Zek Ledej je srce Partizana! Amerikanac izvukao Valjak iz drame u Morači i overio drugo mesto pred plej-of! (VIDEO)

31.03.2024

21:22

0

Autor: A. Š.

Derbi kola regionalnog takmičenja ima dodatni rezultatski značaj

Zek Ledej je srce Partizana! Amerikanac izvukao Valjak iz drame u Morači i overio drugo mesto pred plej-of! (VIDEO)
Zek Ledej na utakmici u Morači - Copyright AdmiralBet ABA liga/Budućnost/Filip Roganović

Utakmice košarkaša Partizana ove sezone gotovo da su preslikane ispod indiga. Po ko zna koji put u tekućoj takmičarskoj godini crno-beli su se žestoko kockali sa već upisanom pobedom, a srećom po njih večeras su imali ekstremno motivisanog i raspoloženog Zeka Ledeja, koji je Valjak izvukao iz drame u Morači i postavio ga na drugo mesto pred plej-of AdmiralBet ABA lige - 89:83.

Duel Budućnosti i Partizana u ligaškom delu regionalnog takmičenja skoro nije imao veći ulog od današnjeg koji se igrao u Morači. U direktnom duelu za prednost domaćeg terena u potencijalnom polufinalu doigravanja Jadranske lige, izabranici Željka Obradovića delimično su sebi olakšali posao u pokušaju da odbrane tron na koji su se prošle sezone vratili posle desetogodišnje pauze.

Koliko je Ledej nedostajao saigračima, najviše u nedavnom duelu sa Olimpijakosom, i te kako je moglo da se vidi ove nedeljne večeri u Podgorici. Posle porodične tragedije (preminuo mu je otac), Ledej se iz dvonedeljnog odsustva vratio profesionalnim obavezama i ekspresno pokazao da je ove sezone bez ikakve dileme srce i duša ovog Partizanovog tima. Jer, kada je Valjak još jednom u tekućoj sezoni ušao u dramu posle više nego sigurne igre i vođstva i nezadrživo jurio ka novom ambisu, iskusni američki krilni centar je povukao ručnu i u završnih 60-ak sekundi meča vezao pet poena, od kojih je trojka na isteku napada značila i overu jednog od najvažnijih trijumfa Obradovićevih izabranika u dosadašnjem toku sezone.

BUDUĆNOST: Megi 17 (trojke 5/9), Frimen 10, Slavković 6, Makundu 6, Ferel 5, Džons 4, Jagodić Kuridža, Tanasković 8, Rajt 7, Popović 2, Pol 6, Kamenjaš 14.

PARTIZAN Ledej 22 (trojke 4/5), Avramović 4, Koprivica 4, Panter 19 ( 9as, 3sk, 1bl) Smailagić, Nanel 15 (trojke 3/3), Trifunović, Anđušić, Doužer 10, Ponjitka 2, Kaminski 11, Kaboklo 2.

AdmiralBet ABA liga, 25. kolo

Četvrtak

Zadar - FMP 72:75

Subota
Krka - Cedevita Olimpija 92:78
Mornar - Borac 80:78
Cibona - Igokea 70:77

Nedelja
Mega - Split 92:78
Budućnost - Partizan 83:89

Ponedeljak
Crvena zvezda - SC Derbi 18.00 (AP1)

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Pogledala je i sreća malo crno-bele u Morači, pošto je Ferel promašio relativno otvorenu trojku u ekstraposedu. Panter preuzima odogovornost i ubacuje šut sa poludistance za 82:79 na minut i 45 sekundi pre kraja. Posle tajm auta Žakelja, Makundu zakucava uz faul Ledeja. Promašio je Francuz dodatno bacanje za izjednačenje na minut i 27 sekundi pre kraja - 82:81. Ledej ubacuje svoj karakterističan šut jednom rukom pred završnih 60 sekundi - 84:81. Megi ubacuje dva poena, posle čega Ledej ubacuje još jednu trojku - 87:83, 29.1 sekund pre kraja. Doužer blokira Pola prilikom šuta za tri poena. KRAJ! Partizan je pobedio Budućnost 89:83.

38. MINUT - Kaminski gubi loptu u reketu Budućnosti, ali njegovu grešku presečenim dodavanjem ispravlja Ledej, koji potom sa linije penala (1/2) povećava prednost Partizana na 80:75 u 37. minutu. Kaminski pravi četvrtu ličnu grešku, a Kamenjaš sa dva ubačena bacanja vraća Podgoričane na posed zaostatka - 80:77. Doužer gubi loptu, a Ferel ubacuje dva slobodna bacanja, samo je minus jedan - 80:79, 38. minut. Dva napada uzastopno promašuju crno-beli, koji imaju plus jedan pred poslednjih 120 sekundi u četvrtoj deonici.

36. MINUT - Na polovini četvrte deonice obe ekipe su izašle iz bonusa. Panter greši u dodavanju, što zakucavanjem kažnjava Kamenjaš - 76:72. Panter promašuje sa poludistance, a Budućnost na posed zaostatka vraća lakim poenima Kamenjaš - 76:74, 36. minut. Veoma važnu trojku za Partizan ubacuje Kaminski - 79:74. Ferel potom ubacuje jedno od dva penala pred završna četiri minuta meča - 79:75.

34. MINUT - Ledej ubacuje još dva penala - 74:65, 33. minut. Kamenjaš čuva Budućnost na minus sedam. Posle možda i najgoreg napada crno-belih večeras i promašenog celog koša Trifunovića sa poludistance na isteku napada, Koprivica pravi svoju četvrtu ličnu grešku u 34. minutu. Pol ubacuje trojku i vraća Budućnost u meč - 74:70. Obradović traži minut odmora, posle kojeg Doužer poentira sa poludistance - 76:70.

32. MINUT - Ponovo crno-beli promašuju dva napada na plus sedam, ali ovoga puta nisu kažnjeni, već posle izgubljene lopte Makundua i zakucavanja Ponjitke u kontri dolaze do novog najvećeg plusa - 72:63. Ferel ubacuje šut sa poludistance na isteku 32. minuta - 72:65.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Ferel promašuje sa poludistance, a crno-bele na plus sedam vraća Ledej sa dva ubačena penala. Na trojku Megija, poenima iz prodora odgovara Naneli - 69:63. Pošto je Ledej izblokirao Ferela, na drugoj strani se u ekstraposedu crno-belih izborio za još dva penala. Ovoga puta krilni centar Partizana bio je polovično precizan - 70:63 što je i rezultat na kraju treće deonice.

28. MINUT - Dva promašena napada na plus sedam crno-belih trojkom je kaznio Megi - 59:55. Naneli ubacuje šut sa poludistance - 61:55, 27. minut. Novu trojku za Budućnost ubacuje Frimen. Kaminski poentira na drugoj strani na asistenciju Doužera - 63:58. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Partizana 65:60 posle poena Pantera.

26. MINUT - Kaminski je polovično precizan sa linije penala, a pošto je Tanasković napravio faul u napadu, a crno-beli na drugoj strani izgubili loptu Rajt poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje - 56:52. Na polovini treće deonice Doužer sa 2+1 vraća crno-bele na dosad najvećih plus sedam - 59:52. Odbranili su se crno-beli bez da su domaći šutnuli na koš za 24 sekunde, ali potom Ledej nije precizan sa poludistance. Tanasković greši u dodavanju u ekstraposedu domaćih, a na drugoj strani Panter promašuje polaganje - 59:52 na isteku 26. minuta.

24. MINUT - Imali su crno-beli napad na plus četiri, ali ga nisu iskoristili pa prve pone za domaćina u nastavku meča postiže Popović. Crno-beli prave mini seriju 4:0 i posle poena Nanelija i Doužera dolaze do novog maksimalnog plusa večeras - 52:46, 23. minut. Slavković sa dva bacanja samo je za trenutak usporio Valjak, koji posle trojke Kaminskog stiže do nove najveće prednosti - 55:48, 24. minut. Žakelj traži minut odmora posle kojeg Kamenjaš postiže poene kojima prekida mini seriju Valjka 5:0 - 55:50.

22. MINUT - Počelo je drugo poluvreme, a ono što je za crno-bele najvažnije jeste što se u petorci našao i Pi Džej Doužer, što znači da povreda iz sredine druge deonice nije ozbiljna. Prve poene u nastavku meča postiže Kaboklo, a posle izgubljene lopte Rajta dva bacanja ubacuje Doužer - 48:44.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Na trojku Megija, trojku vraća Naneli. Ide i treća uzastopna trojka Megija - 44:44, 19. minut. Panter je promašio trojku preko ruke sa osam metara na isteku napada, a ovoga puta van linije 6.75 nije bio precizan ni Megi. Na kraju prvog poluvremena rezultat je izjednačen - 44:44.

18. MINUT - Još jedna trojka Nanelija, s kojom crno-beli zasad odbijaju nalet domaćina - 38:35. Panter je promašio za dva u napadu na plus tri Partizana, posle čega Megi ubacuje trojku za izjednačenje. U završna dva minuta prvog poluvremena crno-beli ulaze sa plus tri posle trojke Ledeja.

16. MINUT - Pošto su domaći propustili napad na minus dva, sa dva ubačena penala kaznio ih je Ledej - 32:28. Na polovini druge deonice trojku za domaćina ubacuje Rajt, a tom prilikom skočni zglob je povredio Doužer. Morao je bek Partizana na klupu, ali deluje da nije ozbiljnije povređen - 32:31, 15. minut. Pošto je Avramović promašio šut sa poludistance, prednost domaćinu vraća Tanasković - 33:32. Posle trojke Nanelija, Džons zakucava za izjednačenje - 35:35.

14. MINUT - Trojku na drugoj strani odmah vraća Ledej, a Žakelj traži munut odmora. Partizan u 13. minutu vodi 28:26. Posle promašene trojke Pola crno-belima najveću prednost u dosadašnjem toku meča donosi zakucavanjem Koprivica - 30:26. Seriju crno-belih 5:0 prekida Kamenjaš.

12. MINUT - Posle minut i po bez koša na obe strane, prve poene u nastavku meča postiže Makadu. Posle novih poena Pantera, trojku za Budućnost i novo vođstvo Podgoričana ubacuje Pol - 26:25.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Koprivica iz ofanzivnog skoka poravnava rezultat, na drugoj strani vođstvo domaćinu čuva Kamenjaš. U poslednjih 60 sekundi uvodnog kvartala crno-beli ulaze sa plus jedan posle trojke Pantera - 20:19. Na kraju prve deonice Partizan vodi 23:21 posle trojke Avramovića uz zvuk sirene.

8. MINUT - Posle poena Rajta, Avramović je polovičan sa linije penala. Budućnost vodi 14:13 u 7. minutu meča. Frimen ubacuje trojku iz ekstraposeda Budućnosti - 17:13. Avramović promašuje posle prodora, Kamenjaš nije bio precizan u reketu crno-belih na drugoj strani. Ispuštenu šansu domaćih da uvećaju prednost odmah je kaznio Panter sa dva ubačena penala - 17:15. U završna dva minuta prve deonice Budućnost ulazi sa plus dva - 17:15. 

6. MINUT - Prvu trojku na meču za crno-bele ubacuje Panter i to pod faulom. Kapiten Partizana je ubacio i dodatno bacanje, na polovini prve deonice crno-beli stižu i do prve prednosti u Morači - 7:6. Na četiri poena Pantera, odgovaraju lakim poenima Slavković i Tanasković na drugoj strani. Posle desetak dana pauze na terenu je Zek Ledej, koji prvi šut na meču ubacuje van linije 6.75 - 10:10. Rajt čuva vođstvo Budućnosti sa dva ubačena penala. Posle šest minuta košarke u Morači rezultat je poravnat posle zakucavanja Kaminskog.

4. MINUT - Panter pogađa sa poludistance, a posle promašene trojke Ferela, na drugoj strani kapiten Partizana promašuje zicer - 4:3, 3. minut. Slavković je precizan sa distance, ali je nagazio liniju za tri poena - 6:3. Posle greške u koracima Ponjitke, Ferel promašuje trojku iz ekstraposeda.

2. MINUT - Meč je otvoren zakucavanjem Tanaskovića. Crno-beli na otvaranju meča nisu poentirali ni iz ekstraposeda. Posle izgubljene lopte domaćih, prve poene za Partizan na meču ubacio je Doužer sa linije penala (1/2) - 2:1. Posle prva dva minuta na meču Budućnost vodi 4:1 posle poena Tanaskovića u kontri.

- Izašli su košarkaši Partizana na individualno zagrevanje u podgoričkoj dvorani.

- Crno-beli su krenuli put Morače.

- Došao je Pi Džej Doužer prošlog leta među crno-bele kao jedno od najzvučnijih pojačanja, ali je u dosadašnjem toku sezone tek na momente taj epitet i opravdao. Ipak, Jokićev saigrač nema dilemu da je bek Partizana NBA kalibar. 

- Na dan meča u Podgorici, sportski direktor Partizana Zoran Savić pričao je o temi koja najviše interesuje svakog navijača crno-belih. Da li Željko Obradović ostaje na klupi Valjka i naredne sezone pročitajte u posebnom tekstu. 

- Optimistični su i u Budućnosti pred večerašnji okršaj. Očekivanja Andrije Slavkovića i Meklina Rajta pročitajte na drugoj stranici.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike