"Ja nisam jugonostalgičar, ja sam jugoplastičar"

19.02.2021 | 19:53 >> 20:04

Autor: D. B.

Dino Rađa se na emotivan način oprostio od Balaševića, a ovako je Đorđe govrio o košarkci u Splitu

Copyright Košarkaši POP 84, kako se tada zvao KK Split, slave titulu šampiona Jugoslavije 1991. godine MN Press

Dirnuo je Đorđe Balašević svojim stihovima i pesmama mnoge. Među njima je i Dino Rađa.

Košarkaš koji zna ponešto i o muzici, osetio je potrebu da podeli sa svima koji ga prate na društvenim mrežama ono što je osetio ono kada je čuo vest da Đorđe Balašević više nije među nama.

– Tužan dan. Pretužan. Jedan od najvećih umetnika svih vremena. Tako jedan dobar lik koji je čitav život širio dobro oko sebe. Čast mi je bila poznavati te. Počivaj u miru Đole, iako takvi kao ti nikada ne umiru. Ne mogu i da hoće – potresnim rečima se od “Panonskog mornara” oprostio čuveni Splićanin.

Inače, za prijateljstvo između Rađe i Balaševića prvi put je šira javnost čula tokom jednog od koncerata koje je Balašević održao u Splitu.

Tada je Balašević odbio da peva pesmu “Računajte na nas” koja je posvećena Josipu Brozu Titu i koju je napisao sedamdesetih godina prošlog veka.

Copyright Profimedia

– Deco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svetskog sporta. Takve stvari treba da vas vesele, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar. Meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država – rekao je Balašević, na iznenađenje mnogih

Pročitajte još

O svojoj vezi sa košarkaškim klubom Jugoplastika Balašević je i ranije pričao.

– Sećam se jako dobro da mi je Duško Ivanović koji je bio kapiten Jugoplastike doneo dres na koncert, i ja sam od radosti spavao u njemu. Bio mi je kao tunika i tada je to tako možda protumačeno, evo ga podilazi publici… Bilo mi je jako drago, napisao sam Jugoplastici, za jubilej u njihovoj knjizi jednu vrlo lepu priču. Zamolio me je Rato Tvrdić. Rekao sam tada da mi je velika čast i da sam ponosan jer Jugoplastika i Zadar iz vremena Starčevića ili Kreše to su bili prve „rok end rol“ ekipe u zemlji. Fudbaleri su bili malo kao narodnjaci, a košarkaši su bili mangupi i oni su nas tako okrenuli da smo zbog njih počeli da gledamo basket – otkrio je svojevremeno Balašević.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam