Nikola Jović za 24sedam: Ne obazirem se previše na priče, čvrsto sam na zemlji

29.05.2021

08:14 >> 08:35

0

Jedan od najtalentovanijih mladih igrača Evrope o sjajnim rezultatima Mege, turniru u Valensiji, očekivanjima, željama...

Nikola Jović za 24sedam: Ne obazirem se previše na priče, čvrsto sam na zemlji
Copyright Promo/ Ivica Veselinov

Za manje od mesec dana postaće punoletan, a već je stigao da skrene pažnju mnogih košarkaških stručnjaka. Ima isto ime, a prezime mu se razlikuje samo u jednom slovu u odnosu na igrača koji je na pragu da dobije MVP nagradu u NBA ligi – Nikolu Jokića. Njihove debitantske brojke su počele da se upoređuju čim je odigrao prvu utakmicu za seniorski tim.

Nikola Jović (17) je ove sezone nagovestio da bi u budućnosti mogao da pravi velike stvari. Vodio je juniorski tim Mege do trofeja u domaćem prvenstvu, do pobede na kvalifikacionom turniru Evrolige i do pehara u ABA ligi. Imao je neverovatne brojke, bio je pravi vođa, pa nije ni čudo što je sada njegovo ime podebljano na listi želja najvećih srpskih i evropskih klubova.

Odlično se pokazao i kada mu je šansu u prvom timu dao trener Vladimir Jovanović. Iako je veoma mlad, svestan je da uspesi u juniorskim danima ne znače gotovo ništa i spreman je da uloži sve da se priče o ogromnom talentu pretoče jednog dana u priče o vrhunskom igraču.

Svi vole o sebi da čuju kada se priča pohvalno, naravno da je lepo. Ne obazirem se previše na sve to. Na zemlji sam, nisam još ništa u karijeri postigao. Jednostavno, volim košarku, pokazujem to na treninzima i na utakmicama. Vide svi oko mene koliko sam posvećen i tako će biti uvek – poručio je na početku razgovora za 24sedam Nikola Jović, jedan od najperspektivnijih evropskih košarkaša u svojoj generaciji.

Promo/ Ivica Veselinov

Juniorski tim Mege je pre pet dana postao regionalni šampion, a Jović je proglašen za najboljeg igrača završnog turnira. Na tri utakmice Nikola je ostvario prosek od 19 poena i 11 skokova. Blistao je u finalu protiv Budućnosti kada je postigao 25 poena i zabeležio 13 skokova za ukupan indeks korisnosti – 41.

– Došli smo u dobrom sastavu na završni turnir, imali smo tri starija momka uz nas, očekivali smo da ćemo lakše doći do trofeja. Ali, shvatili smo već protiv Partizana u četvrtfinalu da ne smemo nijednog trenutka da se opustimo. Jedva smo izvukli tu pobedu, a onda smo u polufinalu nešto lakše došli do trijumfa jer smo iskoristili činjenicu da je Sloboda baš bila istrošena posle duela sa Crvenom zvezdom. FInale smo otvorili serijom 17:0, ali znali smo da cela utakmica ne može da bude takva. Oni su se kasnije razigrali, bilo je gusto do kraja…

Pre regionalne titule, Mega je osvojila domaće prvenstvo, a nešto ranije je ostvarila trijumf na kvalifikacionom turniru Evrolige u Beogradu.

– Mislim da je tu bilo najteže da se dođe do pobede. Sa Zvezdom smo se borili u finalu za mesto na fajnal-ejtu evropskog takmičenja i bilo je baš neizvesno. Kada pogledam celu sezonu, očekivao sam da bude dobra, ali stvarno nisam mogao da zamislim da ćemo biti ovoliko uspešni. Mislim da nas je izdvojila igra u tranziciji, jer u tome ekipe ne mogu da nas isprate.

MN Press

Kruna sezone za mlade momke koje sa klupe uspešno vodi trener Dragoljub Avramović biće završni turnir Evrolige, koji se od 3. do 6. juna igra u Valensiji. Srbija će imati dva predstavnika jer su juniori Crvene zvezde dobili specijalnu pozivnicu. Crveno-beli su u grupi A sa Real Madridom, Asvelom i Žalgirisom, a Mega je u grupi B sa Valensijom, Barselonom i Stelazurom.

– Radujemo se što se približava i taj turnir. Veliki je uspeh i što idemo tamo, ali svakako da želimo da osvojimo i mislim da imamo velike šanse. Sve tri utakmice u grupi će biti teške, posebno protiv Barselone. Verujem da ćemo doći do finala, a tamo očekujem Real Madrid.

Promo/ Ivica Veselinov

Utakmice sa prvim timom Mege donele su Joviću neprocenjivo iskustvo. Po povratku na juniorsku scenu, može da mu bude samo lakše da se nosi sa vršnjacima. On je u ABA ligi odigrao odigrao četiri meča na kojima je prosečno beležio 11,8 poena i 5,5 skokova. Na debiju je dao protiv Splita deset poena i upisao devet skokova za ukupan indeks – 23.

– Mnogo je drugačije kada se igra sa seniorima, igrači su veći, jači, brži… Debitovao sam na Kupu Radivoja Koraća, bilo je treme, nije bilo lako i ništa specijalno nisam odigrao. Kada sam posle dobio šansu u ABA ligi, osećao sam se mnogo slobodnije i sve je bilo bolje. Mislim da sam se dobro uklopio i lepo pokazao. Nije mi problem da igram sa starijima.

Za mladog igrača svaki trening znači jedan korak napred.

– Ove sezone sam više trenirao sa seniorima nego sa juniorima. Mislim da mi je to mnogo pomoglo da budem još bolji. Treninzi nisu uopšte laki… Znamo da je Vladimir Jovanović nekad radio uz Duleta Vujoševića, zahtevan je, ali ga svi poštujemo i pokušavamo sve da uradimo što traži od nas. Njegov rad je doneo seniorskoj ekipi dobre rezultate, a i svim igračima individualni napredak. Kad sam tek došao videlo se da sam najmlađi i bila je uočljiva razlika, a sad je već sve lakše.

Nikola je visok 208 centimetara i igra na poziciji beka, a košarka nije bila njegov prvi izbor.

– Prvo sam trenirao vaterpolo i sasvim solidno mi je išlo. Posle sam uporedo išao na košarku i vaterpolo, pa sam ipak sa 13 godina prelomio na ovu stranu. Počeo sam u malom privatnom klubu koji se zove Sava. Bilo mi je super, zavoleo sam taj sport… Odatle sam prešao 2018. u Megu i tu sam i dalje.

Pročitajte još

Dečaci u Srbiji gledaju na TV ekranima šta rade Vasilije Micić u Evroligi i Nikola Jokić u NBA i sanjaju da jednog dana budu kao oni.

– Kad vidimo šta postižu, sigurno da nam daju motiv više. Nekada smo ih ovde gledali, a sada prave neverovatne stvari.

Posebno inspirativno je sve što radi centar Denver Nagetsa, koji je jedan od tri kandidata za MVP nagradu.

– Jokićeve partije su fantastične. Mislim da nijedan srpski igrač to nikada neće ponoviti ili nadmašiti.

Nikola Jović takođe sanja da zakorači na američko tlo i doda svoje ima na spisak srpskih NBA igrača. Njegova želja za budućnost je jasna:

– Voleo bih već naredne godine da izađem na NBA draft, ali se ne opterećujem time. Videćemo kako će se sve odvijati – rekao je za kraj Nikola Jović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike