Ferstapenova titula promenila pravila Formule 1: Masi je napravio revoluciju, pa smenjen

16.03.2022

13:29

0

Nova sezona Formule 1 počinje ovog vikenda u Bahreinu

Ferstapenova titula promenila pravila Formule 1: Masi je napravio revoluciju, pa smenjen
AP596636731000 - Copyright AP photo

Poslednja i finalna trka prošlogodišnjeg šampionata Formule 1, kada je u samom finišu Maks Ferstapen došao do prve titule i time srušio vladavinu Luisa Hamiltona izazvala je i brojne reakcije.

Naime, svi se sećaju tog poslednjeg kruga, kada je Ferstapen prestigao tada aktuelnog šampiona, a na stazi je bilo i bezbednosno vozilo.

Tada je nastala prava drama, a organizatori su sada rešili da preduhitre ponavljanje identične situacije, pa je FIA promenila proceduru.

Tadašnji direktor trke Majkl Masi, koji je zamenjen prošlog meseca, promenio je proceduru u poslednjim krugovima na Jas Marini koja je omogućila i ovakav razvoj borbe za šampionsku titulu.

Do sada je važilo pravilo da sva vozila koja imaju krug zaostatka mogu da preteknu sigurnosno vozilo, kako bi se uspostavio realan poredak.

Po novom: Ako službeno lice trke smatra da je bezbedno to da se uradi i svim vozačima bude poslata poruka, onda mogu sva vozila koja imaju krug zaostatka da preteknu sigurnosno vozilo.

Tako je i doslovno uspostavljeno kao pravilo ono što je Masi učinio na pomenutoj trci, iako je tada odstupio od važećeg pravila.

Nova sezona Formule 1 počinje ovog vikenda u Bahreinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike