Borba za prvi trofej može da počne!

11.02.2021

08:17 >> 12:17

0

Kup Radivoja Koraća od danas do nedelje igra se u Novom Sadu

Borba za prvi trofej može da počne!
Copyright MN Press

Cela sezona jeste čudna, ali jedno je sigurno – trofejima niko neće gledati u zube. Danas u Novom Sadu počinje borba za prvi. Parovi četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća su Mega Soccerbet – Mladost (15.00), FMP – Vojvodina (17.00), Partizan – Borac (19.00), Crvena zvezda – Radnički (21.00). 

Nacionalni kup je poznat kao takmičenje u kome se iznenađenja češće dešavaju i greške skuplje plaćaju nego u prvenstvu. Utakmice se ređaju u kratkom vremenskom razmaku, pa autsajderi imaju veće šanse da iskoriste loš dan jačih ekipa.

Ako se pogleda u prošlost – drama, neizvesnost i kvalitet nikada nisu izostali. Od trenutka kada je ovo takmičenje nazvano po Radivoju Koraću 2003. godine najviše puta je kao pobednik turnir završavao Partizan – osam. Crvena zvezda je najbolja bila šest puta, FMP tri, a Mega jednom. Crno-beli pehar u vitrinama čuvaju poslednje tri godine. Kako su do njega dolazili, a i kako je borba izgledala u poslednjih deset izdanja, pogledajte u nastavku.

2011. godina – Beograd

Prvi put u glavnom gradu crno-beli košarkaši su do pobede u finalnom susretu Kupa Radivoja Koraća stigli 2011. godine. Bio je to njihov četvrti uzastopni trofej u ovom takmičenju, posle tri trijumfa u Nišu. Partizan je u Želeniku bio bolji od FMP – 77:73, a za MVP je proglašen Džejms Gist. “Panteri” su mnogo bolje otvorili utakmicu, već u prvoj četvrtini su imali dvocifreno vođstvo, a “parni valjak” je uspeo da se vrati i dođe do pehara, koji je podigao kapiten Petar Božić. U pobedničkom timu u finalu je najefikasniji bio Kurtis Džerels sa 20 poena, a na drugoj strani je Mile Ilić postigao 17 (11sk).

MN Press

Sastav Partizana: Džerels, Kecman, Jaramaz, Lučić, Milosavljević, Katić, Džavai, Bešović, Božić, Gist, Veseli, Đekić – trener V. Jovanović.

2012. godina – Niš

Pobednik se nije menjao ni naredne godine u Nišu. Crno-beli su stigli do petog trofeja ukupno, a i uzastopno. U finalnom meču pobedili su Crvenu zvezdu – 64:51, a predvodio ih je Vladimir Lučić sa 11 poena. Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je košarkaš Partizana Danilo Anđušić. U crveno-belom timu tri igrača su u finalu postigla po 12 poena – Mile Ilić, Bojan Popović i Omar Tomas.

MN Press

Sastav Partizana: Kecman, Raduljica, Lučić, Milosavljević, Bešović, Katić, Božić, Čakarević, Džejms, Mačvan, Anđušić, Bertans – trener V. Jovanović.

2013. godina – Kragujevac

Košarkaši Crvene zvezde 2013. prekidaju niz večitog rivala i dolaze do trećeg trofeja u Kupu Radivoja Koraća. U finalnom okršaju pobedili su crno-bele – 78:69, a za MVP je proglašen Demarkus Nelson.

Ovo izdanje Kupa obeležili su veliki incidenti. Finale je prekinuto u trećoj četvrtini pri nerešenom rezultatu (43:43), kada su izbili neredi na tribinama, nekolicina navijača je uletela na teren. Meč je nastavljen dan kasnije pred praznim tribinama.

Najefikasniji igrači pobedničkog sastava u finalu bili su Majkl Skot i Igor Rakočević sa po 20 poena. U poraženom timu najviše poena poena postigao je Vladimir Lučić – 17.

MN Press

Sastav Crvene zvezde: Cvetković, Subotić, Rakočević, Mitrović, Lazić, Simonović, Savović, Katić, Samardžiski, Radivojević, Nelson, Skot – trener V. Vukoičić.

2014. godina – Beograd

Ovog puta finale nije bilo večiti derbi, već su se za trofej borile Crvena zvezda i Mega Vizura. Uspešniji su posle velike bitke bili crveno-beli – 81:80. Zvezdu je do pehara predvodio Raško Katić sa 21 poenom (12sk), a pratio ga je Čarls Dženkins sa 20. Na drugoj strani bolji od ostalih bili su Ratko Varda i Vasilije Micić sa po 18 poena. Nikola Jokić je završio susret sa deset poena i devet skokova. Za MVP je proglašen Micić.

MN Press

Sastav Crvene zvezde: Rebić, Lazić, Blažič, Simonović, Marjanović, Radenović, Katić, Tejić, Nelson, Dženkins, Stojanović, Dragićević – trener D. Radonjić.

2015. godina – Niš

Treći put uzastopno do pobede u finalu Kupa dolazi ekipa Crvene zvezde. Ponovo je protivnik u finalu bila Mega – 80:74. Najbolji igrač u pobedničkom sastavu bio je Luka Mitrović, koji je proglašem i za MVP – 21 poena, 12 skokova. U poraženom timu najefikasniji je bio Nenad Miljenović sa 21 poenom. Mega je u prvom poluvremenu vodila glavnu reč, a Zvezda je pronašla odgovor za njihovu igru u nastavku.

MN Press

Sastav Crvene zvezde: Vilijams, Rebić, Dangubić, Mitrović, Lazić, Blažič, Kalinić, Marjanović, Tejić, Dženkins, Jović, Cirbes, Kaplanović – trener: D. Radonjić.

2016. godina – Niš

Treće vezano finale i prvi trofej za ekipu Mege. Do pobede su u poslednjem meču došli protiv Partizana – 85:80 na krilima Nikole Ivanovića, koji je postigao 24 poena (5as) i proglašen je za MVP. U poraženom timu najefikasniji je bio Džamar Vilson sa 17 poena (5as).

MN Press

Sastav Mega Leksa: Simić, Jaramaz, Veljković, Musić, Ivanović, Pavlović, Luvavu, Kaba, Zagorac, Simeunović, Nikolić, Janković. Trener: D. Milojević.

2017. godina – Niš

U “Čairu” je 2017. godine Crvena zvezda u finalu bila bolja od Partizana – 74:64. Najbolji pojedinci u pobedničkom sastavu bili su Marko Simonović i Marko Gudurić sa po 18 poena, dok je kod poraženih najefikasniji bio Adin Vrabac sa 12. MVP priznanje završilo je u rukama Gudurića.

MN Press

Sastav Crvene zvezde: Volters, Tompson, Mitrović, Lazić, Dobrić, Simonović, Rakićević, Dženkins, Gudurić, Jović, Kuzmić, Bjelica, Simanić. Trener: D. Radonjić.

2018. godina – Niš

Partizan je 2019. u Nišu u finalu slavio protiv Crvene zvezde – 81:75. Crno-beli su dobili prvu četvrtinu 25:9, ali je Zvezda uspela da se vrati i učini meč neizvesnim. Najbolji akter bio je plejmejker “parnog valjka” Najdžel Vilijams-Gos sa 23 poena i sedam asistencija. Za tu partiju je nagrađen i MVP priznanjem. Na drugoj strani po 14 poena su upisali Milko Bjelica i Nemanja Dangubić.

MN Press

Sastav Partizana: Vilijams Gos, Van, Si, Tadić, Aranitović, Marinković, Tanasković, Veličković, Gavrilović, Andrić, Gagić, Šalić. Trener: N. Čanak.

2019. godina – Niš

Vrlo dramatično finale gledala je publika u punom “Čairu” 2019. godine. Kao pobednik izašao je beogradski Partizan, koji je bio bolji od Crvene zvezde – 76:74. Aleks Renfro i Džok Lendejl su predvodili crno-bele sa po 18 poena. Američki plejmejker je uz to zabeležio i sedam skokova i deset asistencija pa mu je takva partija donela MVP nagradu. U poraženom sastavu najbolji je bio Bili Beron sa 18 poena.

MN Press

Sastav Partizana: Si, Marinković, Veličković, Renfro, Lendejl, Janković, Pejdž, Jaramaz, Gegić, Pecarski, Janković, Gagić, Trifunović. Trener: A. Trinkijeri.

2020. godina – Niš

Partizan će u Novom Sadu braniti trofej osvojen prošle godine. U finalu su ponovo dobili Crvenu zvezdu i to tek posle produžetka – 85:84. Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Markus Pejdž sa 21 poenom, dok je sa druge strane Lorenco Braun postigao 17. Odličnu partiju posebno u produžetku pružio je Ognjen Jaramaz, pa je njemu pripala MVP nagrada (19, 3sk, 2as).

MN Press

Sastav Partizana: Volden, Tomas, Zagorac, Veličković, Birčević, Mozli, Janković, Pejdž, Jaramaz, Mekadu, Stefanović, Trifunović. Trener – A. Trinkijeri.

2021. godina – Novi Sad

Zbog kompletne slike koja je viđena od starta tekuće sezone do danas, a i zbog oslabljenog sastava u kome će igrati Crvena zvezda, pred ovo izdanje kupa gotovo da ne može za jedan tim da se kaže da je izraziti favorit. Možda zbog toga utakmice budu još zanimljivije i dramatičnije nego prethodnih godina…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike