Jokićev trener objasnio razliku između klinaca u Americi i Srbiji: Učeni su da znaju zašto rade to što rade!

12.12.2023

14:01

0

Autor: D. P.

Razmišljanje jednog vanserijskog stručnjaka o srpskoj košarkaškoj školi

Jokićev trener objasnio razliku između klinaca u Americi i Srbiji: Učeni su da znaju zašto rade to što rade!
Majkl Meloun - Copyright Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey

Trener najboljeg tima NBA Majkl Meloun pokazao je jednim odgovorom na konferenciji na novinare koliko ceni košarku u Srbiji, našu košarkašku školu, kulturu i svog najboljeg igrača Nikolu Jokića za koga tvrdi da je i najbolji igrač sveta.

Svega ovog ne bi bilo da američki novinar nije postavio pitanje zanimajući ga objašnjenje za ovaj fenomen košarkaša sa Balkana.

- Da li ste znali da je Srbija šestostruki šampion sveta u 3x3 basketu i da je veliki deo njihove igre sadržan u dodavanjima... "Dodaj loptu" i svi se uključuju ... Da li je to nešto što ste mogli videti večeras kod Bogdana Bogdanovića. Znamo da je sjajan šuter, ali ovi momci sa Balkana zaista znaju da dodaju loptu, da utrče, da se kreću i pronađu jedan drugog - glasilo je ovo pitanje za Melouna.

Profimedia
Bogdan preko Jokića i Portera šutira na koš

- Da.. ono što vidite jeste da ti momci počinju da igraju jako mladi i što je najvažnije nije samo da igraju mladi, već ih uče košarku dok su mladi. Mislim da postoji velika razlika sa SAD sa "auu košarkom", klinci igraju mnogo košarku, ali da li su naučeni kako se igra? I najbolji treneri na svetu, kao što je Pit Njuel, uči zašto se nešto igra, uči momke zašto rade to što rade. I ima toliko primera momaka sa Balkana, kao što ste spomenuli, koji imaju visok "IQ". Od malih nogu su dobro trenirani i znaju kako da igraju košarku. Oni znaju kako da, ne samo sebi da pomognu, nego što je još važnije da pomognu svojim saigračima. Zaista sam zahvalan što imamo jednog sa Balkana u našem timu, koji je po našem mišljenju najbolji igrač na svetu - zaključio je Meloun.

Denver je sinoć slavio u Atlanti sa 129:122.

Bogdan Bogdanović za domaće je postigao 40 poena, što je bio njegov rekord karijere.

Jokić se vratio sa 25 poena, osam skokova i devet asistencija.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike