od februara do juna. Zbog naknadnog ulaska u tu priču imali su obavezu da protivnicima koji im dolaze na megdan pokriju sve troškove, a isto tako da obezbede i sredstava za svoja putovanja, hranu, smeštaj.

Uspeli su „plavi“ da preskoče sve prepreke i na terenu i van njega, i da uskoče u vagon za Atinu. Iako su na startu poraženi od Holandije maksimalnim rezultatom, nisu gubili nadu da će ovo takmičenje za njih biti uspešno. Ređale su se posle pobede protiv Ukrajine, Grčke, Letonije i Nemačke. U polufinalu su ih presreli Italijani (1:3), da bi u borbi za bronzu zablistali protiv Bugarske – za samo 58 minuta bilo je 3:0 (15:4, 15:4, 15:6).

Tim Jugoslavije koji je najavio slavne dane naše odbojke činili su: Đorđe Đurić, Žarko Petrović, Željko Tanasković, Dejan Brdjović, Slobodan Boškan, Djula Mešter, Slobodan Kovač, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Rajko Jokanović, Andrija Gerić i Goran Vujević. Selektor je bio Lazar Grozdanović, a treneri Zoran Gajić i Bogdan Sretenović.

Copyright Proslava zlatne medalje na EP 2001. godine MN Press/Nebojša Paraušić

Ako se ova bronza može nazvati neočekivanom, to sigurno ne važi za zlato osvojeno na isti dan šest godina kasnije u Češkoj. Jugoslavija je tada stigla u Ostravu sa jakom reputacijom kao olimpijski šampion iz Sidneja. Bilo je to prvo takmičenje na koje su naši momci došli kao apsolutni favoriti.

Snagu „orlova“ su u prvoj fazi osetili na svojoj koži odbojkaši Francuske, Poljske, Mađarske i Italije. Nemci su uspeli da iz iznenade, ali je onda popravljen utisak u polufinalu protiv Rusije – 3:0. Bitku za zlato vodili su sa Italijom i iz nje su izašli kao vladari Evrope – 3:0. Najbolji igrač prvenstva bio je korektor Ivan Miljković, kome je pripala i nagrada za najboljeg poentera. Vasa Mijić je bio najbolji u polju, a Nikola Grbić dizač.

Posle olimpijske krune, stigla je samo potvrda da su plavi momci nadmoćni i na svom kontinentu. Sa klupe ih je predvodio Zoran Gajić, a ekipu su činili: Rajko Jokanović, Goran Marić, Edin Škorić, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković i Igor Vušurović.

Ovo je bilo prvo evropsko zlato za našu zemlju u muškoj odbojci, a isti uspeh je ponovljen 2011. i 2019.godine…

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam