Bjelica se penzionisao, onda poslao emotivno pismo: Hvala Kariju, Dudi, Žocu, Srbiji, Zvezdi, Feneru...

23.03.2024

18:55

0

Autor: P.K.

Prošao je kroz celu svoju prebogatu karijeru, ali jednu stvar je posebno istakao

Bjelica se penzionisao, onda poslao emotivno pismo: Hvala Kariju, Dudi, Žocu, Srbiji, Zvezdi, Feneru...
Nemanja Bjelica - Copyright MN Press

Nemanja Bjelica je objavio da zvanično završava karijeru, a onda se obratio javnosti emotivnim pismom.

U njemu je prošao karijeru, a posebno je istakao trojicu trenera – Svetislava Pešića, Dušana Ivkovića i Željka Obradovića. Zahvalio je svojim klubovima i istakao šta mu je vrhunac karijere.

Nije zaboravio da pomene početke u novobeogradskom bloku 70 i brojne ljude koji su mu pomogli u karijeri.

Ovo je Bjeličino pismo:

- Pročitao sam do sada brojna saopštenja profesionalnih sportista kojima objavljuju kraj svoje karijere. Tada sam razmišljao da ću, kad za to dođe vreme, lično izbeći takav trenutak, jer sam se oduvek trudio da moje jedino obraćanje javnosti bude isključivo sa košarkaškog terena.

Negde davno sam pročitao da niko nije pobedio vreme. Poslednjih godina sam toga postao potpuno svestan. Sada, mimo svih mojih očekivanja, osećam potrebu da, posle punih 20 godina, zvanično objavim da je došao kraj.

Tražio sam u početku svoje malo mesto na košarkaškoj mapi, počev od terena mog bloka 70 na Novom Beogradu, do pravog zaljubljivanja u košarkaške obruče posle rada sa trenerom Acom Janjićem. Mnogi ne znaju da su me Milan Mandarić u " Superfundu", kasnije Zoran Kostić u Austriji, potom Branko i Milivoje Karalejić, kao i moji prvi agenti Bojan Tanjević i Lućano Kapikjoni, na početku veoma podržavali i ohrabrivali da mogu mnogo i daleko.

To cenim i ne zaboravljam.

Posebnu zahvalnost dugujem trojici naših velikih trenera, bez kojih košarka u Srbiji ne bi danas bila ovako cenjena voljena. Oni su me, svako na svoj način, naučili šta znači igra za reprezentaciju i kako treba braniti zastavu i grb naše Srbije. Svetislav Pešić me je prepoznao kao igrača, dao mi šansu i pružio veliku podršku. Dušan Ivković me je uvrstio a reprezentaciju čiji sam dres godinama sa velikim ponosom nosio, a uz Željka Obradovića sam u Fenerbahčeu igrao najbolju košarku u životu i postao MVP sezone Evrolige

U NBA sam potpuno promenio način svoje igre, ali ne žalim... Žarko Đuričić, tokom boravka u Minesoti, zatim VIade Divac i Pedja Stojakovié u Sakramentu, dali su mi novi podsticaj i snažno me gurali u nove pobede.

Kruna mog profesionalnog puta je bilo osvajanje šampionskog prstena sa Golden Stejt Voriorsima i trenerom Stivom Kerom, koji mi je košarkaški pravougaonik prikazao na drugačiji način.

Tokom moje karijere u SAD, Lukas Čarte iz Španije je postao moj veliki prijatelj, iskreni savetnik i čovek od velikog poverenja. Zahvalnost dugujem i mom bratu Vladimiru Ćuku, koji je uvek bio uz mene.

I svi ostali koje sam se sreo na mom košarkaškom putu, brojni saigrači i prijatelji iz reprezentacije, zatim Sead Galijašević, Dušan Sajić, doktor Gaga Radovanović, Bata Zimonjić, Dejan Milojević, Srdjan Nedeljković, Aca Matović, Aleksandar Kesar, Filip Volšek i mnogi drugi, dali su, svako na svoj način, nesumnjiv doprinos u razvoju moje karijere

Naravno, uz mene su uvek stajali moji divni roditelji, posebno otac Milovan, čiju sam neizmernu ljubav i bezrezervnu podršku, osećao stalno i svuda.

Ipak, moj najveći uspeh i ponos su moja deca Nika i Stefan.

Hvala reprezentaciji Srbije, Crvenoj zvezdi, Fenerbahčeu i Golden Stejt Voriorsima.

Možda sam malo i odužio, ali je izgleda moralo tako...

Ovo je kraj moje karijere i nadam se skorom početku nekog novog izazova u sportu koji mnogo volim i koji mi je toliko dao.

Hvala svima!

Nemanja Bjelica

Uživaj u penziji, Profesore!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike