Partizan je kralj drame! Valjak morao dva puta da pobedi Monako!

05.12.2023

22:58

0

Autor: A. Š.

Crno-beli u Areni nastavili sa pozitivnim rezultatima

Partizan je kralj drame! Valjak morao dva puta da pobedi Monako!
Kevin Panter na meču sa Monakom - Copyright MN Press

Ne može Partizan bez drame ove sezone. Pogotovo u Evroligi i beogradskoj Areni, gde su drugi put uzastopno morali da igraju produžetak, koji je i večeras imao srećan kraj! Posle trijumfa protiv Panatinaikosa, crno-beli su srušili i Monako u meču koji je teško prepričati u nekoliko pasusa - 89:85.

Imali su crno-beli utakmicu u svojim rukama i na kraju četvrte četvrtine. Imali su plus četiri 22 sekunde pre kraja, imali su i plus tri na deset sekundi pre isteka četvrtog kvartala, ali im sve to nije bilo dovoljno da osiguraju šestu evroligašku pobedu ove sezone. A najveći krivac bio je Majk Džejms.

Sjajni američki šuter nije postojao na terenu gotovo svih 40 minuta. Ali je onda, kao i svi najveći majstori, uzeo loptu ubacio dve trojke preko ruke kojima je svoj tim odveo u dodatnih pet minuta, tokom kojih su Panter i drugovi uspeli da se oporave od šoka i na kraju ipak dođu do, posle svega viđenog, potpuno zaslužene pobede.

Bez povređenih Frenka Kaminskog i Uroša Trifunovića, te prepoznatljivog ofanzivnog učinka Zeka Ledeja (tri poena) i prebrzog ulaska u problem sa ličnim greškama Bruna Kabokla, crno-beli su poenterski učinak dobili od Džejmsa Nanelija, koji se u svim najkritičnijim periodima utakmice za crno-bele pojavljivao sa koševima kada je malo ko "smeo i da pogleda ka košu".

Sam meč protekao je u rezultatskoj klackalici. Osim samog otvaranja duela, kada su crno-beli ekspresno stigli do najvećih plus devet (11:2), te plus šest gostiju sredinom druge deonice, prednost je u mini serijama išla s jedne na drugu stranu, do početka četvrte deonice kada su crno-beli preuzeli kontrolu utakmice i nagovestili trijumf.

Serijom 8:0 košarkaši Partizana su na nešto više od šest minuta pre kraja četvrte deonice stigli do, za ovaku tvrdu utakmicu velikih, plus osam (61:53). U tom trenutku Anđušić je promašio potpuno otvorenu trojku, što je Monako ekspresno kaznio sa četiri brza i laka poena, na kojima je izgradio izjednačen ulazak u završna dva minuta četvrtog kvartala (66:66).

I kada su mnogi pomislili da drama ne može da bude veća, posle "ludih" trojki Džejmsa koje su meč odvele u dodatnih pet minuta, neizvesnost je tačku ključanja dostigla u produžetku. Doužer i Panter poveli su crno-bele do plus četiri na isteku 42. minuta, istu prednost imali su i posle zakucavanja Kabokla na dva i po minuta pre poslednjeg zvuka sirene, a onda je Monako nanizao pet poena i posle koša Lojda došao do vođstva 80 sekundi pre kraja, u kojima su Doužer, pa Smailagić i Naneli sa linije penala overili veliki trijumf Valjka.

PARTIZAN: Vukčević 2, Ledej 3, Avramović 2, Korivica, Panter 25, Smailagić 4, Jaramaz, Naneli 23, Anđušić 2, Dožer 15 (7as), Ponitka, Kaboklo 13.

MONAKO: Okobo 9, Lojd 6, Blosomgejm 4, Braun 10, Dialo 10, Korneli, Voker 3, Motiejunas 23, Tarpi, Outara, Hol 4, Džejms 16 (8sk).

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

PRODUŽETAK

45. MINUT - Braun krade loptu u driblingu Panteru i u kontri zakucava - 82:81. Smailagić potom pravi faul u napadu, do kraja je minut i 46 sekundi. Lojd pogađa sa poludistance uz zvuk sirene za istek napada i vraća Monako u vođstvo, ali ponovo kratko jer na drugoj strani Doužer odgovara na isti način. Motiejunas ovoga puta promašuje otvorenu trojku, Partizan ima plus jedan i napad na 49.3 sekunde pre kraja. Doužeru je prvo dosuđen faul u napadu, ali je Obradović tražio čelendž. Ispostavilo se da je Okobo gazio liniju polukruga, pa je Partizanov Amerikanac dobio dva penala i bio je polovično uspešan - 85:83. Motiejunas je promašio u reketu crno-belih, a potom je napravio nesportski faul nad Smailagićem. Partizan je pred pobedom. Mladi centar crno-belih ubacio je oba penala - 87:83. Doužer je iz auta bacio loptu gostima u ruke, a na 1.1 sekund sekund pre kraja poentirao je u reketu Motiejunas. Obradović traži tajm aut. KRAJ! Partizan je pobedio Monako 89:85.

43. MINUT - Ubacio je dve trojke preko ruke Džejms za produžetak, a u njemu promašio potpuno otvoren šut van linije 6.75. To koristi Panter da sa dva ubačena penala poveća prednost Valjku na plus tri u 42. minutu - 77:74. Posle novih lakih poena Motiejunasa, trojku ubacuje Panter - 80:76. Posle dva ubačena penala Motiejunasa, lako zakucava Kaboklo, koji potom pravi petu ličnu grešku i šalje Džejmsa na liniju penala (1/2). U završna dva minuta produžetka ulazi se s vođstvom Partizana 82:79.

MN Press
 

41. MINUT - Produžetak je počeo polovičnim učinkom Doužera sa penala i poenima Motiejunasa u reketu. Monako vodi, ali samo na kratko, pošto na drugoj strani iz prodora poentira Panter - 75:74.

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Kaboklo je polovičan sa linije penala - 67:66. Motiejunas gubi loptu, Partizan ima plus jedan i napad na minut i 27 sekundi pre kraja. Kaboklo ponovo staje na liniju penala i ponovo je polovično precizan - 68:66, na 74 sekunde pre kraja. Okobo pogađa tablu sa unutrašnje strane, lopta je za crno-beli koji imaju plus dva na 59 sekundi do kraja. Panter je ishitreno šutnuo sa poludistance i promašio. Doužer krade loptu Džejmsu, a Panter u kontri polaže loptu u koš. Do kraja je 22 sekunde, Partizan vodi 70:66. Posle tajm auta Obradovića Džejms ubacuje trojku na 15 sekundi pre kraja - 70:69. Na 10 sekundi pre kraja Naneli pogađa dva bacanja - 72:69. Obradović traži još jedan tajm aut. Džejms ubacuje trojku preko Nanelija na dve sekunde pre kraja. Panter je promašio šut za pobedu, igraće se produžetak - 72:72.

38. MINUT - Lojd ubacuje dva bacanja, a potom Džejms ubacuje trojku. Ekspresno je Monako istopio vođstvo Partizana i u 37. minutu prišao je na minus jedan, Obradović traži minut odmora - 65:64. Naneli je po povratku na teren bio polovično precizan sa linije penala, a posle odbranjenog napada crno-belih Doužer je promašio sa poludistance. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s nerešenim rezultatom posle poena Motiejunasa - 46:46. 

MN Press
 

36. MINUT - Seriju Partizana 8:0 lakim poenima prekida Braun, plus osam na polovini četvrte deonice Partizanu čuva Panter sa dva ubačena penala - 63:55. Anđušić je promašio otvorenu trojku na plus osam, posle čega gosti dolaze do četiri vezana laka poena - 63:59. Obradović traži tajm aut posle kojeg Panter ubacuje dva bacanja - 65:59 na isteku 36. minuta.

34. MINUT - Okobo je promašio sa poludistance, a potom Džejms pravi faul i dobija tehničku grešku zbog prigovora. Slobodno bacanje ubacio je Naneli, a potom je Anđušić promašio još jednu trojku - 59:53, 33. minut. Kaboklo na ulasku u 34. minut pravi četvrtu ličnu grešku, a potom Okobo pravi faul u napadu nad Anđušićem. Doužer polaže loptu u koš za plus osam - 61:53. 

MN Press
 

32. MINUT - Poenima Doužera sa poludistance, i Džejmsa sa linije penala otvoren je četvrti kvartal - 53:53. Anđušić je precizan sa poludistance, sa istog mesta je na drugoj strani promašio Džejms. To trojkom kažnjava Doužer za plus pet crno-belih 58:53.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Ledej pravi faul u napadu pri rezultatu 51:51, ali gosti na drugoj strani nisu uspeli da upute šut ka košu za 24 sekunde. Anđušić promašuje otvorenu trojku, ali crno-beli još jednom igraju sjajnu odbranu i teraju goste na grešku. Imali su crno-beli tri uzastopna napda i u sva tri su promašili trojku (Doužer, Naneli, Panter). Na kraju treće deonice rezultat je izjednačen - 51:51.

MN Press
 

28. MINUT - Naneli postiže svoj 17. poen večeras i vraća crno-belima plus dva - 48:46. Motiejunas pravi grešku u koracima, posle čega Panter previše jeftino pravi faul u napadu. Hol to kažnjava poenima na obruču - 48:48. Na dva i po minuta do kraja treće deonice Ledej postiže svoje prve poene večeras i to trojku. Ipak, radost crno-belih je bila kratkog daha, pošto je Okobo vratio trojku - 51:51 pred završna dva minuta treće deonice.

26. MINUT - Na polovini treće deonice, pošto je Panter prethodno promašio trojku, Motiejunas ubacuje svoj treći šut van linije 6.75 večeras i vraća gostima vođstvo - 46:43. Neneli, posle TV tajm auta, ubacuje još jednu trojku za izjednačenje - 46:46. Propušteni napad za vođstvo Partizana (izgubljena lopta Doužera), nije kažnjena pošto je Dijalo promašio dva bacanja - 46:46.

MN Press
 

24. MINUT - Promšili su gosti otvorenu trojku na plus pet, posle čega Naneli (trojka) i Panter (trojka uz faul i pogođeno dodatno bacanje) vraćaju Partizanu plus dva - 43:41. Seriju crno-belih 7:0 poenima iz reketa prekida Motiejunas - 43:43.

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je poenima Brauna sa linije penala (1/2), Monako vodi 36:32. Na drugoj strani Smailagić zakucava za svoje prve poene na meču. Majk Džejms na isteku 21. minuta postiže svoje prve poene iz igre večeras - 38:34. Na poene Pantera sa poludistance, trojkom odgovara Moteijunsa - 41:36.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Veliki problem sa Partizan u nastavku meča mogao bi da predstavlja treći faul Kabokla, koji je Brazilac napravio u napadu. Na dva poena Motiejunasa, poenima iz prodora odgovara Doužer - 33:32. Na kraju prvog poluvremena Monako vodi 35:33.

MN Press
 

18. MINUT - Ušli su crno-beli u kontra ritam, pre svega u napadu. Srećom po njih, gosti na plus četiri promašuju dve otvorene trojke. Ipak, na isteku 17. minuta Hol zakucavanjem ispravlja promašenu trojku Džejmsa za najveće vođstvo Monaka u dosadašnjem toku meča - 31:25. Obradović traži minut odmora posle kojeg, Neneli postiže nove poene - 31:27. U završna dva minuta prvog poluvremena crno-beli ulaze sa minus jedan posle trojke Nanelija - 31:30.

16. MINUT - Mini seriju Partizana 5:0 poenima sa penala prekida Okobo. Vezali su crno-beli dva promašaja, što gosti koriste da serijom 6:0 dođu do plus četiri - 29:25. 

MN Press
 

14. MINUT - Avramović, pa Vukčević promašuju trojke, a potom Dijalo sa 2+1 donosi gostima, dosad najvećih, plus tri - 21:18, 13. minut. Naneli sa poludistance postiže važne poene za crno-bele. Na sličan način na drugoj strani odgovara Okobo. Propustili su gosti napad na plus tri, što ekspresno kažnjava Kaboklo sa 2+1 - 23:23. Posle 14 minuta košarke u Areni Partizan vodi poenima Kabokla iz ofanzivnog skoka - 25:23.

12. MINUT - Na trojku Vokera za izjednačenje, lakim poenima odgovara Avramović - 18:16. Blosimgejm zakucavanjem popravlja promašenu trojku Vokera. Gosti su eksresno odgovorili crno-belima i u ofanzivnom skoku, već su ih skupili osam. 

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Gosti su u seriji 11:1 i posle polovičnog učinka Brauna sa linije penala prvi put dolaze do vođstva večeras - 13:12. Naneli na drugoj strani dolazi do lakih poena - 14:13. Na kraju prve četvrtine 16:13.

8. MINUT - Četiri uzastopna napada su prokockali crno-beli, što gosti koriste i trojkom Motiejunasa prilaze na 11:7, 7. minut. Mini seriju gostiju 5:0 polovičnim učinkom sa linije penala prekida Panter - 12:7. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s nerešenim rezultatom posle trojke Dijaloa - 12:12. 

6. MINUT - Imali su crno-beli dva napada na plus devet, ali su ih prokockali promašajem Pantera sa poludistance, pa izgubljenom loptom Doužera. To na drugoj strani kažnjava Braun poenima iz ofanzivnog skoka - 11:4.  

MN Press
 

4. MINUT - Kaboklo, posle četvrtog ofanzivnog skoka crno-belih za nešto više od dva minuta igre, čuva crno-belima plus dva, a potom Panter ubacuje prvu trojku na meču - 7:2, 3. minut. Još jedan prokockan napad gostiju poenima sa poludistance kažnjava Panter, a potom Kaboklo u kontri zakucava. Obradović mora ekspreno da traži minut odmora - 11:2.

2. MINUT - Meč je počeo izgubljenom loptom Smailagića i promašenim ulazom Lojda na drugoj strani. Ledej i Panter su promašili otvorene trojke, ali su crno-beli uspeli da obezbede ekstra posede i posle manje od minut i po igre nateraju rivala da izađe iz bonusa. Prve poene na meču, sa poludistance, postiže Doužer. Džejms sa linije penala pomera goste sa nule - 2:2. 

- Francuzi su stigli u beogradsku Arenu.

- Partizan će i večeras biti bez Frenka Kaminskog, koji je dobio udarac u rebra na prošlonedeljnom duelu sa Panatinaikosom, zobg čega je propustio i meč sa FMP-om.

 

 

- Sjajna je atmosfera bila na treningu crno-belih uoči duela sa Monakom, a u glavnim ulogama bili su Kevin Panter i Tristan Vukčević.

- Strateg francuskog kluba Saša Obradović istakao je da Partizan ima prednost na večerašnjem meču. 

- Danilo Anđušić će večeras istrčati na parket protiv nekadašnjeg kluba, o kojem je u najavi meča izuzetno pohvalno govorio. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike