Goran Grbović za 24sedam: Fudbal se spasao od tipova poput Đordija Bertomeua

22.04.2021

14:50 >> 15:06

0

Bivši as Partizana veruje da se evropski fudbal izvukao iz problema koji sada uništavaju košarku na kontinentu

Goran Grbović za 24sedam: Fudbal se spasao od tipova poput Đordija Bertomeua
Copyright MN Press

Legenda Partizana Goran Grbović pažljivo je poslednjih dana pratio pokušaje moćnika da formiraju fudbalsku superligu, i žali što evropska košarka u svojim previranjima nije uspela da prepozna stranputice kojim će ih odvesti slepo praćenje Đordija Bertomeua.

Grbović smatra da nacionalne lige na kontinentu doživljavaju trenutke totalne devastacije, i prognozira da budućnost donosi još teže dane za košarku.

– Za razliku od fudbala, gde su nacionalni savezi sa UEFA na čelu, pa i navijači, stali u odbranu interesa državnih liga, košarkaški klubovi su odlučili da slepo prate interese Bertomeua i nekoliko privatnika koji su napravili svoje takmičenje. Posle gotovo dve decenije od stvaranja mutanta koji se zove Evroliga, došli smo do toga da nacionalne lige nikog ne interesuju. Izložene su daljem propadanju, a to se najbolje vidi po tome da se niko nije nasekirao što postoje priče o nameštanju rezultata. Jednostavno, kad nema brige za dešavanja u ovim ligama, devastacija će se razvijati do potpunog odumiranja košarke u Srbiji – rekao je Grbović.

MN Press

ABA, kao regionalno takmičenje, nalazi se, prema mišljenju bivšeg asa crno-belih, u nešto boljem položaju.

– Jadranska liga opstaje pre svega zahvaljujući srpskim klubovima. Zasad je stanje takvo da se održava u životu uz pomoć aparata, a kad i tu nestane interesovanje, ostaće nam Evrokup, kao okvir koji je ovom regionu namenio Bertomeu. Eto, on je sad odlučio da nas pridobije planom da Zvezdi i Partizanu ponudi licence za Evrokup, i to ne zato što misli da ovaj deo evropskog podneblja ima svojih zasluga za razvoj košarke. Ne! Njega ovaj deo sveta zanima samo zato da bi mu se popravila statistika. Jasno mu je da, gde god stavi Partizan ili Crvenu zvezdu, gledaće ih 15.00-20.000 ljudi, a takva poseta daće mu bolji prosek posete i kadrove za TV špice, jer nema drugog mesta u Evrokupu ili Evroligi gde bi ih snimio.

Koliko je koncept evropske košarke Bertomeua loš, Grbović pokazuje na primeru Partizana:

– Prošle godine u ovo vreme predlagao sam da se Bertomeu tuži, jer nije želeo da se do kraja odigraju utakmice u Evrokupu i Evroligi. Šta ga je sprečavalo? Nedostatak novca, da ne bude u minusu ako se igraju sve utakmice? Ko će Partizanu da nadoknadi uloženo u ekipu i to što mu je onemogućeno da ulaganja revalorizuje rezultatima na terenu?! Ja sam još pre deset i više godina video kuda plovi taj brod. Zamislite samo da, recimo, Partizan odlazi na “fajnal for” u Pariz, a licencu za Evroligu Bartomeu poklanja poljskom Prokomu! Gde je sad taj Prokom?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike