Ledej promašio brejk Partizana! Zvezda nadomak odbrane srpskog trona!

03.06.2024

22:17

0

Autor: A. Š.

Crveno-beli su dva finala protiv večitog rivala već rešili u svoju korist

Ledej promašio brejk Partizana! Zvezda nadomak odbrane srpskog trona!
Zek Ledej - Copyright MN Press

Crvena zvezda je osvojila Kup, vratila se na jadranski tron, a večeras je napravila prvi od dva potrebna koraka za odbranu šampionske krune u Srbiji. U neviđenoj drami crveno-beli su u Pioniru savladali Partizan u prvom meču finala plej-ofa Superlige Srbije - 89:88.

Odigrali su beogradski večiti rivali derbi za košarkaške sladokusce. Odigrali su crveno i crno-beli ove sezone i važnije duele od ovog, ali po mišljenju mnogih nijedan u pogledu kvaliteta nije bio ni blizu večerašnjem, koji je rešen promašajem Ledeja u poslednjoj sekundi iz njegovo karakterističnog šuta jednom rukom. 

Lišeni prevelikog uloga izabranici Janisa Sferopulosa i Željka Obradovića kao retko kada u poslednjih nekoliko sezona nisu ušli u meč sa okovima oko ruku i nogu. Od prvog do poslednjeg minuta Lazić, Panter i drugovi nadmetali su se u tome ko će postići veći broj poena, što je neutralnim ljubiteljima košarke omogućilo meč za uživanje.

Ipak, pobeda bi za Zvezdu mogla da bude preskupa, pošto su u drugom poluvremenu Nemanja Nedović i Jago dos Santos na rukama doktora izneti sa parketa. I dok se nekadašnji srpski reprezentativac u nastavku meča vratio na teren, brazilski plejmejker je odnet direktno u svlačionicu i deluje da na Malom Kalemegdanu s razlogom strahuju da li će moći da sezonu privede kraju.

A upravo je Jago bio najzaslužniji za to što je Zvezde već u prvoj deonici stigla do dvocifrenog plusa. Međutim, crno-beli su večeras mnogo toga pozitivnog dobili od, ove sezone prečesto osporavanih Avramovića, Anđušića i Ponjitke, koji su, uz sve konkretnijeg Džejlina Smita, bili i najzaslužniji za to što su crno-beli do kraja prvog poluvremena da naprave preokret, a potom se u drugoj polovini četvrte deonice vrate iz minusa od osam poena i dođu nadomak brejka koji je ostao na obruču posle šuta Ledeja.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Teodosić 2, Tompkins 3, Davidovac 23, Mitrović 12, Lazić 2, Ilić 4, Nedović 11, Giedraitis 12, Dos Santos 18.

PARTIZAN: Smit 14, Ledej 8, Drezgić, Avramović 20, Panter 12, Smailagić, Jaramaz, Dimitrijević, Trifunović 8, Anđušić 17, Ponitka 9.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. minut - Gedraitis promašuje otvorenu trojku, Ledej je fauliran prilikom skoka. Američki krilni centar ubacio je dva penala za izjednačenje - 87:87, 39. minut. Teodosić promašuje dve trojke, ali crveno-beli dolaze do dva ofanzivna skoka. Ni iz drugog ekstraposeda crveno-beli nisu došli do poena. Na minut i 12 sekundi Partizan ima napad za vođstvo. Ledej promašuje čist zicer, a potom na 32 sekunde Anđušić pravi faul nad Mitrovićem za dva bacanja daleko od koša u trenutku kada je košarkaš Zvezde bio leđima okrenut košu. Mitrović ubacuje jedno od dva penala za vođstvo Zvezde 88:87. Avramovićev šut za tri je izblokirao Davidovac, Ledej pravi faul nad Mitrovićem prilikom pokušaja skoka u napadu. Zvezdin košarkaš je još jednom polovično precizan, do kraja je osam sekundi, Zvezda vodi 89:87. Ilić pravi faul nad Ledejom u "mrtvom vremenu", to je automatski nesportska lična greška. Ledej će imati jedno slobodno bacanje i lopta ostaje u posedu crno-belih. Iskusni američki krilni centar je pogodio slobodno bacanje - 89:88. Ledej je promašio pobedu! KRAJ! Zvezda je pobedila Partizan 89:88!

38. minut - Na ulasku u 37. minut Davidovac lakim poenima prekida seriju Partizana 8:0 i čuva Zvezdino vođstvo - 85:83. Posle promašene trojke Anđušića Davidovac dolazi do novih poena u kontri - 87:83. Ponjitka promašuje čisto polaganje, ali na drugoj strani Teodosić još jednom greši. Anđušić se u kontri izborio za dva slobodna bacanja, a zbog prigovora je tehničku grešku zaradio Davidovac. Anđušić je na ulasku u 38. minut ubacio dva od četiri slobodna bacanja, ali je Ledej uhvatio ofanzivni skok i potom promašio trojku - 87:85. Mitrović pravi faul u napadu, potom Ledej igra nogom i lopta ide u posed Zvezdi, koja pred završna dva minuta četvrtog perioda vodi 87:85. 

36. minut - Crno-beli sa linije penala hvataju rezultatski priključak. Posle Ponjitke, Avramović na polovini četvrte četvrtine pogađa dva bacanja - 83:79. Nedović promašuje trojku, Ponjitka asistira za trojku Anđušića. Partizan je ponovo na minus jedan, Sferopulos traži minut odmora - 83:82, 36 minut. Nova izgubljena lopta crveno-belih, Trifunović potom ubacuje jedno od dva bacanja - 83:83. Još jedna izgubljena lopta Teodosića, ali greše i crno-beli na drugoj strani.

MN Press
 

34. minut - Tompkins na plus osam promašuje trojku, posle čega Lazić pravi petu ličnu grešku. Odbranili su se crveno-beli potom, Gedraitis promašuje za dva. Jedna dobra vest za crveno-bele, Nedović se vratio na parket. Izgleda da ga je samo uhvatio grč. Dva propuštena napda na plus osam Zvezde, poenima sa linije penala (2/2) kažnjava Ponjitka - 83:77. Posle 34 minuta košarke u Pioniru crveno-beli vode 83:77 pošto su Davidovac pa Gedraitis promašili trojke.

32. minut - Avramović krade loptu Teodosiću, a potom poentirasa poludistance - 77:75. Gedraitis ubacije važnu trojku za Zvezdu - 80:75, 31. minut. Auuh, kakvi maleri za Zvezdu. Posle Nedovića sa terena je morao da bude iznet i Jago. Deluje da je Brazilac teže povređen, jer je na rukama doktora odnet u svlačionicu. Dva napada crno-beli nisu iskoristili na minus pet, pa ih je sa 2+1 kaznio Tompkins - 83:75.

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Svoje prve poene ubacuje i Teodosić - 74:66, Ledej posle faula Gedraitisa sa linije penala ubacuje jedan od dva pokušaja - 73:67. Davidovac je šutnuo el bol van linije 6.75 posle čega Smit pogađa trojku - 75:70. Još jednom Zvezda poentira trčanjem u leđa, ovoga puta preko Davidovca. Pošto je Ponjitka promašio težak šut za dva na isteku napada, Smit pod košem pravi faul nad Davidovcem. To je plejmejkeru Partizana četvrta lična greška. Zvezdin reprezentativac ubacuje dva penala. Na kraju treće deonice Zvezda vodi 77:73 posle trojke Avramovića na isteku trećeg kvartala.

28. minut - Panter je promašio šut sa poludistance iz tajm auta, Gedraitis vezuje sedam poena, crveno-beli su u 27. minutu nadomak novog dvocifrenog plusa - 71:62. Ledej svoje prve poene večeras postiže u 28. minutu meča. Teodosić promašuje trojku, potom Lazić pravi četvrtu ličnu grešku posle čega Ledej ubacuje i dva penala. Na isteku 28. minuta Zvezdda vodi 72:66.

26. minut - Davidovac poentira još jednom u reketu crno-belih, a posle promašenog napada crno-belih, Davidovac dolazi do novih poena posle skoka u napadu. Zvezda u 25. minutu vodi 64:62. Panter drugi put večeras greši u dodavanju. Posle promašene trojke Pantera, šut van linije 6.75 pogađa Gedraitis. Panter gubi još jednu loptu, potom u kontri poentira Gedraitis. Zvezda je u seriji 9:0, Obradović traži minut odmora - 69:62.

24. minut - Jago pravi treću ličnu grešku, seriju Zvezde 7:0 trojkom prekida Panter - 58:57, 23. minut. Jago na drugoj strani promašuje za tri. Crno-beli nisu iskoristili priliku da vrate vođstvo. Gedraitis je promašio otvorenu trojku, na drugoj strani Smit poentira iz ofanzivnog skoka. Posle lakih poena Gedraitisa u kontri, Anđušić ubacuje trojku kojom crno-beli na isteku 24. minuta vode 62:60. Nedovića iznose sa terena, nije najjasnije šta je i kako povredio Zvezdin bek!

22. minut - Treća deonica otvorena je lakim poenima Trifunovića, na drugoj strani odgovara Mitrović na sličan način - 54:53, 21. minut. Posle promašene trojke Anđušića na isteku napada, trojku na drugoj strani ubacuje Nedović i vraća Zvezdi vođstvo - 56:54. Trifunović promašuje sa poludistance, u polukontri poentira Mitrović na isteku 22. minuta - 58:54.

- U dvorani Aleksandar Nikolić finale Superlige Srbije prati i srpski reprezentativac Vasilije Micić.

DRUGA ČETVRTINA

20. minut - Posle promašene trojke Nedovića, u polukontri šut van linije 6.75 ubacuje Anđušić. Na seriju Zvezde 5:0 crno-beli odgovaraju sa šest vezanih poena zbog čega Sferopulos traži minut odmora pri vođstvu crno-belih 49:47 u 19. minutu. Davidovac je promašio dva puta pod košem crno-belih, koji su se još jednom odbranili, ali je potom Smit promašio otvorenu trojku. Lazić gazi aut liniju, na drugoj strani Panter greši u dodavanju. Davidovac to kažnjava sa dva ubačena bacanja - 49:49. Anđušić poentira uz faul Lazarevića, iskusni bek crno-belih ubacio je i dodatno bacanje - 52:49. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 52:51 posle poena Nedovića uz zvuk sirene.

18. minut - Sjajnu rolu ima Aleksa Avramović u drugoj deonici. Diriguje igrom Valjka gotovo bez greške, poenima uz faul tera Sferopulosa da zatraži tajm aut posle kojeg promašuje dodatno bacanje - 42:41. Ilić pravi faul u napadu, nakon čega Avramović pogađa dva bacanja za vođstvo Partizana u 17. minutu - 43:42. Nedović je promašio za dva, na drugoj strani Ilić blokira Avramovića. U polukontri ide nova trojka za Jaga kojom se Zvezda vraća u vođstvo - 45:43. Tajm aut za Obradovića, posle kojeg Ledej pravi faul u napadu po mišljenju sudije Oberkneževića zobg isturanja nogu prilikom šuta za tri poena. Jago je ubacio dva penala posle toga - 47:43. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Zvezde 47:46 posle trojke Pantera uz zvuk sirene.

16. minut - Nedović ubacuje jedno od dva bacanja i prekida seriju Partizana 6:0 - 36:34. Poene iz prodora razmenjuju Smit i Nedović - 38:36, 15. minut. Posle promašene trojke Trifunovića, Davidovac ubacuje dva penala - 40:36. Anđušić ubacuje trojku na isteku napada za prekid mini serije crveno-belih 4:0. Na isteku 16. minuta Lazić pogađa dva bacanja - 42:39.

14. minut - Teodosić je uhvatio svoj promašaj za dva, posle toga se Mitrović izborio za dva slobodna bacanja. Ubacio je iskusni krilni centar oba penala - 35:28. Anđušić je promašio dve trojke, iz trećeg napada šut van linije 6.75 ubacuje Avramović 35:31. Iznudio je potom Avramović i faul Lazića za tri bacanja. Pogodio je sva tri i vratio crno-bele na "samo" minsu jedan - 35:34.

12. minut - Pošto su oba tima prokockala uvodne napade u drugoj deonici, Ponjitka na polaganju postiže prve poene u nastavku meča - 31:26. Novi laki poeni za Mitrovića, posle čega Ponjitka ubacuje dva penala - 33:28. Teodosić promašuje trojku, na drugoj strani Avramović gazi aut liniju. 

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. minut - Posle trojke Jaga, svoje prve poene na meču postiže i Trifunović - 25:19. Napada Zvezda u leđa za lake poene Mitrovića, koji potom blokira Pantera i omogućava Jagu poene u kontri za prvo dvocifreno vođstvo na meču - 29:19, 9. minut. Trifunović postiže važnu trojku za crno-bele u finišu uvodne deonice. Lake poene postiže Mitrović na obruču. Na kraju prve četvrtine Zvezda vodi protiv Partizana 31:24 posle poena Smita iz prodora uz zvuk sirene.

8. minut - Panter je promašio sa poludistance. Uz mnogo sreće Davidovac dolazi do lakih poena, a Zvezdinu seriju 10:2 poenima sa poludistance prekida Panter. Posle promašaja Nedovića iz prodora trojku na drugoj strani ubacuje Smit. Mini seriju crno-belih 5:0 trojkom prekida Davidovac - 22:15. Laki poeni za Smita na isteku 8. minuta meča - 22:17.

6. minut - Na polovini prve deonice Zvezda stiže do plus tri posle nove trojke Jaga, a potom Ledej pravi faul u napadu posle čega Ilić zakucava za seriju 8:0 i prvo osetnjije vođstvo na meču - 15:10, 5. minut. Laki poeni za Lazarevića posle promašene trojke Avramovića na isteku napada - 17:10.

4. minut - Avramović vraća trojku posle ofanzivnog skoka Ponjitke. Jago sa linije penala poravnava rezultat u 3. minutu - 5:5. Novim poenima Pantera crno-beli čuvaju početnu prednost - 7:5. Ilić dolazi do svojih prvih poena iz odbojke posle promašaja Nedovića za dva. Ide trojka za Ponjitku - 10:7, Jago odmah uzvraća na isti način.

2. minut - Jago je promašio trojku u prvom napadu na meču, a Zvezda bi već mogla da bude u velikom problemu jer je Luka Mitrović za manje od 60 sekundi napravio dva faula. Crno-beli upisuju prvu izgubljenu loptu. Zvezda nije poentirala ni iz ekstraposeda, Panter postiže iz prodora prvi koš na meču. Prvu trojku večeras ubacuje Nedović - 3:2.

- Sada već tradicionalno, Željko Obradović je dočekan uz salvu uvreda od strane Zvezdinih navijača.

- Zvezdini igrači pozdravljeni su velikim aplauzom.

- Košarkaši crno-belih su istrčali na zagrevanje.

- Partizan sa kapitenom napada Zvezdu! Kevin Panter je u sastavu za večerašnji meč, videćemo koliko će moći da pomogne saigračima s obzirom na povredu kolena zadobijenu protiv Mege u majstorici polufinala.

- Rukovodstvo KLS na društvenim mrežama objavilo je i izgled medalje za učesnike finala plej-ofa.

- Partizan se suočava sa mnogo kadrovskih problema pred ovo finale, o njima je uoči prvog duela finalne serije pričao trener Partizana Željko Obradović.

- Trener Crvene zvezde Janis Sferopulos u velikoj je seriji pobeda protiv Partizana, a njegova očekivanja pred večerašnji meč pročitajte u zasebnom tekstu.

- Na dan prve utakmice finala plej-ofa Superlige Srbije disciplinci AdmiralBet ABA lige doneli su odluku u kaznama za Stefana Lazarevića i Džejmsa Nanelija. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike