Zvezdin san ostaje samo to! Žalgiris u Areni odneo plej-in nadu crveno-belima!

09.02.2024

22:05

0

Izabranici Janisa Sferopulosa u 26. kolu Evrolige poraženi od ekipe iz Litvanije

Zvezdin san ostaje samo to! Žalgiris u Areni odneo plej-in nadu crveno-belima!
Džoel Bolomboj i Nemanja Nedović - Copyright MN Press

Još jedna evroligaška sezona bez plasmana u doigravanje za Fajnal for sve je izvesnija za košarkaše i navijače Crvene zvezde. Nadali su se na Malom Kalemegdanu da bi ova takmičarska godina mogla da donese ostvarivanje dugogodišnjeg sna, koji je posle večerašnjeg poraza od Žalgirisa u Areni veoma blizu toga da ostane nedosanjan - 93:91.

Možda i poslednji voz za mesto u doigravanju izabranici Janisa Sferopulosa propustili su u izuzetno neizvesnoj i utakmici punoj preokreta, a još jednom se ove sezone pokazalo da ovaj tim Zvezde nije isti sa i bez Miloša Teodosića u njemu, a ono što je srpskom šampionu dodatno otežalo zadatak jeste i izostanak kapitena Branka Lazića.

Upravo se izostanak iskusnog beka na kraju pokazao kao jedan od ključnih faktora večerašnjeg meča, s obzirom da je Kenan Evans malo više prostora maksimalno koristio da pokaže svoj pun ofanzivni repertoar.

Utakmicu pred oko 15.000 navijača obeležile su mini serije na obe strane, a koliko je meč bio neizvestan govori i to što nijedna ekipa nije imala više od šest poena prednosti. U odsustvu Teodosića, Jago je ponovo maestralno dirigovao igrom crveno-belih, ali je 21 poen i 14 asistencija "bacio u blato" napravljenim potpuno bespotrebnim nesportskim faulom na plus jedan za Žalgiris, 21.1 sekund pre kraja.

Nažalost, meč u najvećoj dvorani na Balkanu imao je i malo mračniju stranu. Odluka arbitara da Brazilcu dosude nesportski faul bila je iskrica, koju je zapalio, po mišljenju mnogih, propust sudijskog trija da Evansu ne dosude preko pola na pri vođstvu Žalgirisa 91:89, 20-ak sekundi pre poslednjeg zvuka sirene. U nekoliko trenutaka ka paketu je sa tribina Arene poletelo sve i svašta od tvrdih predmeta, pa je meč jedno vreme bio i u prekidu. 

Kockali su se crveno-beli sa šutem za tri poena gostiju i izgubili. Pokušajima udvajanja ostavljali su košarkašima Žalgirisa previše otvorenih šuteva van linije 6.75, koji su oni gotovo bezgrešno pretvarali u poene. S druge strane, iako je ubacila 91 poen Zvezdi je nedostajao igrač koji bi uz Jaga dao još malo ofanzivne konstantnosti. Smart u prvom poluvremenu i Gilespi u četvrtoj deonici dali su određeni pozitivni momentum na kojima su crveno-beli gradili određenu prednost, ali svaki put su je ekspresno i gubili, dok su u neizvenoj penal završnici ostali i bez određene doze sreće.

CRVENA ZVEZDA: Smart 9, Lazarevic, Hanga, Davidovac 2, Mitrovic 15, Tobi 2, Bolomboj 8, Ilić,  Nedović 15, Gedraitis 11, Gilespi 8, Dos Santos 21.

ŽALGIRIS: Evans 25, Lekavičius 3, Hejs 2, D. Gedraitis 6,  Smits 13, Laurinas Birutsi 12, Sumner 7, Dimša 8, Lavinovičius, Manek, Butkevičius 2, Edgaras Ulanovas 10.

Standings provided by Sofascore

Blog uživo:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Gilespi zakucava i vraća Zvezdu na posed zaostatka u 39. minutu. Na drugoj strani Giedraitis pogađa jedno od dva penala - 88:85, 95 sekudi pre kraja četvrtog kvartala. Jago i Gilespi nisu uspeli da proture alej up akciju, posle čega Butkevičijus promašuje dva penala. Do kraja je 64 sekunde. Nedović poentira iz prodora, do kraja je 47 sekundi, Žalgiris vodi 88:87. Posle tajm auta Trinkijerija Evans pontira iz prodora do obruča na 30.1 sekund pre kraja - 90:87. Posle tajm auta Sferopulosa Giedraitis je promašio posle prodora, Bolomboj se iz ofanzivnog skoka izborio za dva bacanja 24.4 sekunde pre kraja. Zvezdin centar ubacio je oba penala - 90:89. Kakva glupost Jaga, u pokušaju da napravi faul udario je šakom u glavu Ulanovasa i zaradio je nesportsku ličnu grešku. Na 21.1 sekund pre kraja Ulanovas je ubacio jedno od dva bacanja - 91:89. U ekstraposedu Dimša se izborio za faul, ali su navijači Zvezde, izrevoltirani sudijskim odlukama, počeli da ubacuju sve i svašta na teren i utakamica je prekinuta. Brso se situacija smirila, Dimša je ubacio oba penala - 93:89, 14 sekundi pre kraja. Na 10.2 sekunde pre kraja Jaga pogađa dva bacanja. KRAJ! Žalgiris je pobedio Zvezdu 93:91.

38. MINUT - Imala je Zvezda napad za vođstvo ali je Jago malo zasrljao i dobio rampu. U kontri na drugoj strani odmah je to trojkom kaznio Dimša - 83:80. Gilespi je polovično precizan sa linije penala, posle čega su se crveno-beli odbranili. Nedović greši u dodavanju, posle čega Šmits poentira iz ofanzivnog skoka - 85:81. Jago dolazi do lakih i brzih poena. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Žalgirisa 87:83 posle poena Ulanovasa sa poludistnace.

MN Press
 

36. MINUT - Lakim poenima Jago prekida nalet gostiju (75:74), ali Zvezdin Brazilac pravi potpuno bespotreban faul na centru terena, s obzirom da su crveno-beli posle samo četiri minuta igre u četvrtoj deonici iskoristili bonus. Šmits ubacuje dva penala - 77:74, 35. minut. Jago pa Giedraitis nisu ubacili trojke, ali su se crveno-beli izborili i za treći napad, koji je Jago pretvorio u poene uz faul, ali je promašio dodatno bacanje - 77:76. Evans ubacuje trojku sa preko sedam metara na isteku napada - 80:76. Na drugoj strani Nedović pogađa dva bacanja, s obzirom da su i gosti u međuvremenu iskoristili bonus. Posle promašene trojke Evansa, Giedraitis lakim poenima u kontri poravnava rezultat.  

34. MINUT - Mitrović nije bio precizan na isteku napada, posle čega Evans ubacuje dva penala za izjednačenje - 72:72. Sa iste pozicije na drugoj strani Gilepsi promašuje oba bacanja. Ponovo je pala koncentracija crveno-belima, Mitrović dobija tehničku grešku zbog prigovora, što gosti koriste i sa tri ubačena slobodna bacanja vraćaju prednost na svoju stranu - 75:72. Uzvratili su gosti serijom 7:0. Gilespi pravi faul u napadu, ali su se domaći odbranili.

MN Press
 

32. MINUT - Četvrti kvartal otvoren je novim promašajem Hejsa i sa dva ubačena penala Gilespija na drugoj strani - 68:67. Potom Nedović krade loptu u driblingu Giedraitisu i potom dolazi do lakih poena za novo vođstvo Zvezde. Evans na drugoj strani nije precizan iz prodora, ali mu se na drugoj strani revanširao Hanga. Evans pravi faul u napadu, posle čega Gilespi zakucava uz faul i ubacuje dodatno bacanje - 72:68. Posle tajm auta Trinkijerija Birutis prekida seriju Zvezde 7:0 - 72:70.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Jago promašuje šut van linije 6.75, na drugoj strani Hejs nije precizan sa vrha reketa - 66:65. Crveno-beli nisu uspeli da šutnu na koš za 24 sekunde, a Evans sa dva ubačena penala povećava prednost gostiju - 68:65. Na kraju treće deonice gosti vode 68:65.

28. MINUT - Giedraitis ubacuje svoju prvu trojku na meču u 27. minutu, Zvezda je na minus jedan - 63:62. Menek promašuje flouter, a potom Jago ubacuje trojku sa osam metara za eksploziju u Areni. Crveno-beli vode 65:63, Trinkijeri traži minut odmora, posle kojeg Menek vraća trojku. U poslednja dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom gostiju 66:65.

MN Press
 

26. MINUT - Posle tajm auta Sferopulos Bolomboj poentira iz reketa i prekida seriju gostiju 8:0. Ubrzo u polukontri iz floutera poene postiže i Giedraitis - 59:57. Lagane poene razmenili su Evans sa jedne i Bolomboj sa druge strane 61:59. Posle 26 minuta košarke u Areni Žalgiris vodi 63:59 posle poena Birutisa.

24. MINUT - Odgovara Zvezda sa četiri vezana poena, Mitrović poravnava rezultat - 51:51. Posle promašene trojke Evansa, pukla je kontra crveno-belih koju je zakucavanjem završio Mitrović za novo vođstvo crveno-belih - 53:51. Seriju domaćih 6:0 sa pet uzastopnih poena prekida Šmits i vraća prednost na stranu gostiju - 56:53. Posle promašenog floutera Jaga, trojku za Litvance ubacuje i Ulanovas - 59:53. 

MN Press
 

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je sa dva ubačena penala Jaga i trojkom Giedraitisa na drugoj strani. Žalgiris vodi 48:47. Posle promašaja Jaga za dva, novu, potpuno otvorenu, trojku za goste ubacuje Evans - 51:47. Seriju gostiju 6:0 poenima iz floutera prekida Giedraitis- 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Trojkom Dimše Žalgiris vodi 41:37, 90 sekundi pre odlaska na veliki odmor. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg Jago ubacuje dva slobodna bacanja i prekida mini seriju gostiju 5:0. Dimša je promašio ceo koš prilikom šuta za tri poena, što odmah kažnjava Nedović ubačenim šutem van linije 6.75 za novo vođstvo crveno-belih - 42:41. Birutis ubacuje nove poene posle tajm auta Trinkijerija - 43:42. Jago ubacuje važnu trojku za Zvezdu gotovo na isteku napada - 45:43. Na drugoj strani Samer realizuje dva slobodna bacanja. Na poluvremenu, Zvezda i Žalgiris su izjednačeni - 45:45.

18. MINUT - Pošto su obe ekipe upisale po jednu izgubljenu loptu, Luka Mitrović lakim poenima na asistenciju Jaga vraća minimalnu prednost na stranu crveno-belih - 35:34, 17. minut. Pošto je Ulanovas ubacio dva penala, Jago je, uz mnogo sreće, došao do dva slobodna bacanja. Zvezdin Brazilac je bio polovično precizan - 36:36. U završna dva minuta druge deonice ulazi se s vođstvom 38:37.

16. MINUT - Smart ubacuje dva penala - 31:30, a pošto su crveno-beli odbranili i ekstranapad gostiju Smart pogađa trojku za novo vođstvo Zvezde na polovini druge deonice - 33:31. Imala je Zvezda napad na plus dva, ali su crveno-beli napravili faul u napadu, što je trojkom odmah kaznio Evas. Ponovo gosti vode 34:33.

14. MINUT - Tobi poravnava rezultat posle poena iz ofanzivnog skoka - 26:26, 13. minut. Samer ubacuje trojku sa osam metara preko Tobija i čuva prednost gostima - 29:26. Posle poena Davidovca uz zvuk sirene za istek napada Samer još jednom ubacuje šut preko Tobija, ovoga puta sa poludistance - 31:28.

12. MINUT - Pošto su oba tima prokockala po dva uvodna napada u drugoj deonici, prve poene postiže Smart za vođstvo Zvezde - 24:23. Menek sa 2+1 vraća goste u vođstvo - 26:24. 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Igralo se koš za koš u poslednjih 120 sekundi prve deonice, na kraju koje Žalgiris vodi protiv Zvezde 23:22.

8. MINUT - Posle poena Jaga iz prodora i trojke Mitrovića crveno-beli prilaze na 17:16. Imali su Zvezdini košarkaši napad za vođstvo, ali je Nedović izgubio loptu. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom gostiju 19:16 posle Giedraitisa sa poludistance.

6. MINUT - Mini seriju gostiju 4:0 poenima iz prodora prekida Jago. Evans na drugoj strani ubacuje još jednu trojku - 14:9, 5. minut. Gosti nisu kaznili izgubljenu loptu Nedovića, pa je Giedraitis smanjio vođstvo gostiju na 14:11. Na isteku 6. minuta igre Žalgiris vodi 17:11 posle trojke Lekavičijusa.

MN Press
 

4. MINUT - Na trojku Evansa, poenima u kontri odgovara Nedović - 7:7, 3. minut. Birutis nastavlja da pravi velike probleme defanzivi crveno-belih, a posle lakih poena Šmitsa gosti vode 11:7.

2. MINUT - Birutis postiže prva četiri poena za goste, ali crveno-beli imaju prednost posle dva poena Mitrovića i trojke Nedovića - 7:5.

- Ovo je trenutak pre nego što su gosti istrčali na parket Arene.

- Zvezdini košarkaši su izašli na zagrevanje.

- Sada već standarno, navijači Crvene zvezde su zvižducima i pogrdnim skandiranjem dočekali nekadašnjeg trenera Partizana Andreu Trinkijerija, koji od pre nekoliko nedelja sedi na klupi Žalgirisa.

- Crveno-beli polako stižu u beogrdsku Arenu.

- Još jedan peh za Zvezdu, večerašnji meč propušta i kapiten Branko Lazić.

Više o povredi Miloša Teodosića možete pročitati na našem portalu u posebnom tekstu.

Trener Zvezde ističe da se Žalgiris nalazi u odličnoj formi, ali i pored toga veruje u svoje igrače. 

 - Žalgiris je u dobrom momentumu, dobrom ritmu, pobedili su tri od poslednje četiri utakmice, pa je za nas bitno da budemo veoma koncentrisani. Primarno je da bude dobra odbrana, da kontrolišemo utakmicu dobrom odbranom. I u napadu da vidimo šta pokušavaju da urade i igramo pametno protiv svih poteškoća u koje će nas staviti. Igraju sada na drugačiji način u odnosu na prvi meč, moramo biti pametni, da čitamo - istakao je Grk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. N.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike