Svetski rekord na 100 metara mu oduzet zbog dopinga, trajao je duže od svih, ali sada je konačno kraj

11.02.2022

10:22

0

Ovo je definitivno završetak jedne ere

Svetski rekord na 100 metara mu oduzet zbog dopinga, trajao je duže od svih, ali sada je konačno kraj
profimedia-0474013962 - Copyright Profimedia

Jedan od najboljih atletičara svih vremena, američki sprinter Džastin Getlin, odlučio je da  završi karijeru dan pošto je napunio 40 godina.

Amerikanc ima pet olimpijskih i 12 svetskih medalja, osvajao je zlato na svim takmičenjima. Njegovo vreme od 9,74 na 100 metara jeste peto najbolje u istoriji discipline.

Getlin je javnost o povlačenju objavio na Instagramu, uz emotivnu poruku i prigodni video:

- Otkada sam znao da je trčanje nešto čime se možeš baviti… Nešto što savršeno osećaš, nešto zbog čega osećaš slobodu, nešto zbog čega sam se osećao kao pravi ja. Voleo sam te od kada sam trčao na igralištima igrajući "šuge", do sagorevanja staza pored fudbalskih terena, trkanja sa klincima iz komšiluka dok su oni na biciklima a ja na nogama. Moj život se promenio od kada sam saznao tvoje ime, Stazo. Volim te. Dala si mi suze bola i radosti, naučila me lekcijama, koje nikada neću zaboraviti. Štafeta je prošla, ali ljubav nikada neće izbledeti. Priprema, pozor… sad! - oprostio se Getlin od svoje uspešne karijere.

Reč je o olimpijskom šampionu iz Atine (2004), srebrnom u Riju 2016, i bronzanom u Pekingu 2012. godine. Četiri puta je bio šampion sveta, a poslednji veliki uspeh je napravio na planetarnom šampionatu u Dohi 2019. godine kada je sa 37 godina bio drugi.

Nakon što je osvojio poslednju zlatnu medalju s američkom štafetom 4x100 metara i srebro na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine želeo je da karijeru završi na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali ga je u tome sprečila povreda.

Karijeru su mu obeležili i doping skandali. Godine 2001. je suspendovan na dve godine zbog korišćenja amfetamina, što je posle smanjeno na godinu dana nakon žalbe. To nije sve – 2006. je dobio četvorogodišnju suspenziju jer je bio pozitivan na testosteron. Ta kazna mu je obrisala tadašnji svetski rekord od 9,77 sekundi na 100 metara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike