Legendarni NBA as hvali Jokića: Nikola je kao plejmejker, voli da kreira lake poene za saigrače

14.05.2021

15:17 >> 15:25

0

Autor: N. St.

Tim Hardavej pričao o umetnosti dodavanja

Legendarni NBA as hvali Jokića: Nikola je kao plejmejker, voli da kreira lake poene za saigrače
Copyright Profimedia

Ljubitelji NBA košarke će ponovo tokom vikenda moći da uživaju u zanimljivim mečevima najjače košarkaške lige na svetu u terminima koji su pogodni za Evropu. Tako će na kanalima Arene Sporta u subotu i nedelju na programu biti dva meča.

Prvo će u subotu Lejkersi gostovati Indijani (19.00), dok će narednog dana Golden Stejt dočekati Memfis (21.30).

Uoči tih mečeva legendarni plejmejker Tim Hardavej je pričao na temu najboljih dodavača u ligi. Čovek koji je pet puta igra ona Ol-star mečevima i koji je nosio dresove Golden Stejta, Majamija, Dalasa, Denvera i Indijane je bio poznat kao odličan asistent. Ukupno je u karijeri imao 7095 asistencija, odnosno 8.2 po meču.

Da biste bili dobar dodavač i kreator morate da želite to da radite i da budete osoba koja će da kreira takve pasove. Kris Pol radi sjajan posao, pasovi bez gledanja, isto radi i Harden. Ima jedan čovek koji ne dobija dovoljno zasluga za to, a to je Drejmond Grin. Morate da imate periferni vid, da pratite akciju, kretanja, da razumete saigrače i kako da dodajete. Ja sam znao to jer sam bio plejmejker, znao sam tačno kako da dodam tako da njima ostane samo da šutnu. Morate to da znate, posebno kada su kontre u pitanju, kretanja su brza, imate šest-sedam ruku ispred sebe. Dodavanja su ono što čini utakmice zanimljivim – počeo je Hardavej.

Pun je pohvala na račun današnjih kreatora.

Morate da želite da načinite saigrače boljim i to možete da radite pasovima. Kada vide vas da radite to onda i oni žele da naprave pravo dodavanje. Imate pet-šest igrača u NBA koji znaju da dodaju – Dončić, Pol, Simons, Grin, Jokić, čak i Batler. Morate da imate to da biste „zarazili“ ceo tim, jer lopta tako stiže pre odbrambenog igrača.

Potom je govorio o srpskom centru.

Jokić voli da kreira lake poene za saigrače ono što ga čini sjajnim dodavačem je to što ga ne zanima poentiranje. Žele da saigrači pogađaju. Njegov periferni vid je kao kod plejmejkera, pravi fintu jednom, radi stvari drugom rukom. Sjajan je dodavač zaista.

Profimedia

Njegov sin Tim Hardavej junior je trenutno u Mavsima sa Dončićem.

– Kada je Luka na terenu izgleda kao da igra sam, ima svoj ritam, zna kako da dođe do obruča, ali u isto vreme zna i gde se njegovi saigrači nalaze. Sviđa mi se njegova harizma i način na koji progirava saigrače. Na njima je samo da pogode.

Na kraju su ga pitali šta je tajna dobrog dodavača.

Tajna je pokazati tu želju za dodavanjem i da se zabavljate dok to radite. To su radili Stokton i Medžik Džonson. Morate to da želite i da volite. Simons to voli da radi, Jokić, Dončić, Pol, svi oni to žele i znaju da tako pomažu saigračima da budu bolji i timu da pobeđuje – završio je Hardavej.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike