„Trofeji se zaboravljaju, bitno je napraviti igrače za budućnost“

02.06.2021

07:15 >> 14:53

0

Trener juniora Mege Dragoljub Avramović o finalnom turniru Evrolige, talentovanoj generaciji, reprezentaciji...

„Trofeji se zaboravljaju, bitno je napraviti igrače za budućnost“
Copyright Ivica Veselinov / MN PRESS

Sve što su ove sezone mogli da osvoje, juniori Mege su to i uradili. Bili su najbolji u domaćem prvenstvu, podigli su pehar u ABA ligi, osvojili kvalifikacioni turnir Evrolige u Železniku i na taj način rezervisali mesto na završnom turniru. Krunu na veoma uspešnu sezonu pokušaće da stave u Valensiji. Od danas pa do 6. juna boriće se na fajnal-ejtu za najvažniji evropski trofej kad je klupska scena u pitanju.

Trener Dragoljub Avramović (42) ponosan je zbog svega što su njegovi izabranici postigli tokom ove takmičarske godine, drago mu je što se o njima priča u superlativu i nada se da će praviti velika dela i u budućnosti. O očekivanjima pred start turnira u Valensiji, ali i o mnogim drugim temama, pričao je za 24sedam.

– Svako od nas pred početak sezone postavi neke ciljeve, kad su sva takmičenja u pitanju, to je jasno. Tako je bilo i dok sam radio u Beovuku, Partizanu, pa je tako i sada u Megi. Međutim, po mom mišljenju, svi ti osvojeni trofeji na kraju ostaju u drugom planu. Zaboravlja se ko je prvak Srbije, pamti se ko je iz te generacije kasnije postao igrač – pojašnjava, u razgovoru za 24sedam, Dragoljub Avramović. – Najbitnije je da se neki momci afirmišu kao košarkaši i da budu što bolji i spremniji za ono što ih čeka kasnije. Medalje ostanu negde po zidu okačene, ili u fiokama, to je zapisano negde u papirima, ali ova druga stvar je za mene najvažnija.

Promo/ Ivica Veselinov

Najveću pažnju su ove sezone privukla dva igrača iz juniorskog sastava – Nikola Jović i Nikola Đurišić.

– Među talentima, najviše su se izdvojila njih dvojica. Đurišić je ranije bio mnogo više u žiži, bio je svima daleko poznatiji nego Jović, koji je ove sezone pokazao svima šta može. Mnogo smo trenirali, dobro se radilo, igrači su napredovali. Oni su ti koji donose pobede, nama trenirama je lako ako oni igraju na pravi način. Uvek želim da momci koje treniram budu u prvom planu. Mi okolo smo manje bitni. Od svih ostalih ekipa, koje su takođe dobre i imaju odlične igrače, izdvojili su nas možda neki veći napredak u toku sezone, rad i talenat, kao i konkretno ova dva momka, koja po mom mišljenju igraju najbolju košarku u Evropi.

Iako se o pomenutom tandemu već mnogo govori, Avramović nema ni mrvicu sumnje da bi te priče mogle da ih poremete.

– Znate kako, danas su vremena takva da su u centru pažnje moderne komunikacije, društvene mreže, Instagram… Svako od njih je bar malo opterećen tim stvarima, čak i oni koji manje igraju, a kamoli ovi koji su glavni. Ali na kraju krajeva sve se svodi na to da ako su oni normalni i imaju lepo kućno vaspitanje, onda ne treba da se brinemo. Ako ta deca vole košarku, shvataju da treba da rade i da još ništa nisu u životu postigli, onda nema problema. Sve kreće iz kuće, Jović i Đurišić su svesni toga da su dobri, ali su na zemlji, i to ne utiče na njihov rad. Bili su sa seniorima pred kraj ABA lige i posle toga su imali tri dana slobodno pa su se priključili juniorima. Trening je bio zakazan za 9.30, a Jović je došao u 7.15. To sve govori. Sve je pod kontrolom roditelja i nas u klubu.

Na red je stigla poslastica za sve – turnir u Valensiji i borba sa najboljim evropskim ekipama. Mega je u grupi B sa domaćinom, Barselonom i Stelazurom. U grupi B su drugi naš predstavnik Crvena zvezda, Real Madrid, Asvel i Žalgiris.

– Nisam poneo peškir, šorts za kupanje i papuče, došli smo da igramo dobru košarku. Sve je moguće, ja ne bih isključio mogućnost da budemo šampioni juniorske Evrolige. Turnirsko je takmičenje, svašta može da se desi i sve je moguće. Ne planiramo kupanje, došli smo da pobedimo.

MN Press

Avramović ne planira da uživa u čarima jednog od najlepših evropskih gradova, već u igrama njegovih izabranika. Rad sa mladim igračima mu trenutno najviše prija.

– U principu, nema mnogo razlike u odnosu na seniorske ekipe. Glavno je to što u prvom timu imaš 12 igrača koji su predodređeni da se bave košarkom – kako fizički, tako i glavom. A u mlađim kategorijama postoje momci koji treniraju, ali jednostavno, telo ili neke druge stvari im ne dozvoljavaju da postanu profesionalni košarkaši. U suštini, problemi su isti, ono što muči momka sa 17 godina, slično je i sa 25. Mnogo je lepo raditi sa igračima koje iz godine u godinu gledaš kako rastu, napreduju i razvijaju se. To je najlepša strana rada u mlađim selekcijama. Kada ti dođe košarkaš od 25 godina, već je oformljen i nekada ne možeš da ga promeniš. Svako od njih se u tim godinama usavršava koliko on želi. Ima igrača koji ne žele da nauče ništa novo. Možeš malo da mu promeniš naviku, a kod dece je drugačije. Njihov napredak gledaš svakodnevno.

Pročitajte još

Taj svet mlađih kategorija nije toliko surov, kao ono što ih čeka kasnije.

– Nevino je, nema nekih igara kao kad je veći nivo u pitanju, nema onoga ko veću platu ima, a ko manju. Nema toliko sujete, bezazlenije je, bezbrižnije… Zasada je meni sve super, ali naravno, ambicije su mi da sledeći nivo bude seniorski. Videćemo, polako, ima još vremena.

Posle svih akcija Meginih juniora, Avramovića čeka još jedan zanimljiv izazov sa reprezentacijom Srbije.

– Prošle godine sam bio u stručnom štabu selektora Zorana Lukića u reprezentaciji U18. Sada on vodi U19, a ja sam dobio poziv da budem trener selekcije do 16 godina. Naravno da sam prihvatio. Specifično je jer ti momci prvi put izlaze na evropsko takmičenje. Prošle godine nisu završili sezone u pionirskoj konkurenciji, zbog svega što se dešavalo, pa je malo nezgodno. Ali mislim da neće biti problema, jer imamo talentovanu decu. Sad se igra drugačiji sistem, uveli su čelindžere, a da li ćemo uspeti da budemo drugi, treći ili 11, to već ne znam. Potrudićemo se da uradimo nešto dobro, da se izborimo za plasman na SP, ali svakako da bi najlepše bilo da se neki momci nametnu za naredne godine.

Još jednu stavku je Dragoljub izdvojio kao veoma bitnu u radu sa mladima.

– Vrlo bitna je projekcija, predviđenje kako će oni izgledati za dve, tri ili četiri godine. Treneri treba da vide unapred, to je veoma važno. Naravno da će u starijim selekcijama da se odjednom pojavi i neko dete koje biološki kasni pa iskoči tek kasnije. Ali generalno, mnogo toga može da se proceni dok su u tim mladim selekcijama – zaključio je Avramović, koji je nedavno produžio ugovor sa Megom i nastaviće da sklapa šampionske kockice i u naredne dve godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike