Zvezda odbranila domaći teren, bila je bolja od samog starta! Partizan uspeo samo da pripreti pred kraj!

04.01.2024

22:16

0

Izabranici Janisa Sferopulosa u 19. kolu ovog takmičenja dočekuju tim koji sa klupe predvodi Željko Obradović

Zvezda odbranila domaći teren, bila je bolja od samog starta! Partizan uspeo samo da pripreti pred kraj!
Večiti derbi - Copyright MN Press

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan sa 88:72 (24:13, 25:16, 16:19, 23:24) u 19. kolu Evrolige.

Od samog starta crveno-beli su bili bolji rival i nisu dozvolili crno-belima ni da pokušaju da uvedu meč u neizvesnu završnicu. Pripretili su, ali i promašili neke šuteve koji bi ih doveli do neizvesne završnice. Na kraju, po svemu viđenom, apsolutno zaslužen trijumf crveno-belih.

Od samog starta meča vidljiva je bila veća energija košarkaša Crvene zvezde, pa samim tim i mnogo bolja igra. Apsolutno su kontrolisali sve što se dešava na parketu, imali rešenje za svaki napad i svaku odbranu Partizana.

Iako je Zvezda do ove pobede došla timski moraju se naglasiti Miloš Teodosić, koji je razigrao ekipu i postigao 13 poena, ali i Gilespija koji je bio nerešiva enigma za crno-bele kad god je bio na parketu, a meč završio sa 14 poena i 7 skokova. Najefikasniji je bio Nedović sa 16, još 14 dodao je Giedraitis, Hanga 11, a Jago 10.

Najefikasniji u redovima Partizana bio je kapiten Panter sa 17 poena, a dvocifreni su bili Doužer sa 12, Naneli i Kaminski sa po 11, te Kaboklo sa 10.

Osim samog prestiža jer je pobeđen večiti rival, košarkašima Crvene zvezde ova pobeda znači i da su ostali u dobrom ritmu i da nastavljaju sa probojem ka sredini, pa i gornjem delu tabele, dok je u Partizanu situacija sigurno potpuno drugačija. Iako bolje stoje na tabeli, znaju da ovakve utakmice više ne smeju da im se dešavaju ukoliko i ove godine žele do završnice Evrolige.

U narednom kolu crno-bele čeka težak zadatak jer gostuju Fenerbahčeu, dok će crveno-beli na noge najslabijem timu Evrolige i realno je očekivati da upišu još jednu pobedu.

Ono što ostaje kao briga za crveno-bele su povrede. Mladi Nikola Topić povredio je koleno i još se ne zna koliko je situacija ozbiljna, dok je Bolomboj, prema prvim nezvaničnim informacijama polomio prst.

Blog uživo:

Kraj utakmice, 88:72 - Partizan ne koristi još jedan napad. Prodor Nedovića kojim Zvezda verovatno i definitvno odbija nalet Partizana. Pogađa i Panter za dva. Teodosić se prošetao do koša i pogodio, Obradović traži tajm-aut! Naneli pogađa, pogađa i Nedović, slave Delije. Njima je ovo najdraža pobeda. Giedraitis polaže, Naneli ne pogađa.

38. minut - Posle petog faula Lazića Kaminski pogađa dva slobodna bacanja. Brani se Partizana, Kaminski pogađa trojku i prilazi na jednocifreni minus. Da li nas čeka drama koju niko nije mogao da predvidi? Dva pokušaja za tri ne koristi Partizan, a onda Giedraitis pogađa i Zvezda je na plus 12 - 80:68!

36. minut - Doužer pogađa, brane se crno-beli i prave trostruku izmenu. Nevodić pogađa trojku na isteku napada, za sve crveno-beli imaju rešenja večeras. Kaminski pogađa za dva preko Lazića. Nije Zvezda iskoristila napad, a Kaminski koristi dva penala posle faula kapitena Zvezde. Jago gubi loptu, pa je krade Panteru i pogađa uz faul. Nezadovoljni su crno-beli, smatraju da je kapiten bio fauliran. Sada Panter pogađa trojku uz faul Bolomboja, ali penal dugo ne može da izvede jer razni predmeti doleću na parket. Kada se sve smirilo, pogodio je i dodato slobdono baanja - 77:63.

33. minut - Hanga trojkom "pali" Arenu, a Obradović odmah zove tajm-aut. Ni minut nije prošao u poslednjoj četvrtini. Doužer postiže trojku, Gilespi pravi faul u napadu, a zatim posle dobre odbrane, faul pravi i Jago. Kaminski ne pogađa za tri, Doužer hvata loptu, ali ni on ne pogađa. Traže crno-beli faul nad Doužerom, ali ništa od toga. Na drugoj strani jago ostaje sam i pogađa trojku - 71:51.

Kraj treće četvrtine - Hanga promašuje oba bacanja, Gedraitis hvata loptu, pa Hanga ima popravni, ali ni za tri nije precizan. Sada Gilespi hvata loptu pod faulom, ali i on promašuje oba bacanja! Panter šutira preko bloka i ne pogađa. Teodosići pokazuje malo svoje magije, Gilespi sam pod košem pogađa za dva. Hanga pravi faul nad Panterom, kapiten crno-belih pogađa oba. Poslednja vest je da je Nikola Topić otišao u svlačionicu zbog povrede kolena. Na liniju za penale će ponovo Teodosić, Kaboklo je napravio četvrti faul. Polovičan je Teodosić, a crno-beli ne koriste poslednji napad - 65:48.

28. minut - Giedraitis se vratio u igru, Davidovac na zasluženom odmoru. Ne pogađa Litvanac za tri. Naneli pogađa, Sferopulos traži tajm-aut. Jasno je da su crno-beli ušli agresivnije u nastavak, ali je prednost crveno-belih i dalje velika. Teodosić koristi činjenicu da je Partizan u bonsu i posle faula Ponjitke pogađa još dva penala. Naneli beži Teodosiću i ponovo pogađa. Jago promašuje polaganje, Gilespi popravlja. Kabolko promašuje za tri, sada Ponjitka popravlja - 62:46.

26. minut - Hanga seče napad crno-belih, Vukčević četvrtim faulom šalje Teodosića na liniju za penale. Miloš sigurno pogađa, Kaboklo na drugo strani koristi visinku prednost i postiže nove poene. Bacanja i za Bolomboja posle faula Nanelija, pogodio je samo prvo. Sada je Hanga ostao uz Kabokla i mogao samo da ga faulira. Panter ne pogađa za tri, Ponjitka hvata loptu, a Kaboklo poentira. Bolomboj pravi faul u napadu i ide na klupu. Ponovo je na parketu Gilespi - 58:40.

24. minut - Lazić ne pogađa za tri, Vukčević hvata loptu, a Kaboklo postiže lake poene. Novi promašaj crveno-belih za tri, pa po nerealizovan napad na obe strane. Teodosić u igri umesto Nedovića. Postiže Vukčević poene, a postiže i Bolomboj. Lazić pravi svoj treći faul, menja ga Hanga. Panter ne pogađa na isteku napada, Topić traži izmenu, u igri je Jago. Kaboklo rampom zaustavlja Davidovca, Jago faulom seče prodor Doužera - 55:36.

22. minut - Prve poene u nastavku susreta postigao je Nedović sa linije za slobodna bacanja. Na drugoj strani promašio je Vukčević. Doužer pravi drugi faul, ali je vidljivo da su crno-beli agresivnije ušli u meč posle pauze. Naneli pogađa za tri, a Bolomboj ide na liniju za penale posle faule Vukčevića. To je treći faul mladog centra crno-belih. Centar Zvezde je polovičan sa linije za slobodna bacanja. Još jedan pokušaj Vukčevića, sada nije precizan za tri - 53:32.

Trener Zvezde Janis Sferopuos ima sve razloge da prezadovoljan ode na odmor i ekipi poruči da nastavi u istom ritmu. S druge strane Željko Obradović će sigurno imati mnogo toga da kaže svojim izabranicima, koji u prvom poluvremenu zaista nisu ličili na sebe.

 

 

Kraj druge četvrtine - Ne koristi Zvezda napad, a Nedović faulom zaustavlja Jaramaza. Panter "izmišlja" još dva poena. Greši Jago, a Naneli pogađa za dva. Sferopulos traži tajm-aut. Smailagić se vratio na parket, Kaboklo ostaje na klupi. Nedović pakuje trojku.  Ko zna koji po redu napad Partizana koji se zavrašava potpuno bez organizacije, pa čak i bez pokušaja da se uputi lopta ka košu. Mnogo posla čeka trenera Obradovića u poluvremenu, mora da pokuša da razmrda ekipu kojoj gotovo ništa ne polazi za rukom večeras. Teodosić uz zvuk sirene pogađa trojku - 50:29!

18. minut - Jago tera Kabokla da napravi i treći faul i sa penala postiže svoje prve poene. Jaramaz ne pogađa za tri, Jago prolazi i poentira. Crno-beli ne mogu da nađu rešenje za agresivnu odbranu crveno-belih. Još jedna izgubljena lopta Partizana, nema trojke Nedovića. Nema ni od Pantera, ali Kaboklo hvata loptu, sada kapiten crno-belih pogađa za dva - 44:25.

16. minut - Ne liče crno-beli na sebe, dok crveno-beli briljiraju. Hanga je pogodio za dva posle nove izgubljene lopte Partizana, a Panter pronašao tešku trojku. Giedraitis protrčava iza Smailagića i pogađa. Panter ne pogađa novu trojku, Kaboklo upisuje skok, a Doužer pogađa za dva. Nedović umesto Hange, Bolomboj umesto Gilespija. Na drugoj strani Jaramaz menja Smailagića. Teodosić promašuje trojku, Giedraitis hvata loptu, a Kaboklo pravi svoj drugi faul. Novi promašaj Teodoića za tri, Kaboklo jeste za dva. Poentira Nedović posle prodora, Teodosić faulom zaustavlja Kabokla i ide na klupu. Lazić je ponovo u igri. Još jedan napad Partizana je ostao nerealizovan - 40:23.

14. minut - Razigrani su crveno-beli, Giedraitis pogađa za tri, a Naneli na drugoj strani pravi korake. Doužer u igri umesto Smita, traži trener Obradović petorku koja će odgovoriti razigranom rivalu. Pi-Džej pravi faul na Teodosiću, a Giedraitis postiže još jedan pogodak. Tajm-aut za Partizan - 34:16.

 

 

12. minut - Teodosićeva trojka za plus 14, u sjajnom je ritmu Zvezda. Smit pogađa prvu trojku za crno-bele večeras. Još jednom je Gilespi nerešiv problem, ponovo je zakucao! Naneli beži Topiću i mladi košarkaš pravi svoj drugi faul. Naneli promašje za dva, Topić neuspešan za tri, ali crveno-beli upisuju novi ofanzivni skok. Naneli pravi faul, Kaboklo menja Anđušića. Hanga menja Topića - 29:16.

10. minut - Umesto Kabokla i Doužera u igri su Kaminski i Smit. Gedraitis je fauliran, pogađa oba bacanja. Smailagić ostaje tri sekunde u reketu, sve ide na vodenicu Zvezde. Panter menja Samilagića. Hanga sjajno asistira Gilespiju koji zakucava za prvu dvocifrenu prednost. Obradović traži tajm-aut. Gilespi pravi faul nad Anđušićem, to je šesti faul Zvezde, a Danilo pogađa oba puta. Gilespi skuplja promašaj Hange, pa u nastavku još jednom zakucava. Gideratitis šalje Kaminskog na liniju za slobodna bacanja. Centar Partizana pogađa oba puta. Menja ga Smailagić da odigra poslednju odbranu u četvrtini. Gilespi ponovo pogađa (ubacio je već 8 poena) i zatvara ovaj deo utakmice - 24:13 na kraju prve četvrtine.

8. minut - Trojka Hange iz "drugog" napada, crno-beli promašuju još jedan napad, a Hanga sa više od osam metara od tablu pogađa trojku! Bolomboj faulom zaustavlja Doužera, ali lopta zavrašva u košu, pa Gilespi menja centra Zvezde. Plejmejker Partizana pogađa i dodatno slobodno bacanje. Gilespi se upisuje u strelce. Na parketu je Miloš Teodosić, na odmoru Nedović. Pronašaj Nanelija za dva, Smailagić hvata lopta, promašuje, pa ponovo hvata loptu i ponovo nema koša. Ipak, lopta ostaje crno-belima. Kaboklo neprecizan za tri, Giedraitis menja Davidovca - 16:9.

6. minut - Otišao je Ponjitka na kupu, na parketu je Danilo Anđušić. Kaboklo blokira Topića, Zvezdi je za napad ostalo 4,5 sekundi, ali Nedović nije izveo loptu na vreme. Andđušić ne pogađa za tri, Kaboklo ispravlja taj promašaj. Nisu precizni ni Bolmboj na jednoj, odnosno Panter na drugoj strani. Nedović neprecizan za tri, Topić u skoku faulira Kabokla. Nova izmena u Partizanu, ušao je Džejms Naneli, a na klupi je kapiten Panter. Za Zvezdu igra Jago umesto Topića. Smailagić kratak u šutu, nije ni do obruča dobacio - 8:6.

4. minut - Novi faul Lazića, koji zatim krade loptu, Nedović ne pogađa za tri, ali hvataju loptu crveno-beli. Ni Lazić ne pogađa za tri. Panter u svom stilu pogađa za dva, Vukčević faulom zaustavlja Davidovca. Prodor Nedovića i polaganje lopte u koš. Gube crno-beli loptu u napadu, a Kaboklo pravi faul na polovini Zvezde. Umesto Vukčevića u igri je Alen Smailagić, a umesto Lazića Adama Hanga. Trojka Davidovca posle dobrog protoka lopte. Greši Ponjitka u dodavanju - 8:4.

2. minut - Nikola Topić postiže prve poene na utakmici i to uz faul mateuša Ponjitke. Siguran je i sa penala. Promašaj Pantera za tri, Kaminski hvata loptu u napadu, a u nastakvu akcije prvi faul pravi Branko Lazić. Za njim isto čini i Nemanja Nedović, a Doužer preko Boloboja postiže prve poene za Partizan - 3:2.

Utakmica je počela!

Prva petorka Zvezde je Topić, Nedović, Lazić, Davidovac i Bolomboj, dok meč za Partizan počinju Doužer, Ponitka, Panter, Kaboklo i Vukčević.

19.45 - Navijači Crvene zvezde brutalno izvređali trenera Paritzana Željka Obradovića i sportskog direktora crno-belih Zorana Savića.

18.42 - Ono što svakako spada u red zanimljivosti je da će se večiti rivali tek četvrti put sastati u elitnom takmičenju. U prošloj sezoni odigrali su dva derbija (oba puta gosti slavili), dok je jedini dosadašnji ovosezonski derbi u Evroligi, Partizan na svom parketu rešio u svoju korist.

 

 

18.20 - Sektor 400 se već propisno crveni, a može se naslutiti i da su navijači baš naoštreni da pomognu svojim ljubimcima u duelu sa najljućim rivalom.

 

 

18.00 - Postojala je nada među crveno-belima da će Luka Mitrović biti spreman za utakmicu, ali njegovog imena nema na semaforu u Areni.

24sedam/Milan Nastić
Zvezda bez Luke Mitrovića u derbiju

17.51 - Navijači Crvene zvezde polako pune tribine u Areni. Već je poznato da je pripremljena i posebna koreografija za utakmicu.

17.49 - Prvi je na zagrevanje izašao Džejms Naneli, a njegovo pojavljivanje na parketu propraćeno je uvredama. Amerikanac je stavio slušalice na uši i nastavio sa zagrevanjem.

 

 

17.30 - Pogledajte delić atmosfere ispred Arena na dva i po sata pre početak evroligaškog derbija između Crvene zvezde i Partizana.

 

 

17.08 - Zbog ogormnog interesovanja Zvezda je obavestila navijače da je u prodaju pušten dodatni kontingent karata.

17.00 - Pravdu će deliti Fernando Roka iz Portugala, Karlos Peruđa iz Španije i Pjotr Pastusjak iz Poljske.

16.55 - Šef struke crno-belih Željko Obradović na zanimljiv način najavljuje još jedan evroligaški večiti derbi:

- Utakmica više u Evroligi, protiv najvećeg mogućeg protivnika za nas, Crvene zvezde. Čini se da utakmica dolazi u izuzetno dobrom trenutku i za njih i za nas. Oni su odigrali dobro protiv Fenerbahčea i mi protiv Asvela. Nadamo se da će biti dobra utakmica.

16.50 - Trener domaćih crveno-belih Janis Sferopulos istakao je da sve što se dosad dešavalo nema nikakve veze sa večerašnjim duelom.

Derbi je uvek derbi, veoma važna utakmica za nas. Igraćemo kao domaćini pred našim navijačima. Očekujemo tešku utakmicu kao i uvek. Nije važno ono što je bilo pre, ovo je poseban meč. Imamo igrače sa iskustvom u ovoj vrsti utakmica, moramo biti spremni, fokusirani fizički i mentalno za ovu borbu.

 

 

16.35 - Spektakularan način odabrala je Evroliga da najavi beogradski veiti derbi. 

16.30 - Okršaj crveno i crno-belih izazvao je veliku pažnju, posebno kada se igra samo dan posle "El Klasika". 

Zbog toga je Evroliga na specifičan način najavila ovaj okršaj između Zvezde i Partizana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike