OKS izabrao laureate: Jovana Preković i Filip Filipović, te odbojkašice i vaterpolisti!

26.12.2021

18:17

0

Maljković se poklonio onima koji su ispisali istoriju

OKS izabrao laureate: Jovana Preković i Filip Filipović, te odbojkašice i vaterpolisti!
0MET4721 - Copyright MN Press

Olimpijski komitet je večeras na svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije, izabrao najuspešnije srpske sportiste, timove i trenera za 2021. godinu.

Nakon što su kandidati zauzeli svoja mesta u sali, dečiji hor Kolibri je imao čast da himnom "Bože pravde" otvori svečanost. 

Prisutnima se zatim obratio predsednik OKS-a, Božidar Maljković.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam čast da se obratim, na kraju jedne od najuspešnijih godina srpskog sporta. Red je da se poklonimo onima koji su pre samo nekoliko meseci ispisali istoriju srpskog sporta. Rezultat iz Tokija, devet medalja, od kojih tri zlatne, potvrdili su imidž zemlje sporta koji imamo u svetu. Najbolji nagradu dobijaju na osnovu ostvarenih rezultata u prošlosti, ali i kao zalog za buduće uspehe - kazao je najpre Maljković, te istakao i ko je pružao veliku podršku:

 

- Ne bismo mogli sve ovo da uradimo da ne postoji ogromna podrška države. Olimpijski komitet je predložio, a predsednik i Vlada su prihvatili da se trenerima nacionalno priznanje dodeljuje na mesečnom nivou do kraja života - istakao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Laureat za najuspešniju sportistkinu Srbije, pripao je zlatnoj karatistkinji Jovani Preković.

Ona je uzela veliko priznanje u konkurenciji tekvondistkinja Milice Mandić i Tijane Bogdanović, odbojkašice Tijane Bošković, atletičarke Ivane Vulete, džudistkinje Anje Obradović, košarkašice Sonje Vasić i Staše Gejo u sportskom penjanju.

 

U muškoj konkurenciji to priznanje poneo je Filip Filipović, kapiten zlatnih vaterpolista. 

Konkurenciju su mu činili teniser Novak Đoković, streljaši Damir Mikec i Mihajlo Sebić, rvač Zurabi Datunašvili, džudista Aleksandar Kukolj, bokser Vladimir Mirončikov i vaterpolista Branislav Mitrović

 

Očekivano, najuspešniji tim Srbije jeste vaterpolo reprezentacija, koja je u Tokiju odbranila zlatnu medalju osvojenu 2016. godine u Rio de Ženeiru. Njima je to 14. priznanje.

U ženskoj konkurenciji, to su pak sjajne odbojkašice. Ovo je jedanaesto priznanje za srpske odbojkašice, osvajačice olimpijske bronze u Tokiju i srebra na ovogodišnjem prvenstvu Evrope.

Najuspešniji trener je Dragan Jović, trener tekvondistkinja i tekvondista Srbije. Njegove Milica Mandić i Tijana Bogdanović osvojile su zlato i bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju.  

Trofej Olimpijsko scre "General Đukić" u rukama je profesora doktora Dragana Radovanovića, a najuspešniji mladi sportista "Bobana Momčilović Veličković" je bacačica koplja Adriana Vilagoš.

Sedamnaestogodišnja, supertalentovana bacačica koplja je, u starijoj konkurenciji, na prvenstvu sveta za atletičare i atletičarke do 20 godina starosti, osvojila zlatnu medalju hicem od 61,46 metara.

Svečanoj dodeli nagrada u Domu Narodne skupštine prisustovali su brojni sportisti, gosti, selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete Branko Ružić i drugi.

 


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike