Šta nas sve tek čeka u NBA: Janisova odluka, nejasni planovi timova i finansijski udarci (Foto)

20.11.2020

06:43 >> 06:01

0

Prava ludnica u najjačoj ligi na svetu tek kreće

Šta nas sve tek čeka u NBA: Janisova odluka, nejasni planovi timova i finansijski udarci (Foto)
Copyright Profimedia/NICOLAS MESSYASZ/SIPA

Draft je završen, a to u svetu NBA lige znači da može da krene ludilo sa trejdovima. Pojedini timovi su već počeli da dogovorima i razmenama, a kada se u ponoć i zvanično otvori tržište za slobodne agente sve će da krene na još većem nivou.

Pročitajte još: Neverovatna priča Alekseja Pokuševskog: Od Novog Sada preko Pireja do NBA zvezda

Ko će gde otići, ko bi mogao da dobije veliki ugovor, ko će biti pretplaćen, ko neće biti dovoljno plaćen. Sve su to pitanja na koja mnogi pokušavaju da pronađu odgovor. Jedan od njih je američki portal „Ringer“ koji je napravio opširnu analizu.

ŠTA ĆE BITI SA JANISOM?

Pitanje na koje svi čekaju odgovor. Ukoliko potpiše supermaks ugovor sa Baksima može da dobije oko 250 miliona dolara u narednih pet godina. Dvostruki MVP ima ugovor na još ovu sezonu i pred njim je odluka koja (ni)je laka.

Baksi su spremni na sve da ga ubede da ostane, pokušali su to da mu pokažu dovođenjem Džrua Holideja i Bogdana Bogdanovića, ali je trejd srpskog beka trenutno u magli. Nije isključeno da ekipe mogu da se dogovore, mada trenutno to deluje dosta daleko.

Generalni menadžer Džon Horst će uraditi sve što je potrebno kako bi ostao. Navodno Janis ima rok za odluku, a to je subota 21. decembar. Dovoljno vremena da vidi kako će se stvari odvijati. Njegova odluka bi mogla da utiče dosta i na ostale timove. U teoriji, ako bi odbio produžetak, mnoge ekipe bi verovatno „žrtvovale“ sezonu i stvorile dovoljno prostora u „seleri kepu“ da mu ponude ugovor naredne sezone.

Profimedia

FINANSIJE

Usled svega što se dešava sa pandemijom koronavirusa, činjenicom da u dvoranama nema publike i da sve to dodatno utiče na finansije timova, ekipe su znatno opreznije. Dogovor između čelnika NBA lige i predstavnika Sindikata igrača je donet, „seleri kep“ iznosi 109.1 milion dolara, a cifra preko koje timovi ne smeju da idu, ukoliko ne žele da plaćaju ogromne penale, je 138.9 miliona dolara.

Pošto vlada velika neizvesnost oko toga do kada bi pandemija mogla da traje, hoće li biti vakcine, kada i slično, timovi su već sada počeli da gledaju u budućnost i da paze na plate igrača.

Prostora za manevar ima sve manje. Jedan od primera je trejd o kom se priča dosta u poslednje vreme, Džejms Harden u Bruklinu. Jasno je da bi sa platama Kevina Durenta i Kajrija Irvinga ta cifra bila previsoka i da bi to značilo da Netsi ne bi imali previše novca za trošenje na ostale igrače. Uštedeli bi nešto odlascima Dinvidija, Leverta i pikovima. Zbog toga je na čelnicima da odluče – instant napad na titulu ili postepeno čekanje, kao što recimo Oklahoma radi trenutno sa pravljenjem tima iznova.

Pročitajte još: Real ostaje bez najboljeg igrača: Kampaco se pridružuje Srbinu u NBA

KO ĆE BITI PRETPLAĆEN?

Upravo zbog problema sa finansijama je jasno da ekipe neće davati ogromne svote novca slobodnim agentima. Ipak, biće onih koji bi mogli da dobiju znatno više nego što se očekuje. „Ringer“ je izdvojio jedno ime – Davisa Bertansa.

– Litvanac šutira fenomenalno za tri poena. Samo sedmorica igrača su šutnula više trojki kroz „tesnu“ odbranu i malo prostora za šut, samo jedan je pogodio više od Bertansa – Džej Džej Redik. Njegovi procenti su zaista fantastični, nivo je sjajan i Vašington je jasno stavio do znanja svima da želi da ga zadrži. Spremni su da mu daju novac, mada je pitanje da li se sada nešto promenilo kada su doveli Denija Avdiju na draftu. Još neki timovi (Atlanta, Niksi i Finiks) žele Bertansa i mogu da mu daju dosta novca. Ne tvrdim da ne zaslužuje tu platu, daleko od toga, samo da bi mogao da dobije mnogo, mnogo više na kraju – navodi se u tekstu.

Profimedia

ZBOG KOGA KREĆE „RAT“?

Ima nekoliko igrača oko kojih bi mogao da započne pravi „rat“ na NBA tržištu. Na listi ovog portala su se našla četiri imena:

Danilo Galinari (Oklahoma) – prava „streč“ četvorka koja bi se uklopila u veliki broj timova.

Serž Ibaka (Toronto) – pred njim su dve opcije, da potpiše jednogodišnji ugovor i ostane deo Reptorsa i da se oproba sledeće sezone na tržištu kada situacija bude bolja ili da već ove, za verovatno manji novac, ode u neki drugi tim (spominju se dosta Lejkersi i Klipersi).

Džo Heris (Bruklin) – Fantastični šuter za tri poena je neko koga želi veliki broj timova.

Fred Vanvlit (Toronto) – Verovatno najbolji plejmejker na tržištu. Ekipe kojima je neophodan organizator igre će izdvojiti veliku svotu novca da ga angažuju.

Profimedia

JOKIĆ „UNIŠTIO“ HERELA

Jedan od igrača kome se predviđalo da bi mogao da dobije veliku platu kao slobodan agent je Montrez Herel, dobitnik priznanja za Šestog igrača godine.  Tako je bilo sve dok se nisu susreli Klipersi i Denver. Nikola Jokić je „uništio“ Herela.

Način na koji je srpski centar odigrao tu seriju je impresivan, ali je svima zapalo za oko kako je igrao protiv Herela. Koliko god da je Montrez atletski nadaren, skočan, da je napadački solidan, toliko je defanzivno najslabija karika i neko ko ne može da se nosi sa snažnijim centrima.

Jokić je sve to demonstrirao ostalim NBA timovima, a navodno je Herelova procenjena plata na tržištu pala sa preko 20 miliona dolara godišnje na negde između osam i 12 miliona…

Pročitajte još: Srbin deo NBA razmene: Filadelfija poslala Micića na Zapad

OGRANIČENO SLOBODNI AGENTI

Da pre svega pojasnimo, ograničeno slobodan agent je igrač koji je pod ugovorom sa jednim timom, može da pregovara sa drugima, ali konačnu odluku donosi tim sa kojim ima ugovor. Među njima je Bogdan Bogdanović. Primera radi, Lejkersi da ponude Bogdanu 20 miliona dolara godišnje, konačnu odluku će doneti Kingsi. Ukoliko oni izjednače navedenu ponudu u ovom primeru, Bogdanović bi morao da ostane u redovima „kraljeva“.

Ima nekoliko igrača koji bi mogli da dobiju veću platu i da budu nagrađeni na pravi način, tu su Jakob Poetl (San Antonio), Deantoni Melton (Memfis), Malik Bizli i Džordan Meklaflin (Minesota), Brendon Ingram (Nju Orleans)…

Profimedia

PARE ZA RUKIJE

Članovi „klase 2017“ bi mogli da dobiju veliko povećanje plata ubrzo. Izvesno je da će se to dogoditi sa Džejsonom Tejtumom (Boston) i Donovanom Mičelom (Indijana), vrlo verovatno i sa Dieronom Foksom (Sakramento). Na toj listi bi bio i Bem Adebajo (Majami), ali će Hit vrlo verovatno sačekati sa odlukom Adetokumba oko produžetka saradnje pre nego što donesu takvu odluku.

Ima tu i još njih koji bi mogli da budu nagrađeni, mada će to znatno više zavisiti od samih timova, planova, vizija, ambicija.

Tu su Malik Monk (Šarlot), Denis Smit (Dalas), Frenk Ntilikina (Čikago), Džastin Džekson (Portland), Kajl Kuzma (Lejkersi). Ostaje da se vidi kako će franšize reagovati i da li i njih vide u svojim dresovima u budućnosti.

VETERANI

Jurnjava za prstenom. To nije ništa novo u NBA svetu. Mnogi igrači su pristajali na znatno manje plate da bi stigli do titule. Poslednji primer toga bio je Dvajt Hauard koji je to uspeo sa Lejkersima.

Na tržištu postoji dosta iskusnih igrača koji su spremni na tako nešto. „Ringer“ je izdvojio tri pozicije.

Centri – Demarkus Kazins je prošao kroz pravi pakao sa povredama. Mark Gasol verovatno može da dobije više od „minimalca“, Žoakim Noa može da proba nešto kao što je učinio sa Klipersima.

Krila – Karmelo Entoni bi trebalo da ostane u Portlandu, pokazao je da može da igra sa njima. Kajl Korver je majstor u šutu za tri, ali sa 39 godina ne možete od njega da očekujete da uradi nešto spektakularno u defanzivi. Kortni Li može da bude dobar „3&D“ (trojke i odbrana) igrač za minimalnu platu. Vesli Metjuz će verovatno završiti u Baksima ili Lejkersima. Ne treba isključiti ni Džereda Dadlija, osim ako on odluči da pređe u komentatore.

Bekovi – Izdvajaju se dva imena. Radžon Rondo je već osvojio titule i veliku platu mogu da mu ponude verovatno samo Atlanta i Klipersi. Drugi je Di Džej Agustin, mogao bi da pomogne ekipama.

Profimedia

TIMOVI KOJE TREBA PRATITI

Pet timova. Toliko je novinar ovog portala Den Devin stavio u tekst uz naslov „Najintrigantnije ekipe koje treba pratiti u narednim nedeljama“. Sve to je slikovito opisao, uključujući i pohvale na račun Pokuševskog.

Atlanta – Na čemu oni rade? Draftovali su Onjeku Okongvua, verovatno najboljeg defanzivca na poziciji centra na draftu. On bi trebalo da im pomogne dosta u odbrani, jer su Hoksi primali previše poena u reketu. Uz to, imaju superstara u vidu Trea Janga, ali i 43.5 miliona dolara u „seleri kepu“. To znači da mogu da dovedu nekoliko igrača. Povezivani su sa Gordonom Hejvordom (odbio 34.5 miliona od Bostona), Radžonom Rondom i Danilom Galinarijem. Izvesno je da će biti još dosta spekulacija sa njima. Glavno pitanje je – u kom smeru oni razmišljaju?

Njujork Niksi – Pare za njih nisu problem. Imaju dovoljno novca, ali je problem što nemaju sa čim da privuku igrače. Novi predsednik Leon Rouz je tu, trener Tom Tibodo je angažovan. Opcije su jasne. Ili će da odaberu sporiji put i da postepeno grade tim sa Ar Džejom Beretom, Mičelom Robinsonom i najnovijim draft pikovima poput Obija Topina i Imanuela Kviklija. Ili će da se otvore za nekoga poput recimo Freda Vanvlita. Moraju da pronađu način da izađu iz rupe u kojoj se nalaze već neko vreme, samo još treba da odluče na koji način to žele da urade.

Oklahoma – Sem Presti pravi novi tim. Imaju dvocifren broj pikova na predstojećim draftovima, na nedavno završenom su doveli fascinantnog Srbina Alekseja Pokuševskog, momka koga kolega u redakciji opisuje kao „Beka koji igra sa takvim samopouzdanjem, kao da je pročitao sve izvešttaje skauta o sebi“. Tu je i Francuz Teo Maledon Imaju supertalentovanog Šeja-Gildžusa Aleksandera, stigao je Al Horford, tu je Stiven Adams (koji bi mogao da bude trejdovan ako Horford ostane), Luguenc Dort i Derijus Bizli. Grupa igrača kojoj možda nedostaje par igrača da bude znatno opasnija. Ono što bih rekao Prestiju je da zatvori vrata prošlosti i budućnosti i da dovede Hardena.

MN Press

Nju Orleans – Pelikansi na bekovskim pozicijama sada imaju Lonza Bola, Erika Bledsoa, Džordža Hila, Džej Džeja Redika, Nikela Aleksander-Vokera i novopridošlog Kajru Luisa. Vidi se da je tu velika gužva, posebno ako je jasno da je Zajon Vilijamson nova zvezda ekipe. Očekujem od Dejvida Grifina da uskoro krene da pravi promene.

Hjuston – Za samo nekoliko meseci su Roketsi izgubili trenera Majka D’Entonija, generalnog menadžera Derila Morija i blizu su dao stanu bez dvojice superstarova – Džejmsa Hardena i Rasela Vestbruka. Trejdovali su Roberta Kovingotona. Novi generalni menadžer Rafael Stoun treba da donese odluke. Možda su zaista spremni da igraju bez Džejmsa i Rasela, možda za šest-sedam meseci budu u vrhu Zapada, pa dođe do toga da se smeju svima, mada je veća verovatnoća da će zbog „nove kulture“ vlasnika Tilmana Ferite ekipa da ostane bez velikih zvezda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike