Srbija dugo strepela, pa razbila "autsajdera": Napravljen je prvi korak ka Olimpijskim igrama!

29.06.2021

17:28 >> 20:24

0

Pratite dešavanja sa utakmice Dominikanska Republika - Srbija

Srbija dugo strepela, pa razbila "autsajdera": Napravljen je prvi korak ka Olimpijskim igrama!
Copyright Nikola Kalinić, MN Press

Prva prepreka na putu ka Olimpijskim igrama u Tokiju je savladana. Srbija se dugo mučila protiv rivala. Dominikanska Republika, ekipa koja je važila za potpunog autsajdera, pokazala se kao nezgodan protivnik.

“Orlovi” su tek u poslednjih nekoliko minuta odigrali kako su se navijači nadali i na kraju ostvarili ubedljivu pobedu.

Dominikanska Republika – Srbija 76:94 (23:31, 24:16, 19:20, 10:27)

Srbiju je predvodio Boban Marjanović sa 18 poena i 10 skokova. Filip Petrušev postigao je 17, a Vasilije Micić 16 poena. Nemanja Bjelica završio je meč sa 12 poena i šest skokova.

Majkl Tores i Viktor Lis postigli su po 16 poena za Dominikansku Republiku.

Upozoravao je pre meča selektor Igor Kokoškov da će ovo biti teška utakmica i težak turnir, da će biti zadovoljan bilo kakvom pobedom, da priprema nije bilo… Ipak, javnost nije čula za Dominikansku Republiku i očekivala je “prašenje”.

Tako je i počelo, poveo je nominalni gost ovde 8:0, pa i 10:2, ali onda je “domaćin” pokazao da je tim koji se neće predati. Malo po malo, razlika se smanjivala, a onda je prestala da bude “priključak”, da bi posle spektakularnog zakucavanja Helvisa Solana došla do izjednačenja – 39:39.

Gosti su posebno iznenadili šutom za tri poena, koji je u jednom trenutku iznosio 12/19.

Na poluvremenu je bilo nerešeno – 47:47, ali se mučenje nastavilo i u drugom poluvremenu. Micić, Bjelica i Marjanović napravili su seriju 9:0, Srbija je povela 59:52, ali ko god je pomislio da je tu prelomljen meč, prevario se.

Dominikanci su dali dve brze trojke i prišli na “pola koša”, a onda je Tores vezao dve trojke i doneo novo vođstvo gostima.

Ipak, u samom finišu treće četvrtine, Nikola Kalinić je odbranom i napadom odigrao ključnu ulogu da Srbija u poslednju četvrtinu uđe sa poenom prednosti – 67:66.

Odmah posle početka četvrte četvrtine, Marjanović i Micić su “režirali” prednost Srbije 76:69. Dominikancima je tada stao šut, a za “orlove” su pogodili šuteve, da bi Teodosić trojkom doneo Srbiji velikih 85:72 četiri minuta pre kraja.

TU je meč prelomljen, do kraja je razlika samo rasla, tako da je Srbija na kraju ostvarila ubedljivu pobedu.

Sa Srbijom su u grupi i Filipini, a taj meč igra se sutra.

Za vikend se igraju polufinale i finale.

Blog uživo:

38′ – Petrušev prodire i pogađa i Srbija ima ogromnih +15 dva i po minuta pred kraj. Gotovo? 74:89

36′ – Stao je šut Dominikance i to je sada druga pesma. Teodosić pogađa za tri i donosi Srbiji prvu dvocifrenu prednost večeras – 74:85

34′ – Zašto nije ovako bilo tokom cele utakmice? Razigrala se Srbija. Micić je pogodio trojku, a onda su on i Teodosić počeli da dele asistencije. U isto vreme, stao je šut “domaćina”, tako da sada “orlovi” imaju osetniju prednost – 69:78.

Kraj treće četvrtine – 66:67

Kalinić se iznervirao i dobio tehničku grešku i to dok se spremao da izvede bacanja za nesportsku. Koliko god njegova ljutnja na sudije bila opravdana, to je poklonjen poen protivniku.

Pogodio je oba bacanja, ali je Teodosić promašio trojku posle toga. Ostalo je 66:63 pred poslednji minut. Posle toga je Petrušev pogodio bacanje, pa presekao loptu i dodao do Kalinića, koji je nekako postigao koš!

Minimalna prednost Srbije pred odlučujućih 10 minuta.

28′ – Majkl Tores Kuevas je vezao dve brze trojke i vratio prednost Dominikanskoj Republici. Ne sluti na dobro. 64:60

27′ – Problemi se nastavljaju. Povela je Srbija 52:59, ali su onda “domaći” radili šta rade celo veče – vezali su trojke i prišli na poen zaostatka. Kokoškov traži tajm-aut. 58:59.

25′ – Ima Srbija problema protiv rivala i u drugom poluvremenu. Bjelica za trenutak prekida mučenje trojkom, za novo vođstvo “orlova” – 52:57

Poluvreme – 47:47

Posle vođstva, Srbija je počela nepotrebno da se ispucava, a pokazala je i znakove nervoze. Dominikanska Republika je igrala mudro i strpljivo, a pomogao joj je i odličan šut za tri 12/20!

Micić je fauliran pri šutu za tri poena 4,5 sekunde pre kraja, pogodio je sva tri bacanja i doneo Srbiji izjednačenje. Lis je imao vremena da šutne za tri, ali je promašio.

17′ – Solano nastavlja da pogađa, tako da su “domaći” dva puta izjednačili, prvo na 39:39, a onda i na 41:41. Posle toga je dosuđena nesportska greška Teodosiću. Solano je pogodio oba bacanja, posle čega Lis pogađa trojku. Srbija gubi: 46:43!

14′ – Dominikana je krenula u kontru, Helvis Solano je dobio prostor i jednom rukom zakucao! Prava atrakcija. Igor Kokoškov mora da traži tajm-aut. Prednost Srbije (koja je nominalno gost) – 34:37.

Prva četvrtina je završena vođstvom Srbije 23:31.

Bjelica je postigao devet poena, Petrušev sedam, Marjanović šest. Viktor Lis iz DR postigao je 13 poena u prvoj četvrtini.

Ostoja Mijailović i Željko Obradović na utakmici reprezentacije, Dragana Stjepanović

– Srbija je odlično krenula, povela 8:0, pa 10:2, ali Dominikanci su se tada oslobodili straha i počeli da pogađaju, nakon što im je za prvi pogodak trebalo tačno tri minuta. U petom minutu bilo je 9:12.

– Meč je počeo! Srbija je imala prvi napad i iskoristila ga je! Prva petorka Srbije: Micić, Dobrić, Bjelica, Kalinić, Marjanović.

24sedam/Pavle Knežević

– Svečani trenutak intoniranja himne:

– Ulaznica inače još ima, ako živite blizu dvorane “Aleksandar Nikolić”, još nije kasno!

– Ovako je bilo na zagrevanju:

Zagrevanje pred utakmicu Dominikanska Republika – Srbija, 24sedam/Pavle Knežević

Zagrevanje pred utakmicu Dominikanska Republika – Srbija, 24sedam/Pavle Knežević

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike