Ferstapen može po suncu, može po kiši! Šampion slavio u Monte Karlu i napravio ogrmnu razliku na vrhu

28.05.2023

17:25

0

Autor: P.K.

Apsolutna dominacija Holanđanina na uličnoj trci

Ferstapen može po suncu, može po kiši! Šampion slavio u Monte Karlu i napravio ogrmnu razliku na vrhu
Ferstapenov bolid u Monte Karlu - Copyright Tanjug/AP

Ni nagla kiša nije mogla da zaustavi majstoriju Maksа Ferstapena u Monaku za Veliku nagradu Monte Karla u Formuli 1. Holandski vozač bio je izuzetan u suvim uslovima tokom subotnjeg kvalifikacionog treninga, kada je u poslednjem trenutku pretekao Fernanda Alonsa i osvojio pol poziciju.

U nedelju je izvezao trku sa velikom veštinom, briljirajući na suvom asfaltu i zadržavajući smirenost na mokrom - iako je nekoliko puta bio jako blizu ogradama.

Ferstapen je sada pobedio u četiri od prvih šest trka i stekao ogromnu prednost od 39 bodova u odnosu na svog timskog kolegu u Red Bulu, Serhija Pereza.

Sve je izgledalo veoma jednostavno sve do trenutka kada je kiša, u poslednjoj trećini trke, pretila da sve preokrene, ali svetski šampion je izdržao oluju. Ferstapen, koji je prestigao Sebastijana Fetela i sada ima rekordnih 39 pobeda za Red Bul, rekao je:

- Bilo je teško. Kiša je počela da pada i nismo znali šta se dešava sa gumama. Kiša je padala sve više iz kruga u krug i bilo je neverovatno klizavo. Ne želite previše da gurate i ne želite da izgubite previše vremena. Nekoliko puta sam udario u ograde, ali to je Monako. Divno je pobediti na ovaj način, u ovakvim vremenskim uslovima, ostati potpuno smiren i doneti pobedu kući.

Ferstapen je imao dobar start i uspeo je da se održi ispred Alonsa, koji je bio blizu ogradama na prvom zavoju.

Ali njegov timski kolega u Red Bulu, Perez, nije bio toliko srećan, pošto je startovao poslednji.

Meksikanac, koji je prošle godine osvojio ovu trku i time obezbedio novi ugovor sa timom, bio je umešan u sudar sa ostalim vozačima koji su bili daleko pozadi - Nikom Hulkenbergom, Guanju Džouom i Lensom Strolom.

Pereza su prinudili da napravi odlazak u boks već u prvom krugu, čime je napravljen dodatni zaostatak, dok je Hulkenberg dobio kaznu od pet sekundi zbog izazivanja nereda. Sledeći grešku je napravio Karlos Sainc, koji se sudario sa Estebanom Okonom dok je bio na četvrtom mestu. Španski vozač je blokirao točkove i izgubio deo prednjeg krila nakon kontakta sa vozačem Alpina.

Na čelu trke, Ferstapen je brzo sustigao vozače koji su bili iza njega. Uskoro je prestigao i svog timskog kolegu koji, uprkos svojim najboljim naporima, i dalje je bio na začelju.

I tako smo se smestili u uobičajenu procesiju koja, nažalost, za mnoge ovu trku čini dosadnom.

Dok će subotnji kvalifikacioni trening ostati najbolji deo sezone - jer su Ferstapen i Alonso izmenjivali pozicije sa takvom magičnom vožnjom - trka u nedelju postala je nešto zamorna i oslanjala se na neobično vreme ili nesreću.

Prvo su se kišni oblaci povukli, nagoveštavajući da će poremetiti poredak, ali su se vratili u kneževinu u punoj snazi u 52. krugu od ukupno 78. Kiša je dodala uzbuđenje, dok su vozači i timovi paničili. Ferstapen je bio primetno uznemiren preko radio-veze tima. Dok se provlačio kroz mokru stazu na slik gumama (za suvo), Aston Martin je pozvao Alonsa i Strola da uđu u boks na kraju 54. kruga - ali su oni iznenada izabrali nove slik gume.

To je bio loš potez koji je rezultirao time da su oba vozača bila primorana da se za krug kasnije ponovo zaustave u boksu i zamene gume za intermedijalne (za više vremenskih uslova) kako bi se nosili sa stajaćom vodom. Mercedes je uradio suprotno - mudro su postavili i Luisa Hamiltona i Džordža Rasela na intermedijalne gume.

U međuvremenu, Ferstapen je i dalje vozio na slik gumama i bio je primoran da smanji brzinu nakon što je bio veoma blizu udaranja u zid kod Portijea.

Bilo je još neverovatnije što je Aston pogrešio u strategiji jer je Holanđanin bio kao golub na grani - samo da je Alonso bio na pravim gumama. Kiša je nastavila da otežava stvari, dok je Ferstapen konačno stigao do boksa kako bi zamenio gume za intermedijalne. Sainc je zavrteo, Rasel se sudario sa Perezom, zbog čega je dobio kaznu od pet sekundi - a Strol je završio trku sudarom.

Ferstapen sada na čelu plasmana ima 144, a prate ga Peres sa 105 i Alonso sa 93.

Naredna trka Formule 1 vozi se već sledeće nedelje za Veliku nagradu Španije na stazi "Katalunja".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike