Simanićev slučaj promenio FIBA propise! Da se nikada ne ponovi slučaj iz Manile!

08.04.2024

14:16

0

Autor: A. S.

Jezivu dramu je košarkaški tim tada preživeo, ali sve se dobro završilo po srpskog košarkaša

Simanićev slučaj promenio FIBA propise! Da se nikada ne ponovi slučaj iz Manile!
Boriša Simanić u dresu reprezentacije - Copyright MN Press

Pravu je dramu preživela Srbija na Svetskom prvenstvu u Manili, kada je Boriša Simanić dobio snažan udarac u predelu bubrega, koji mu je kasnije i odstranjen. Bili su to dani kada niko nije razmišljao o košarci, već o borbi mladog igrača, koji je imao i dosta sreće da iz čitave situacije izađe snažniji i željan igre pod obručima.

Velika se tada borba na Filipinima vodila i kako bi pronašla odgovarajuću krv za srpskog reprezentativca, prema nekim navodima ni ustanova u kojoj je bilo lečenje srpskog igrača, nije odradila pravi posao, pa zbog svega toga, dolazi do presedana u FIBI.

Svetska košarkaška organizacija zahteva pravo glasa u izboru medicinske ustanove koja će biti nadležna za lečenje u toku takmičenja, i tako promeni regulative, otkrio je u razgovoru za Sportal doktor reprezentacije Srbije Dragan Gaga Radovanović.

- Član sam medicinske komisije FIBA i imali smo sastanak pre mesec dana u Ženevi, gde je jedna od tema upravo bila zdravstveno obezbeđenje za velika takmičenja. FIBA ne određuje kompetenciju bolnice u nekom gradu i u nekoj zemlji. To je jednostavan zadatak Lokalnog organizacionog odbora - rekao je Radovanović i dodao:

- Mislim, postoji jedno čitavo uputstvo FIBA, koje se daje svakoj zemlji domaćinu, što se tiče medicinskih pitanja. Da je pokriven svaki detalj, ali ne i procena kompetencije bolnice, jer to jednostavno FIBA ne može da uradi. Kako čovek koji dođe sa strane vidi sve to, vi možete da vidite otprilike kako funkcioniše, možete da vidite kako je opremljena bolnica, da vidite radno vreme, da li služba dijagnostike i hitna služba rade 24 sata, koje su njihovi kapaciteti, ali dalje od toga ne možete da vidite neku suštinu.

Problem u Borišinom slučaju bio je i previše potrošenog vremena na potražnju odgovarajućom krvi, igrač je podvrgnut operacijama, ali je na kraju ostao bez organa. To je nešto što se ne sme ponoviti i toga su svesni i u krovnoj organizaciji.

- Zato mislim da će se napraviti jedno novo uputstvo FIBA medicinske komisije za procenu kapaciteta i kvaliteta bolnice. Sigurno da će ovo biti dobar nauk. Moram i da spomenem da je gospodin Andreas Zagklis, generalni sekretar FIBA, čim je doputovao u Manilu, došao je u bolnicu. I on je zaista imao razgovore sa upravom bolnice, to je bilo posle druge operacije, ali svejedno, zahtevao je visoke standarde svega. Ta njegova poseta je zaista bila značajna i za budućnost i buduća takmičenja FIBA, da se naprave neki zaštitni mehanizmi - zaključio je doktor Radovanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike