Partizan ima tim za velika dela! Crno-belima pretila bruka, a onda - čudo! Makabi pao posle minus 24!

12.01.2024

22:38

0

Autor: A. Š.

Valjak ostvario ekstremno važnu evroligašku pobedu

Partizan ima tim za velika dela! Crno-belima pretila bruka, a onda - čudo! Makabi pao posle minus 24!
Džejlin Smit i Lorenco Braun - Copyright MN Press

Partizan ima tim za velika dela. Jer, samo takav tim je sposoban da uradi ono što su crno-beli večeras. Makabi je u drugoj četvrtini u Areni imao plus 24, a na kraju je poražen 88:79!

Ko nije gledao duel nekadašnjih prvaka Evrope u najvećoj dvorani na Balkanu propustio je mnogo toga. Šutersku rapsodiju gostiju u prvom poluvremenu i nestvaran povratak Valjka u momentu kada su verovatno i najveći optimisti među "grobarima" digli ruke od ove utakmice. Ali, ne i oni u dvorani.

Makabi je furiozno počeo meč, poveo 16:0 i na sjajnom početku izgradio i najvećih plus 24 u 12. minutu (37:13). Međutim, Partizanova publika na tribinama Arene ni tada nije pomislila da prestane sa podrškom, koja je samo čekala varnicu da se zapali i pretvori u uragan energije na kojoj su Obradovićevi izabranici napravili svoj najveći preokret u istoriji Evrolige. 

U prvih 15-ak minuta apsolutno ništa nije polazilo za rukom crno-belima. Posebno u fazi odbrane, koja je pucala kao staklo pred šuterskom rapsodijom košarkaša Makabija u prve dve deonice. Osam ubačenih trojki iz 14 pokušaja i 13 od 20 šuteva za dva poena, uz 14 asistencija, i bez prevelike mudrosti jasno pokazuju kako je Makabi na veliki odmor otišao sa ogromnih plus 16.

Imao je Partizan nekoliko heroja večeras. Jedan od najvećih bio je Pi Džej Doužer, koji je gotovo sam održao crno-bele "u životu" u prvom poluvremenu i gotovo sam priveo meč kraju kada je Makabi pretio da uništi perfektno drugo poluvreme crno-belih. Ali, ogromne role imali su Uroš Trifunović, Bruno Kaboklo i Ognjen Jaramaz na obe strane terena, te Džejms Naneli, koji je u trećoj deonici zapalio tu, dugo čekanu, iskru za eksploziju punih tribina najveće dovrane na Balkanu.

Potpuno jasno, Valjak je morao da pronađe napadački ritam kako bi došao do ove pobede. Ali, pre svega ključ trijumfa leži u enormno većoj agresivnosti u odbrani u drugom poluvremenu, u kojem je Makabi ubacio samo 27 poena i, posebno zanimljivo - bez ubačene trojke iz 16 pokušaja.

Još zanimljivije, crno-beli su večeras do pobede došli bez učinka Kevina Pantera i ulaska u igru Frenka Kaminskog. Kapiten Partizana je treću deonicu, u kojoj je Valjak uspeo da dođe do prvog vođstva na meču, presedeo na klupi, a prve poene postigao u 35. minutu sa poludistance, dok je svoju jedinu trojku na meču ubacio uz poslednji zuvk sirene, što je potisnulo još jednu kuloarsku teoriju - da Valjak ne može da pobedi bez očekivanog poenterskog učinka Pantera.

PARTIZAN: Smit -, Ledej 7 (5sk, 3as), Koprivica -, Panter 5, Smailagić 9 (5sk), Jaramaz (5), Naneli 20 (9sk, 5as), Trifunović 8 (5sk), Doužer 23 (7sk, 3as, 1uk), Ponitka -, Kaminski -, Kaboklo 11.

MAKABI TEL AVIV: Klivlend 5, Veb 7 (5sk), Braun 7, Boldvin 19 (5as), Menko -, Sorkin 14 (6sk), Dibartolomeo 4, Rivero 9, Koen -, Nibo 5 (6sk), Blat 9 (5as), Kolson - (8sk).

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ! Partizan je pobedio Makabi 88:79.

38. MINUT - Sorkin promašuje zicer, posle čega Panter promašuje potpuno otvorenu trojku. Srećom po crno-bele, Kolson je promašio polaganje, a Po Džej Doužer još jednom ubacuje šut sa poludistnce - 84:75. Serija grešaka crno-belih, najpre je Panter izblokiran prilikom prodora, a potom Smailagić pravi nesportski faul. Veb ubacuje dva penala, a u dodatnom napadu Boldvin promašuje trojku. U završna dva minuta Partizan ulazi sa plus pet - 84:79.

36. MINUT - Važnu trojku za Partizan ubacuje Doužer, na drugoj strani Veb promašuje van linije 6.75. Prve poene na meču kapiten Partizana Kevin Panter postiže u 35. minutu sa poludistance. Crno-beli vode 80:71, Kataš zove svoj poslednji minut odmora, posle čega Braun promašuje flouter. Doužer gubi loptu u driblingu, a posle Kabokla četvrtu ličnu grešku pravi i Panter. Di Bartolomio pogađa dva penala - 80:73. Doužer se iskupio poenima sa poludistance, posle kojih Boldvin sa linije penala smanjuje vođstvo Partizana 82:74. Na isteku 36. minuta Partizan vodi 82:75, ali će u završna četiri minuta bez Bruna Kabokla, koji peti prekršaj pravi u napadu.

MN Press
 

34. MINUT - Boldvin je promašio trojku, a Jaramaz na drugoj strani ubacuje šut van linije 6.75. Partizan u 33. minutu vodi 75:69. Posle tajm auta Kataša Nibo promašuje dva penala, posle čega Jaramaz greši u dodavanju. Sorkin pravi faul u napadu nad Trifunovićem. Nažalost po crno-bele, i oni vezuju dve izgubljene lopte. Dve propuštene prilike da uvećaju prednost na plus šest Makabi je kaznio zakucavanjem Sorkina - 75:71.

32. MINUT - Četvrti kvartal otvoren je nesportskim faulom Nanelija u fazi napada. To je automatski i isključujuća greška za iskusnog beka, s obzirom da mu je to drugi takav prekršaj na meču. Boldvin ubacuje dva penala, a potom Lorenco Braun promašuje trojku na isteku napada. Posle osam ubačenih šuteva van linije 6.75 u prvom poluvremenu, gosti nisu ubacili nijednu trojku u nastavku meča. Na drugoj strani Smailagić poravnava rezultat iz ofanzivnog skoka posle svog promašaja - 69:69. Nibo pravi korake, posle čega Smailagić ubacuje trojku za eksploziju u Areni - 72:69.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Naneli je promašio trojku za prvo vođstvo Partizana večeras u 29. minutu. Kaboklo još jednom "lepi" košarkaša Makabija u reketu Partizana, a u kontri Ledej zakucava uz faul i poentira iz dodatnog bacanja. Prvi put na meču, 40 sekundi pre kraja treće četvrtine, crno-beli vode - 67:64. Na kraju pretposlednjeg kvartala rezultat je izjednačen - 67:67 posle poena Boldvina uz zvuk sirene.

28. MINUT - Posle trojke, Trifunović igra sjajnu odbranu na Boldvinu i hvata defanzivni skok. Na drugoj strani Veb dobija tehničku grešku iz koje crno-beli stižu samo do jednog poena sa slobodnih bacanja - 60:55. Gosti još jednom gube loptu (tri sekunde), posle čega Ledej ubacuje trojku. Arena gori posle rampe Kabokla i poena Nanelija za izjednačenje u 28. minutu - 60:60. Seriju Partizana 9:0 poenima uz puno sreće prekida Sorkin. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s nerešenim rezultatom posle koša Kabokla iz reketa gostiju - 62:62.

MN Press
 

26. MINUT - Prokockao je Makabi još jedan napad, nisu gosti šutnuli na koš za 24 sekunde. Novi laki poeni Nanelija, Partizan je posle dugo vremena na jednocifrenom minusu - 56:48. Veb promašuje trojku, na isteku napada, Naneli je ubacio šut van linije 6.75 i zapalio Arenu - 56:51. Kakva glupost Nanelija, odbranili su se crno-beli, iskusni bek je povukao kontru i onda napravio nesportski faul nad Vebom, pošto je prethodno košarkaš Makabija njega faulirao. Prelako gosti prave 4:0 i prekidaju seriju crno-belih 11:0 - 60:51. Trifunović postiže ekstremno važnu trojku za Valjak - 60:54.

24. MINUT - Naneli promašuje šut sa poludistance, sa gotovo identične pozicije na drugoj strani poentira Braun - 56:40, 23. minut. Mini seriju gostiju 4:0 prekida Kaboklo sa dva ubačena penala. Posle koraka Boldvina Kaboklo poentira iz ofanzivnog skoka, a potom i Naneli poentira za dva. Partizan je na "samo" minus 10 na isteku 24. minuta - 56:46.

22. MINUT - Braun promašuje trojku na otvaranju drugog poluvremena. Partizan poentira iz ofanzivnog skoka Trifunovića - 52:38. Odbranili su se crno-beli, a potom iz već viđene izgubljene lopte poentirao je Jaramaz - 52:40. Sorkin na drugoj strani postiže lake poene.

MN Press
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Partizan je na "samo" minus 13 u 19. minutu, posle poena Nanelija iz ofanzivnog skoka - 44:31. Mini seriju Nanelija 5:0 lakim poenima u reketu prekida Rivero. Poenima uz faul i ubačenim dodatnim bacanjem Trifunovića crno-beli smanjuju vođstvo rivala na 46:34. Blat ubacuje trojku za goste. Na kraju prvog poluvremena Makabi vodi protiv Partizana 52:36 posle trojke Blata uz zvuk sirene.

18. MINUT - Usporio je Partizan malo napad gostiju, i posle polovičnog učinka Smailagića sa linije penala, te poena Doužera iz ofanzivnog skoka prilazi na 42:26 u 18. minutu. Seriju crno-belih 6:0 prekida Sorkin. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Makabija 44:29 posle trojke Nanelija.

MN Press
 

16. MINUT - Doužer je ubacio 12 od 20 poena Partizana u dosadašnjem toku meča, a u 15. minutu crno-beli spuštaju minus na ispod 20 razlike - 39:20. Kataš traži minut odmora, posle kojeg Boldvin ubacuje trojku iz ekstranapada - 42:20. Smailagić na drugoj strani ubacuje jedno od dva bacanja. Posle 16 minuta igre u Areni Makabi vodi 42:23 posle dva ubačena penala Doužera.

14. MINUT - Doužer gotovo sam igra u napadu Partizana, ali Rivero novim lakim poenima čuva gostima plus 24 - 39:15. Promašili su gosti napad na plus 24, posle čega Naneli ubacuje trojku, a Nibo na drugoj strani pravi korake. Dovoljno da se podigne atmosfera na punim tribinama Arene.

12. MINUT - Posle promašenih uvodnih napada na obe strane, Veb ubacuje novu trojku za goste, koji na isteku 21. minuta vode 32:11. Još jedan napad crno-beli nisu iskoristili, a na drugoj strani Rivero poentira uz faul (promašuje dodatno bacanje) - 34:11. Na poene Dožera sa poludistance, trojkom odgovara Klivlend. Raste prednost gostiju, posle 12 minuta vode 37:13. 

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Malo i sreće za crno-bele iz koje dolazi zakucavanje Doužera - 23:9. Rivero je polovičan sa linije penala, ali crno-beli nisu iskoristili ni ekstraposed u narednom napadu. To trojkom kažnjava Blat - 27:9. Na kraju prve četvrtine Makabi vodi protiv Partizana 29:11.

8. MINUT - Brzu seriju crno-belih 5:0 poenima sa poludistance prekida Sorkin, a potom trojku ubacuje Boldvin. Ekspresno se Makabi vraća na plus 16 - 21:5, 7. minut. Posle promašenog polaganja Doužera, Di Bartolomeo ubacuje šut sa poludistance za novu najveću prednost gostiju - 23:5. Doužer prekida nalet gostiju, pred završna dva minuta prve deonice Makabi vodi 23:7.

6. MINUT - Bliži se polovina prve deonice, a Partizan je još bez poena. Sorkin popravlja svoj promašaj, Makabi na isteku 5. minuta meča vodi 16:0. Željko Obradović je morao da potroši i drugi tajm aut za manje od šest minuta igre. Posle pet minuta u 40 sekundi utakmice, prve poene (trojku) ubacuje Kaboklo, a potom u kontri poentira i Doužer - 16:5.

MN Press
 

4. MINUT - Više od dva minuta su crno-beli bez poena na startu meča, Makabi vodi 9:0 posle poena Sorkina. Ledej promašuje otvorenu trojku, a potom Lorenco Braun ubacuje još jedan šut za dva poena za prvo dvocifreno vođstvo gostiju na meču - 11:0, 7. minut. Očajno su crno-beli počeli meč, tri i po minuta su bez poena, a Makabi posle 2+1 Niba podiže vođstvo na 14:0.

2. MINUT - Meč je počeo Partizanovim napadom bez šuta na koš za 24 sekunde. Makabi posle zakucavanja Niba i trojke Brauna vodi 5:0, a Obradović traži tajm aut posle samo minut i 12 sekundi igre. Trifunović promašuje trojku, a na drugoj strani Braun ubacuje šut sa poludistance. 

- Željko Obradović je odlučio da večeras u timu, uz Aleksu Avramovića koji se vraća iz povrede, van tima ostanu Tristan Vukčević i Danilo Anđušić.

- Košarkaši Makabija istrčali su na zagrevanje u majicama sa natpisom "Hvala Beograde", kao znak zahvalnosti na gostoprimstvo koje "ponos Izraela" ima u srpskoj prestonici u kojoj kao domaćin igrač mečeve Evrolige.

- Jedna zanimljivost uoči večerašnjeg meča - košarkaš Makabija Bonzi Kolson danas slavi rođendan.

- Iako je trenutno u rezultatskoj krizi, generalni menadžeri evroligaša vide Partizan na Fajnal-foru elitnog takmičenja.

- Pre nekoliko dana pojavile su se spekulacije oko statusa Bruna Kabokla zbog njegovih, po mišljenju Italijana, neraščišćenih računa sa Venecijom. Ipak, Ostoja Mijailović tvrdi da, što se tiče Partizana, nema ničega spornog.

- Uoči meča sa Makabijem Partizan je u saopštenju naglasio nekoliko stvari na koje bi navijači u Areni trebalo da obrate pažnju u nastavku sezone, s obzirom na upozorenja iz Evrolige.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike