Priča iznutra: Kako je Olimpijakos, preko žene iz BiH, dobio Žarka Paspalja i promenio istoriju

09.03.2021

17:53 >> 18:07

0

Autor: Adam Štulić

Tadašnji generalni direktor crveno-belih otkrio kako je došlo do jednog od najvećih transfera tog vremena

Priča iznutra: Kako je Olimpijakos, preko žene iz BiH, dobio Žarka Paspalja i promenio istoriju
Copyright MN Press

Leta 1991. godine Olimpijakos nije bio ni blizu košarkaški gigant u kojeg je izrastao u međuvremenu. Za svrstavanje atinskog velikana na košarkašku mapu Evrope, po mišljenju mnogih, najveće zasluge ima legendarni trener Dušan Ivković, ali malo je poznato da je uspon kluba iz Pireja krenuo s dolaskom Žarka Paspalja u dvoranu “Mira i prijateljstva”.

Jedan od najzaslužnijih ljudi za dolazak Paspalja u atinsku luku bio je tadašnji generalni direktor Olimpijakosa Janis Janakis, koji je za grčke medije, a u znak sećanja na nedavno preminulog košarkaškog agenta Lućana Kapikjonija, otkrio kako je legendarni kapiten repezentacije Jugoslavije završio u crveno-belom dresu.

– Kapikjonija sam upoznao 1984. godine od kada smo, dovođenjem stranih košarkaša u Aris, razvili veoma čvrsto prijateljstvo. Pozvao sam ga 1991. godine kako bih ga obavesetio da smo trener Joanidis i ja prešli u Olimpijakos. Rekao sam mu da imamo moćnog predsednika Sokratisa Kokalisa, koji želi da napravi sjajan tim. Trebao nam je dobar stranac – počeo je priču Janakis i potom napravio malo poređenje ondašnjeg i današnjeg načina rada.

– Tih godina je bio podvig doći do Kapikjonija, sa mnogima nije razgovarao. Danas te menadžeri sami zovu i nude igrače. Takođe, imali smo pravo samo na jednog stranca u timu i cela kompozicija ekipe zasnivala se na tome kakvog ćemo stranog igrača angažovati. Ovo je važno da biste shvatili koliko je tržište bilo ograničeno i koliko je bilo važno kakav ćemo izbor napraviti.

MN Press

Olimpijakos je tih godina čekao na titulu nacionalnog prvaka od 1978. godine, da bi samo jedan Kapikjonijev predlog označio početak stvaranja budućeg trostrukog prvaka Evrope.

– “Uzmite Paspalja, to je ono pravo”. Reakao sam Joanidisu, ali iz nekog razloga nije bio previše uzbuđen. Tada nisam dobio zeleno svetlo za ulazak u pregovore, ali je Kokalis voleo Žarka i poludeo je od sreće kada je čuo da možemo da ga angažujemo. Prošlo je malo vremena, i ponovo sam pozvao Kapikjonija kako bismo dogovorili jednomesečne pripreme na planini u Italiji. Kada smo stigli, mesto je bilo užasno, loš hotel, loši sadržaji… Joanidis je poludeo… Kontaktirao sam Lućana, obavestio ga o situaciji, a posle pet minuta me je pozvao i rekao da je sve sredio i da za sat vremena odlazimo na drugo mesto.

Tada je došlo do prelomnog kontakta…

– Kapikjoni je me je tu noć pozvao da vidi da li smo zadovoljni, i rekao mi: “Pričate o trening centru, a niste mi rekli ništa za Žarka. Vreme prolazi, izgubićete igrača. Razgovarajte sa Mirom, dogovorite se…

Paspalj je tog leta sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na prvenstvu Evrope, a bio je član Partizana. O njegovoj, kao i o karijerama mnogih najnajboljih jugoslovenski košarkaša tog vremena, brinula je, nažalost takođe pokojna, Mirsada Mira Poljo, košarkaški menadžer iz Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

– Razgovarali smo ponovo sa Joanidisom, koji se složio da krenemo po Paspalja. Razmenili smo nekoliko telefonskih poziva sa Lućanom i Mirom, koji su Žarka doveli u naš trening centar. Pregovarali smo, Jugoslavija je imala probleme sa građanskim ratom, dok je Olimpijakos ulazio u vrh evropske košarke. Žarko je došao i promenio istoriju kluba u to vreme – ispričao je Janis Janakis.

U sezoni pre nego što je Paspalj stigao u Pirej, Olimpijakos je seznu završio na osmom mestu, u prvoj godini legendarni srpski i jugoslovenski košarkaš doveo je crveno-bele do finala plej-ofa sa prosekom od 33.7 poena po meču, da bi sledeće sezone u dvoranu “Mira i prijateljstva” stigla dugo čekana šampionska titula sa Paspaljevih 25 poena u proseku i značajnim uticajem Amerikanca Voltera Berija i Srba Milana Tomića i Dragana Tarlaća, s obzirom da je te godine promenjeno pravilo o maksimalnom broju stranaca u ekipi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike