Srpski rvači kreću u pohod na medalje! EP za mlađe seniore otvara sezonu, Srbija sa sedam takmičara u Bukureštu!

13.03.2023

06:51

0

Autor: A. Š.

Na šampionatima Evrope za rvače do 23 godine koji se održavaju od 2015. do sada je osvojeno ukupno devet odličja

Srpski rvači kreću u pohod na medalje! EP za mlađe seniore otvara sezonu, Srbija sa sedam takmičara u Bukureštu!
Srpski rvači na treningu - Copyright 24sedam/Rvački savez Srbije

Evropsko prvenstvo u rvanju za mlađe seniore održava se u Bukureštu od 13. do 19. marta, a na ovom šampionatu Srbiju će predstavljati ukupno sedam takmičara – četiri u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji.

Boje naše selekcije do 23 godine u glavnom gradu Rumunije braniće Sabolč Lošonc, Aleksa Ilić, Branko Kovačević, Luka Katić, Jovana Radivojević, Maša Petrović i Fani Nađi.

Selektor reprezentacije Srbije Milorad Dokmanac izuzetno je zadovoljan pripremnim periodom koji je počeo još 9. januara i smatra da su naši rvači u potpunosti spremni za izazove koji ih očekuju.

- Šampionatom Evrope za mlađe seniore praktično počinje reprezentativna sezona - kaže Dokmanac pred put srpske reprezentacije u Bukurešt i dodaje:

- Imali smo izvanredan rad na pripremama, koji je bio vrlo težak i obiman. Ali, mislim da smo stvorili jako dobru bazu kada je reč o snazi i kondiciji. Zaista smo uživali u vrhunskim uslovima za trening na Divčibarama, gde smo odradili bazične pripreme, a sve to smo nadogradili u Poreču, gde smo u društvu 250 vrhunskih rvača iz 25 zemalja imali vrlo kvalitetan sparing. Potom smo sa radom nastavili u Budimpešti sa selekcijom Mađarske, koja je oduvek u svetskom vrhu, i što je možda još važnije, gaji drugačiji i vrlo specifičan sistem treninga. Naši takmičari su sve to dobro podneli.

Dokmanac je istakao da je završna faza priprema odrađena u Zrenjaninu, gde je smanjen intenzitet treninga i spušteno opterećenje kako bi se tempirala forma za start šampionata.

- U prethodna tri meseca naši rvači imali su svega desetak slobodnih dana. Trebalo je sve to izdržati psihički i fizički, ali urađen je odličan posao. Zbog svega toga nadamo se dobrim rezultatima, a najviše se očekuje od Branka Kovačevića, koji je već osvojio dve medalje na evropskim šampionatima za mlađe seniore. Takođe, Aleksa Ilić je ranije bio blizu borbi za odličja i on bi možda mogao da zablista. Luka Katić i Sabolč Lošonc su prvi put u konkurenciji mlađih seniora i ovo takmičenje za njih će biti dragoceno pre svega u pogledu sticanja iskustva - objasnio je Dokmanac i naglasio da zbog mladosti i nedovoljno iskustva vrhunski rezultati od naših dama u ovom trenutku ne bi bili realni.

Zanimljivo je istaći da naši rvači u u seniorskoj konkurenciji poslednjih deset godina imaju kontinuitet osvajanja barem jedne medalje na najvećim takmičenjima. Kada je reč o mlađim seniorima, to je praksa poslednje dve godine, a na šampionatima Evrope za rvače do 23 godine koji se održavaju od 2015. do sada je osvojeno ukupno devet odličja.

- Uradili smo sve što je u našoj moći i naše rvače smo kroz kvalitetan trening doveli u stanje da mogu da pruže svoj maksimum. O medaljama će odlučivati sitnice. Zavisiće mnogo od trenutne inspiracije, raspoloženja, ali i žreba. U svakom slučaju, jedna medalja na ovom šampionatu bi svakako bila veliki uspeh - zaključio je Dokmanac.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike