Vreme je za NBA zagrevanje: Srbi spremni - Jokić vežba trojke, Bjelica ne tuguje zbog odlaska Bogdanovića

11.12.2020

06:40 >> 09:26

0

Srpski košarkaši se polako pripremaju za novu sezonu

Vreme je za NBA zagrevanje: Srbi spremni - Jokić vežba trojke, Bjelica ne tuguje zbog odlaska Bogdanovića
Copyright MN Press

Najkraća pauza u istoriji NBA lige se bliži kraju. Doduše, oni koji nisu bili deo „mehura“ u Orlandu su imali više vremena za odmor, u odnosu na one koji su igrali u završnici. No, bilo kako bilo, vreme je za povratak NBA lige.

U noći između petka i subote i zvanično počinje predsezona. Veliko je pitanje hoće li u utakmicama za zagrevanje treneri rizikovati i stavljati najbolje igrače. Tačnije, mala je verovatnoća da se to dogodi, ali ništa ne treba isključivati. Prve večeri je na programu pet utakmica – Atlanta-Orlando, Detroit-Njujork, Čikago-Hjuston, Lejkersi-Klipersi, Portland-Sakramento.

Pročitajte još: Ko, kada i protiv koga u NBA predsezoni: Ko preti Bogdanoviću, a ko udara na Jokića

Publika se nada da će videti Lebrona, Lenarda, Lilarda, Hardena, Bogdnovića, Janga, mada je veća šansa da će za to morati da sačekaju početak sezone, doduše možda pojedinci dobiju i poneki minut da obraduju navijače. Jasno je samo ko neće sigurno biti na parketu – Džejms Harden, pošto njegovi problemi sa Roketsima oko trejda i dalje traju i ne zna se kako će se završiti.

Da se vratimo na srpske igrače. Naredne sezone će igrati Bogdan Bogdanović (Atlanta), Nemanja Bjelica (Sakramento), Nikola Jokić (Denver), Boban Marjanović (Dalas), Alen Smailagić (Golden Stejt) i Aleksej Pokuševski (Oklahoma). Marko Gudurić neće nositi dres Memfisa i čeka se njegova odluka o narednom koraku u karijeri.

O svemu što ih čeka i kako sve trenutno izgleda na treninzima su u razgovoru sa predstavnicima medija pričali Nikola Jokić i Nemanja Bjelica. Krenućemo od superstara Nagetsa.

– Treniramo i radimo na svemu. Trenutno je fokus na privikavanju na sistem, pravila, akcije, terminologiju i upoznavanje. Imamo malo vremena za sve to, sezona uskoro počinje. Moramo da se upoznamo što bolje i da uradimo sve te stvari pred početak sezone.

Profimedia

Kao lider tima mora da pomaže novajlijama, kako rukijima tako i novim igračima koji su stigli.

– Pomažem im da se naviknu na naš stil igre. Kampaco recimo dolazi iz Reala, jednog velikog i strogog sistema gde je bio jedan od vođa i zna kako to funkcioniše. Neki nisu toliko igrali prošle sezone, tu su rukiji. Ponavljam, upoznajemo se sa sistemom, kretnjama u igri, terminologijom, takav je trenutni period.

Tandem koji su činili Nikola i Džamal Marej je briljirao u plej-ofu.

– Marej je bio neverovatan u doigravanju. Teško je igrati na tom nivou cele sezone. U „mehuru“ je imao mečeve od 50 postignutih poena što nije ni malo lako. Mislim da će biti konstantan ove sezone, razvija se i već je radio to u plej-ofu.

Trener Majkl Meloun je pre nekoliko dana najavio „novi Denver“ sa više šuta za tri poena i odlazaka na liniju za slobodna bacanja.

– Navikavamo se na te promene. Možda pokušavamo previše odjednom, ali polako. Stvari su proste.Ako si otvoren – šutni. Poenta je u agresivnosti, ako ideš na prodor moraš to da činiš agresivno takođe. Što jednostavnije odluke donosiš to je lakše – rekao je srpski igrač i pohvalio Bol Bola za rad na treninzima.

Pročitajte još: Nikola Jokić je superzvezda i sada je to i zvanično potvrđeno (foto)

Kada je Kampaco predstavljen u Nagetsima, Meloun je pustio jedno od dodavanja koje je imao u dresu Argentine protiv Srbije na Svetskom kupu. Nikola je na to u šaljivom tonu odgovorio psovkom na srpskom.

– Nije mi se baš svidelo to što je pušten taj snimak dodavanja iza leđa, ali ako to ljude čini srećnim, prihvatam – nasmejao se Nikola.

Za kraj intervjua su ga pitali o rukjima i planu za predsezonu.

– Veoma su dobri momci. Pokazuju visok nivo energije, žele da uče, postavljaju pitanja, slušaju. Zadovoljan sam. Što se predsezone tiče nisam razgovarao sa trenerom, ne znam hoću li igrati. Radiću ono što od mene bude traženo – poručio je Jokić.

Profimedia

Na potpuno drugoj strani, u sunčanoj Kaliforniji je svoje prve utiske izneo Nemanja Bjelica. Prvo pitanje koje je dobio se odnosilo na novi broj na dresu, pošto je uzeo osmicu čim je Bogdanović otišao u Atlantu.

– Nosio sam taj broj od kada sam počeo da se bavim košarkom. Kada god je slobodan volim da ga uzmem. Nosio sam ga u reprezentaciji, Zvezdi, Fenerbahčeu, gde god sam imao šansu. Čim sam došao u klub hteo sam da se zamenimo, ali je tada bilo prekasno. Razumeće me Bogi – sa osmehom je odgovorio Nemanja.

Biće mu ovo prva sezona u Kingsima bez sunarodnika.

Nedostajaće nam Bogdan sigurno. Uradio je dosta stvari za ovu franšizu, sjajan je igrač. Imaće veliku priliku da se dokaže u Atlanti i srećan je tamo. Njegov odlazak stvara, da se tako izrazim, više slobode za bekove. Videćemo kako će se stvari odvijati. Jezgro tima je na okupu već neko vreme, imamo neke nove igrače, Diaron Foks je sada mnogo drugačiji nego što je bio prošle i pretprošle sezone. Nadam se da će zdravlje poslužiti i njega i sve nas. On je lider ovog tima.

Pročitajte još: Velika promena za Nemanju Bjelicu u Sakramentu (video)

Šef struke Kingsa Luk Volton je priznao da u Nemanji vidi mnogo više od „streč četvorke“.

– Naravno da verujem da mogu više i da šutiram, “širim” teren, kreiram za saigrače. Kada vam trener veruje onda su stvari lakše, automatski vam saigrači više veruju, znaju koja akcija je za vas, šta se radi i kako. Igraćemo bržu košarku nego prošle sezone, rekli su mi već da žele da šutiram više, posebno kada sam otvoren. Možda ponekad preterujem, ali dokle god mi trener veruje to mi znači za samopuzdanje.

I „kraljevi“ su najavili da će biti više dalekometnih hitaca ove sezone.

– Tačno je, radimo više na šutu za tri. Odradili smo tri treninga do sada i vidi se ubrzanje, nećemo tako brzo igrati na mečevima, ali se navikavamo na te nove koncepte igre u napadu. Kada imate igrače poput Foksa i Hilda onda je lakše.

Dodatno je pojasnio trend ubrzanja igre tima.

– Nećemo promeniti previše stvari, najviše radimo na tom ubrzanju. Imamo mlade igrače, atletski dobre i moramo t oda koristimo. Cilj nam je da igramo brže i jednostavnije. Kada si otvoren, šutiraj. Gledaj teren, prati pozicije drugih. Poboljšali smo igru u odbrani, bar nam je tako trener rekao. Na dobrom smo putu, čeka nas nekoliko mečeva u predsezoni i nadam se da će nas zdravlje poslužiti.

Više puta je u prvi plan stavio Diarona Foksa, koji je nedavno od Kingsa dobio novi ugovor, takozvanu „maksimalu“.

– Ne znam šta je radio ovog leta, ali mi deluje kao Ol-star igrač i to je za nas veoma važno. Prošle sezone je od starta imao problem sa povredom i to ga je omelo. Dokle god je on, kao naš lider dobro, biće i nama dobro. Možda mu je taj produžetak ugovora dao dodatno zdravlje – nasmejao se Bjelica i dodao da je Diaron to zaslužio.

Više igrača Sakramenta je u najavi sezone koristila reč ponos kao pokazatelj da žele da se dokažu svima.

– Svi žele da pokažu ljudima da nisu u pravu i da možemo da napravimo nešto ove sezone. Prošle sezone smo, pre korone, bili u seriji dobrih rezultata. Onda je došao „balon“ u Orlandu za koji psihološki nismo bili spremni. Imamo priliku da pokažemo svima koliko smo napredovali i pokušaćemo da ostvarimo što više pobeda.

Pročitajte još: Kingsi otkrili zašto su pustili Bogdanovića

Zbog cele situacije sa pandemijom u „mehuru“ nije bilo navijača i pitanje je kada će se vratiti na tribine.

– Moram da priznam da sam se privikao na to da igramo bez publike i to je veoma loš osećaj. Nadam se da će situacija u svetu da se reši uskoro. Ne znam kakav je zakon u Kaliforniji, ali se nadam da ćemo videti navijače u narednih nekoliko meseci. Naravno, svim ljudima pre svege želim da budu zdravi. Što se nas tiče, mi ćemo raditi ono šta možemo da kontrolišemo. Bićemo profesionalci, davaćemo sve od sebe i mislim da će sve biti u redu – zaključio je Bjelica i dodao da će ruki Tajris Halibarton biti dobro pojačanje za ekipu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike