Dragan Raca za 24sedam: Nikada nisam uticao na ćerke, Ivana je tačno znala šta želi

18.04.2021

05:45 >> 06:25

0

Košarkaški stručnjak o porodici, savetima, trenerskom poslu u Kini...

Dragan Raca za 24sedam: Nikada nisam uticao na ćerke, Ivana je tačno znala šta želi
Copyright Profimedia

Snovi Ivane Race (21) polako, ali sigurno postaju stvarnost. Veliku nadu srpske košarke su pre dva dana sa 28. pozicije na draftu birali Los Anđeles Sparksi, a dobrodošlicu joj je poželeo čuveni Medžik Džonson. Blistala je igrajući za koledž Vejk Forest poslednje četiri godine, postavljajući prave temelje za velike stvari koje je čekaju u budućnosti. Na teškom i trnovitom putu kojim je sa Kipra odlučno i hrabro krenula ka zvezdama, najveću podršku pružaju joj otac Dragan, majka Branka i sestra Tijana. Kada je njeno ime pročitano na draftu još jednom je ovu košarkašku porodicu učinila bezgranično ponosnom.

Dragan Raca je poznati košarkaški stručnjak koji tokom poslednjih devet godina radi u Kini. Iskusni trener je za 24sedam pričao o razvoju karijera njegovih ćerki, gledanju utakmica, reakcijama sa tribina, sezoni u Šandongu. Kao prva tema, sasvim logično, izdvojila se priča o Ivani.

Srećan sam baš zbog nje, jer je uložila mnogo rada i truda da bi stigla do mesta na kom je sada. Ja verujem da svako ko radi, a ima predispozicije koje su potrebne i dobre uslove, može da ostvari sve ono što zacrta. Sećam se kad je Ivana bila mala, govorila je kako će jednog dana da ode u Ameriku. Deluje kao da je predosećala sve što će kasnije da se izdešava. Kad pogledam i ekipu koja je birala, kao i grad Los Anđeles, mogu da kažem da je i Bog pogledao – ispričao je Dragan Raca na početku razgovora za 24sedam.

Promo/ Privatna arhiva

Tata je siguran da će izbor na draftu mlađoj ćerki samo dati krila da poleti ka još većim visinama.

– Poznavajući je dobro znam da će joj ovo biti motiv da podigne igru na još veći nivo. Uvek je znala šta hoće i to je uspevala da ostvari. Zaista živi za to da zaigra u NBA ili nekom jakom evropskom klubu. Prati neki svoj cilj i od toga ne odustaje.

Iskusnom stručnjaku je drago što su Tijana, koja sada igra na Kipru, i Ivana bile na koledžu u Americi.

– Nije im bio prioritet da se samo bave sportom, već su želele da se obrazuju, ali da uz školovanje rade ono što vole. Mislim da su oba životna segmenta shvatile na pravi način. Nije uopšte lako uklopiti jedno i drugo, ali meni je kao roditelju drago što su izabrale pravi put. Ja sam ceo život u sportu, znam koliko iz njega može da se dobije, ali i koliko se gubi kada je normalan život u pitanju. Propuštaju mnogo toga u odnosu na njihove vršnjakinje. Ja sam studirao i igrao košarku, znam koliko treba odricanja i onda nisam ni bio toliko za to da se njih dve bave profesionalno košarkom. Ipak je drugačije kad su muška deca, a drugačije kad su ženska. Treba mnogo da se voli, da bi se istrajalo na oba koloseka. Drago mi je što one vole to što rade, to je najbitnije.

MN Press

I pored toga što su Dragan i njegova supruga Branka i igrali i radili kao treneri, nisu želeli da ćerkama nameću bilo kakve odluke.

– Sve što su radile, bio je apsolutno njihov izbor. Ja sam takav život vodio – sam sam birao školu, fakultet, da li ću da budem sportista, tako da sve to dobro razumem i uvek sam im dopuštao da same odlučuju.

Uspeo je da razgraniči ulogu trenera i roditelja.

– Nisam mnogo uticao ni na njihov košarkaški razvoj. Nisam pobornik toga da otac treba deci da bude trener. Tako nešto ne mogu ni da zamislim, ne bi moglo normalno da funkcioniše. Imam potpuno drugačiji profesionalni odnos sa mojim igračima, a drugačiji sa ćerkama. Jedino što je moguće jeste da kad gledamo neku utakmicu zajedno da im nešto košarkaški kažem onako usput, opušteno i neobavezno. Ne bih im ni govorio da ne vidim da me potpuno razumeju. Čak je Ivana u tim nekim razgovorima znala često da me začudi. Nekad postavim pitanja igračima sa kojima radim, profesionalcima i oni ne znaju odgovor na pitanje zašto nešto rade. A ona je na primer sa 15 godina znala da mi objasni kad je pitam za nešto. Eto tako, vodimo neke neformalne razgovore o košarci. Svakako mislim da je najbitnije da znaju da čovek treba da se uči na tuđim greškama, a ne na svojim. To je vrlo bitna stvar u sportu.

Kada su Branka i Dragan na tribinama, imaju skroz drugačije reakcije na sve što se dešava na terenu.

– Ja sam hladan i smiren, gledam košarku na neki drugi način, ne pratim je sa oduševljenjem verovatno jer sam mnogo godina već trener. Ne aplaudiram na poteze, ne pomeram se sa stolice, ne čupam kosu. Imam potpuni fokus na sve, ne gledam samo ćerke, nego i kompletan njihov tim, i protivnika, šta treneri rade – koncentrisan sam na više segmenata. Moja supruga sve potpuno drugačije proživljava, temperamentnija je, sve naglas komentariše…

Profimedia

Iako su obe bile na koledžu u SAD, priče Ivane i Tijane su potpuno drugačije. Tijana ima 23 godine, igra za reprezentaciju Kipra, visoka je 184 centimetara i pokriva bekovsku poziciju. Ove sezone je u dresu kiparskog Anortozisa osvojila titulu u nacionalnom prvenstvu i Kupu.

– Ona se opredelila za tu reprezentaciju. Ima tri najbolje drugarice sa kojima je igrala i u mlađim kategorijama, i kad su bile u Grčkoj, pa sad igraju i u reprezentaciji Kipra. Nije poznavala devojke iz Srbije i onda je nekako bilo logično da se odluči za zemlju u kojoj se rodila.

Pročitajte još

Ivana je rođena 1999. godine, visoka je 190 centimetara i pokriva pozicije krila i krilnog centra. Odlučila je da igra za reprezentaciju Srbije i pored velikog pritiska da obuče dres Grčke.

– Ona je odavno pričala da samo ta opcija dolazi u obzir. Nudili su joj u Grčkoj pasoš, sa 16 godina su želeli da zaigra na EP sa seniorkama. Garantovali joj dobru minutažu, samo da prihvati njihov poziv. Čak su je u prvom kolu prvenstva suspendovali jer su vršili prtisak da prihvati i da bude u klubu kao domaći igrač. Bila je u dresu Grčke na nekim revijalnim utakmicama, ali nikad na zvaničnim. Za Srbiju je zaigrala posle poziva Ane Joković, koja se baš založila da Ivana dođe. Prednost je bila to što je znala saigračice iz Srbije sa Svetskog školskog prvenstva. Igrala je za grčku školu, a cela reprezentacija naša za Sportsku gimnaziju kada se se borili u finalu. Istrajna je i uporna i došla je do tog cilja. Veruje u rad i to je jedna od njenih najboljih karakteristika. Ona uvek kaže da će sve doći na svoje, i na kraju uvek tako i bude.

Dragan je igračku karijeru završio na Kipru, gde je počeo sa trenerskim poslom. Tamo je familija Raca i provela najviše zajedničkog vremena… Međutim, tokom poslednje decenije posao glave porodice je uglavnom vezan za Kinu. Ova sezona je izazovna za sve, pa ništa drugačije nije ni na azijskom kontinentu. Košarkaši Šandonga, koje Raca vodi sa klupe, trenutno igraju plej-of, pa se polako bliži njegov povratak kući.

– Tokom cele sezone se svih 20 ekipa nalaze u dva hotela. Mogu da kažem da mi je dobro, ali specifično. U ovoj provinciji 90 i nešto dana nije bilo zaraženih, sve funkcioniše normalno. Puštaju publiku na plej-of utakmice, ali nama nije dozvoljen kontakt sa spoljnim svetom. Non stop smo u hotelu, imamo treninge i utakmice, nigde ne izlazimo. Prvi put u karijeri doživljavam da je sve ovako suženo, ali dobri su hoteli, uslovi su fenomenalni, svi se pridržavaju pravila i poštuju mere. I uslovi ulaska u zemlju su rigorozni, odmah se ide u karantin, pa posle i u gradu u koji dođeš odlaziš u izolaciju. Oni su sa takvom disciplinom pobedili koronu. Nadam se da će se u budućnosti sve otvoriti i da ćemo normalno živeti. Trenutno važi pravilo da ako se jedan igrač bude zarazio odmah se prekida kompletno prvenstvo. Do sada niko nije bio pozitivan.

Dragan na sve gleda se neke vedrije strane i pokušava da izvuče maksimum iz specifične situacije.

– Uvek može nešto novo da se vidi i nauči. Posmatram ponašanje svih učesnika ovde, kako ovakva situacija utiče na sve, kako na strance na primer… Već devet godina sam u Kini, ali svaka sezona je bila drugačija i posebna na svoj način. Drago mi je što se igra košarka, pa makar i u ovim čudnim okolnostima – zaključio je Dragan Raca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike