„Srpski igrači iz NBA su hteli da igraju za reprezentaciju“

25.11.2020

17:34 >> 17:44

0

Autor: N. St.

Selektor Kokoškov pričao o balonu u Finskoj, duelu sa Švajcarskom, igračima...

„Srpski igrači iz NBA su hteli da igraju za reprezentaciju“
Copyright MN Press

„Orlovi“ su spremni za let. Košarkaška reprezentacija Srbije u „balonu“ u finskom gradu „Espou“ igra mečeve kvalifikacionog „prozora“ za EP 2022. godine.

Na improvizovanoj konferenciji za štampu, koja je usled pandemije koronavirusa održana putem video aplikacije je selektor Igor Kokoškov razgovarao sa medijima.

– Živimo u ovom vremenu virusa, nismo se okupili u Beogradu, pa da se tamo vidimo sa predstavnicima medija lice u lice. Simonović stiže u petak posle meča sa Efesom, ostali momci su tu. Odradili smo tri treninga. Vreme jeste problem, ovaj vid takmičenja je nešto novo. Pionirski poduhvat FIBA. Zaključani smo u hotelu, svi smo na svom spratu. Malo bolji i kvalitetniji oblik zatvora – nasmejao se Kokoškov.

Pročitajte još: Kokoškov zbog Srbije prelazi nekoliko hiljada kilometara u kratkom periodu: Samo da me sreća posluži

Nastavio je u istom ritmu.

– Znamo zašto smo ovde, došli smo da predstavljamo svoju košarku i zemlju. Momci su motivisani, energija je dobra. Izazov je veliki, selekcije kao Švajcarska i Finska imaju isti tim na okupu bilo da su kvalifikacije ili velika takmičenja. Za nas je tu mnogo novih imena, novih stvari, informacija. Sa tog aspekta uigranosti, znaju se duže, poznaju se, ispred nas su u tom aspektu. Znamo zašto smo ovde i daćemo sve od sebe da predstavljamo svoju zemlju. Došli smo da pobedimo i tako ćemo se i ponašati.

U poslednje vreme se pričalo da su neki igrači iz NBA želeli da budu uz nacionalni tim, jedan od njih bio je Luka Dončić. Kokoškov je otkrio da su postojali kontakti sa srpskim košarkašima iz najjače lige na svetu.

– Sa igračima jeste postojao kontakt, čujemo se sa njima, ne svakodnevno, ali pričamo sa svim potencijalnim kandidatima i igračima koji igraju u NBA. Savez je čekao zvaničan stav NBA lige za početak lige, kampa i svega. Kada su saopštili da kreće od 1. decembra nije bilo uslova da bilo ko igra. Tu se priča završila. Fokusirali smo se na kanddiate koji su tu, koji su slobodni. Motivacija i volja igrača iz NBA postoji i uvek je postojala, samo to u ovom trenutku nije bilo realno.

Prvi rival u subotu će im biti selekcija Švajcarske (15.30), a dva dana kasnije sledi duel sa Finskom (18.00).

– Dosta znamo o Švajcarcima iz ovih „prozora“ koji su odigrali ranije. Imaju dosta igrača sa prostora Balkana, igraju tu jugoslovensku košarku. Nismo imali vremena da uđemo u neku analizu. Pogledaćemo neki video, skauting, sve. Zaslužuju respekt. U Gruziji su odigrali jedan meč i izgubili u produžetku. Imaju dovoljno da odigraju kvalitetan meč, imaju dosta šutera, dugo su zajedno. U jednom su ritmu i to se oseća. Postoji kontinuitet rada, po tome su ispred nas. Mi ćemo u nekim drugim segmentima pokušati da dominiramo i da odigramo jednu dobru utakmicu. Vredni su respekta, dugo igraju zajedno i funkcionišu jako dobro.

Pročitajte još: Kokoškov za 24sedam: Za nas se i u „balonu“ u Finskoj igra veliko takmičenje

Na konstataciju da su u timu neki igrači koji veću minutažu dobijaju u nacionalnom timu, nego u klubovima kaže:

– Nemam neki komentar, svi volimo košarku, našu reprezentaciju, treba momcima dati podršku i vetar u leđa. Treba biti objektivan, realan, da znamo gde smo u ovom trenutku. Volim svoj tim, momke koji su ovde i moramo da se usresredimo. Momci su u ovim prozorima u nekom kontinuitetu, Avramović je tu dugi niz godina. Nije to nešto čime se bavim, to je strateško pitanje na koje treba obratiti pažnju. Reprezentacija se razvija kroz igrače u klubovima. Dobri uspesi selekcije su dokaz kvalitetnog rada lige, klubova i razvoja igrače. To je bila posledica rezultata selekcije. Imamo košarkašku kulturu, ali je došlo novo vreme koje zahteva nove trendove, ne možemo da živimo u prošlosti. Bavimo se manufakturom igrača i narednim protivnicima, ali to su strateška pitanja kojima se treba baviti – zaključio je Kokoškov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike