Nije Olivera jedina: Zbog napada na nju svi su plakali kao kiša (video)

12.10.2020

18:07 >> 19:53

0

Autor: D. B.

Koliko god da je strašno izgledao napad na atletičarku, dešavanja iz Hamburga 1993. godine i dalje ostavljaju gorak ukus u ustima

Nije Olivera jedina: Zbog napada na nju svi su plakali kao kiša (video)
Copyright Profimedia

Napad na Oliveru Jevtić tokom maratona u Sofiji vratio nam je film na sve ono što se dešavalo 30. aprila 1993.

Olivera Jevtić za 24sedam: Namerno sam napadnuta (video)

Baš tada jedan čovek pomućene svesti odlučio je da završi karijeru devojke koja je trebalo godinama da vlada svetskim tenisom. Na taj dan čovek po imenu Ginter Parhe, Nemac koji je u tom momentu imao 38 godina, nožem oštrice od devet inča odlučio je da ubode u leđa Moniku Seleš. Dok je mala Mo seddela na klupi tokom pauze između dva gema na meču protiv Magdalene Malejeve, Ginter, koji je bio opsednut likom i delom Monikine najveće rivalke Štefi Graf odlučio je da ubode Šelešovu.

– Sećam se da sam sedela. Imala sam peškir preko leđa, uzela sam gutljaj vode. Jedva da je čaša dodirnula usta kada sam osetila neverovatan bol u leđima. Sakrila sam glavu u peškir koliko me je bolelo, kada sam videla muškarca koji je nosio bejzbol kapu koji se cerekao. Podigao je ruke i videla sam da u ruci ima dugačak nož. Nisam u momentu shvatila šta se dogodilo.

Monika je u tom momentu imala samo 19 godina. Iza sebe je imala devet gren slem trofeja, seriju od 22 osvojena turnira i igrala je u 33 finala na 34 turnira. Rečju – dominirala je svetom belog sporta.

Sofijsko okružno tužilaštvo pokrenulo istragu povodom napada na Oliveru Jevtić

Rane koje joj je Ginter naneo fizički su brzo zarasle. One koje mentalne nisu dugo. Ginter je za ovaj napad odslužio tek šest meseci u zatovru. Tokom suđenja utvđeno je da je reč o psihički bolesnom čoveku. Napda na Moniku doneo je brojne promene u svetu tenisa. Već na sledećem gren slemu, na Vimbldonu, klupe sa igračima bile su okrenute ka navijačima, a ne ka sudiji.

– Taj čovek je svesno želeo da mi nanese bol, a dobio je blagu kaznu. Zato sam i donela odluku da više ne igram u Nemačkoj – pričala je svojevremeno Monika Seleš.
Prema svim raspoloživim informacijama Parhe sada živi u domu za stara lica zbog dodatnih zdravstvenih problema.

Monika se kasnije vratila tenisu, ali nije bila ni senka nekadašnje sebe.

– Za mene taj čovek nije kažnjen. Kao da je sudija rekao “pa neće on ponovo da to ponovi, neće nikoda da ubije”. To je ludilo. Da je neko uradio Štefi to što je Moniku urađeno počinioca bi zaključali u ćeliju i bacili bi ključ – pričala je svojevremeno Martina Navratilovu.

Slešova se na kraju povukla 2008. godine pošto nije odigrala meč pet godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike