Novica Veličković prvi put kao „penzioner“: Poraz od Turske me i danas boli, na oproštaju sam se borio sa samim sobom da ne puknem

11.10.2021

19:33

0

Autor: A. Š.

Legendarni kapiten Partizana gost emisije u „U obruču“

Novica Veličković prvi put kao „penzioner“: Poraz od Turske me i danas boli, na oproštaju sam se borio sa samim sobom da ne puknem
20210916npVelickovic22 - Copyright MN Press

Doskorašnji košarkaš i kapiten Partizana, Novica Veličković, govorio je za TV Arenu sport o periodima tokom svoje karijere.

Pored Partizana nastupao je za Real Madrid, Mega Vizuru, Brose Basket i Trabzon, a u ABA ligi je zabeležio 234 nastupa, dok je tri puta uspeo i da je osvoji u crno-belom dresu.

Na samom početku, otkrio je kako se oseća sada kad je završio profesionalnu karijeru:

- Odmorno. Sigurno se još navikavam na ovaj način života i za sad mi je okej. Imam mnogo slobodno vremena, što mi je čudno - rekao je Novica, pa nastavio:

- S ove tačke gledišta kao da mi je sve proletelo. Ja delim karijeru na dva dela, pre i posle povrede. Prvi deo kao da je proleteo, za mene je bio prelep. Razvoj i rast koji sam imao u tih nekih sedam-osam godina je bio neverovatan i sigurno ga pamtim po lepom. Posle toga mi se karijera usporila i sve je izgledalo drugačije, pogotovo u prve dve, tri godine nakon povrede gde sam tražio novi stil i privikavao se na probleme koje sam vukao. Mnogo energije sam gubio, ali opet kažem, pomogao mi je taj povratak u Partizan iz Turske, pogotovo na tom nekom emotivnom planu. To mi je vratilo želju i žar za borbom.

Oproštajna utakmica Novice Veličkovića bila je ona protiv evropskog prvaka, Efesa, kada je na poluvremenu kapiten Partizana održao spontani govor i poveo navijanje:

- I da nije bilo povrede, završio bih karijeru u Beogradu, u Partizanu. To je zaista velika privilegija. Pamtiću ceo život kad su se svetla ugasila na poluvremenu. Nisam smišljao govor uopšte, tada nas je napustio i Duda Ivković, koga sam voleo i kao ličnost i kao trenera. Sve mi se pomešalo. Hteo sam da povedem navijanje još taj jedan poslednji put i borio sam se sa samim sobom da ne puknem dok držim mikrofon.

Potom je otkrio i ko je najbolji igrač koga je čuvao:

- Definitivno Pau Gasol, ne možeš da ga zaustaviš. Imao sam priliku da ga čuvam, viši je, ima neverovatan raspon ruku, skok, osećaj... Ne znaš kako da ga sačuvaš. Da je ostao u evropskoj košarci mislim da bi imao prosek od 25 poena po utakmici.

Ipak, bilo je i teških trenutaka u Novicinoj karijeri:

- Poraz od Turske u polufinalu Svetskog prvenstva mi je mnogo teško pao. Mesec dana nisam mogao da dođem sebi. Nakon toga sam otišao za Madrid i mesec dana sam bio potpuno odsutan, to je toliko bolelo, a i dan danas me boli.

Za kraj, govorio je i o Željku Obradoviću, treneru Partizana:

- Najbolja moguća stvar za Partizan je to što se Željko vratio. Biće potrebno vremena da stvari legnu na svoje mesto, treba podrške i ekipi i igračima. Svi su osećali euforiju tokom celog leta što je i normalno. Sigurno će pozitivno uticati na celokupnu košarku u regionu, jer uopšte nije mala stvar što je Željko Obradović tu – kazao je Novica Veličković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike