Vlasnik Denvera ovako je saznao za Jokića: Pokazali su mi momka u roze dresu koji ne može da skoči, ali se videlo da mu je IQ veći od svih!

18.04.2024

10:45

0

Autor: G. F.

Džoš Kroenke tvrdi da niko nije mogao da zna kakav će igrač postati srpski centar

Vlasnik Denvera ovako je saznao za Jokića: Pokazali su mi momka u roze dresu koji ne može da skoči, ali se videlo da mu je IQ veći od svih!
Nikola Jokić - Copyright Profimedia

Ko je i šta je Nikola Jokić, i šta radi po košarkaškim terenima, danas znaju svi.

MVP, šampion NBA lige, centar kog se svi plaše... Naj, naj, naj, i tako redom. Ali to je Nikola Jokić danas. Posle svih godina provedenih u najjačem klupskom takmičenju na svetu.

A kako je bilo angažovati "nekog tamo" golobradog momka, iz "neke tamo" Srbije, otkrio je vlasnik Denvera Džoš Kroenke. Bez uvijanja, kaže da je imao mnogo sreće.

- Priča je veoma smešna. Ako neko kaže da je tada znao, taj laže! Sećam se da sam sedeo sa Timom Konelijem i Arturasom Karnišovasom i da su mi rekli da ima jedna momak koga treba da pogledam. Rekli su mi da želi da ostane u Evropi još godinu dana. Pitao sam zašto, objasnili su da je to najbolje za njegov razvoj. Pokazali su mi snimak, nosio je neki roze dres, nije uopšte mogao da skoči... Ali hvatao je loptu tako lako, bilo je jasno da mu je košarkaški IQ veći od svih - prisetio se Kroenke, pa nastavio:

- Došao je u leto 2015, moj otac ima sjajne priče iz tog perioda. Nikola je bio u teretani sa svojom braćom, promenio je ishranu, imao neku dijetu. Mi smo hteli što više mladih igrača, ali tada smo imali Jusufa Nurkića i nismo mogli da odlučimo šta da radimo sa njima dvojicom. Obojica su bili talentovani centri sa odlični veštinama.

Pred čelnicima Nagetsa bio je težak zadatak, trebalo je da odaberu ko će ostati u klubu, a ko biti prodat.

- Liga je išla u tom smeru niže petorke, sa šuterima sa svih strana, bilo je još ekstremnije nego sad. Svi su preko noći hteli da budu Voriorsi. Nismo mogli da igramo sa Jokićem i Nurkićem u isto vreme. Imalo je to neke prednosti, ali je njima teško bilo da čuvaju protivničke igrače, posebno kada igraju sa četiri beka. Morali smo da stanemo, razmislimo i da donesemo odluku. Posle Nikoline prve sezone, počela je druga i shvatili smo tada da moramo da izaberemo. Obojica su startni centri.

Odluka je pala, Nurkić je trejdovan u Portland, a Nikola je ostao. Verovatno niko nije mogao da nasluti koliko je to bio pravi potez i šta će se sve dogoditi u godinama koje slede. Prisetio se Kroenke još jednog zanimljivog detalja iz tog perioda.

 

 

- Jusufov ugovor bio je blizu isteka, analitičari su analizirali određene brojke, poređenja. Onda je stiglo to poređenje na osnovu određenih stvari. Na papiru je pisalo 'igrač A' i 'igrač B' i poređenje u njihovoj drugoj sezoni. Jedina razlika je to što je prvi igrač dve godine stariji. Mogli ste jasno da vidite da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Rekao sam im tada: "Okej, pokušaću da pogodim i da kažem da je igrač B' Nikola", i pitao sam ih da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige. Odgovor je bio, to je Leri Bird.

Ispostavilo se da je ta odluka da Nikola Jokić ostane u ekipi donela Denveru prvu šampionsku titulu, a srpskog asa vinula do neslućenih visina. Rekordi se ređaju kao na traci, a malo je falilo da naš as ode u neki drugi tim.

Pitanje je da li bi na drugom mestu tako zavladao NBA ligom, mada uopšte ne treba sumnjati da bi. To što Jokić radi na terenu iskoristio bi svaki trener.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike