Partizan opet pao u drami! Baskonija „ukrala“ pobedu zahuktalom Valjku!

03.11.2023

22:40

0

Autor: A. Š.

Crno-beli posle dva uzastopna trijumfa protiv Crvene zvezde poraženi u Vitoriji

Partizan opet pao u drami! Baskonija „ukrala“ pobedu zahuktalom Valjku!
Copyright MN Press

Silno osokoljeni Partizan doživeo je bolan pad u Vitoriji. Na povratničkom debiju Duška Ivanovića u Baskoniju, španski tim je u velikoj drami uspeo da iščupa pobedu protiv crno-belih - 84:83.

Ponovila se crno-belima prošlosezonsko pomračenje u Vitoriji. Ponovo je Valjak imao pobedu u rukama i ponovo je bez nje ostao u poslednjoj sekundi meča. Ovoga puta ne trojkom, već sa linije penala, pošto je 1.1 sekundu pre poslednjeg zuvka sirene Moneke ubacio dva bacanja za koja se izborio posle ofanzivnog skoka.

I ponovo je Obradovićev tim ove sezone skupo koštalo slabo zagrađivanje sopstvenog koša. Baskonija je večeras uhvatila čak 16 lopti u Partizanovom reketu, što se na kraju ispostavilo i kao presudni faktor u prvom trijumfu doskorašnjeg tenera Crvene zvezde na klupi kluba s kojim je osvojio tri šampionske titule u Endesa ligi. 

Evidentno je da Partizanu i te kako nedostaje Kevin Panter. Jer, izostanak sjajnog šutera bekovi Valjka nekako i uspevaju da nadomeste u momentima koji nisu odlučujući, ali kada dođe "stani pani" jasno se vidi da u igri Valjka nema igrača koji je spreman da preuzme odgovornost i bude tas na vagi koji će prevagnuti na crno-belu stranu.

Izvukao je večeras Obradović keca iz rukava u liku Tristana Vukčevića. Mladi krilni centar igrao je kao u transu kada kod se našao na parketu. Ubacivao je trojke, šuteve sa poludistance, lepio rampe, ali na kraju njegova sjajna rola nije nagrađena pobedom koja bi dodatno nabildovala samopouzdanje silno osokoljenim crno-belima posle dva uzastpna trijumfa u derbijima protiv Crvene zvezde.

Partizan je sigurno počeo meč u "Fernando Buesa" dvorani, koja je pre prvog sudijskog podbacivanja pod svoje svodove dobila dres još jednog velikog asa kluba iz Vitorije. Baskonija je pred okršaj sa crno-belima upriličila povlačenje dresa sa brojem četiri, kojeg je sa puno uspeha godinama nosio legendarni Argentinac Luis Skola.

Uspeli su crno-beli da ostanu u igri i posle serije domaćih 15:0 sredinom druge deonice, da bi u trećem kvartalu krenuli u veliki kontra udar, pa su minus devet iz 16. minuta pretvorili u plus osam u završnici treće deonice. Delovali su domaći u tim momentima potpuno pogubljeni, srljali su iz greške u grešku, promašaji su se nizali kao na traci, međutim konfuziju u igri Baskonije košarkaši Partizana nisu uspeli da do kraja materijalizuju, pa su u završnih 10 minuta ušli sa "samo" plus tri.

Ipak, i pored propuštenih prilika da se odlepe na dvocifrenu prednost, delovalo je da crno-beli kontrolišu dešavanja na parketu. Relativno lako su odbijali svaki pokušaj Baskonije da napravi preokret sve do sredine četvrtog kvartala kada su Hauard (dve) i Marinković vezali tri ubačene trojke i kreirali seriju Baskonije 13:3 za preokret 90 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene - 80:77. Trojka Jaramaza za izjednačenje, pa poeni uz faul i pogođeno dodatno bacanje Nanelija 13.2 sekunde pre kraja doveli su crno-bele nadomak ogromnog trijumfa (83:82), kojeg im je "ukrao" Moneke ofanzivnim skokom posle promašene trojke Mekintajera i dva ubačena bacanja 1.1 sekundu pre isteka vremena.

BASKONIJA: Hauard 14, Rajeste 5, Čioza -, Kereheta -, Sedekerskis 14 (8sk, 3as), Marinković 12 (2sk, 2as), Miler Mekintajer 9 (8sk, 8as), Dijez -, Kocar 11, Kostelo 3, Hrabar -, Moneke 16 (6sk, 4uk).

PARTIZAN: Vukčević 13 (3bl, 2sk), Ledej 11, Avramović 1, Koprivica -, Smailagić 7, Jaramaz 11, Naneli 16, Trifunović 7 (4sk), Anđušić 9, Doužer -, Kaminski 8 (7sk, 5as, 1bl).

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Anđušić gubi loptu, u kontri zakucava Mekintajer - 80:77. Jaramaz ubacuje trojku za izjednačenje na minut i 15 sekundi pre kraja - 80:80. Moneke kupi jednu ničiju loptu i vraća Baskoniju u vođstvo. Ledej je držao loptu u rukama pet sekundi, do kraja je 41.1 sekunda Baskonija vodi 82:80 i ima napad. Hauard promašuje trojku, a u kontri Naneli poentira uz faul pogađa i dodatno bacanje. Partizan vodi 83:82, do kraja je 13.2 sekunde. Tajm aut Ivanovića. Moneke je uhvatio ofanzivni skok posle promašene trojke Mekintajera, Jaramaz ga faulira na 1.1 sekund pre kraja. Centar Baskonije pogađa oba bacanja i dovodi svoj tim nadomak trijumfa - 84:83. Obradović traži tajm aut. Crno-beli nisu šutnuli na koš, Baskonija je pobedila Partizan 84:83!

38. MINUT - Odbranili su crno-beli napad, ali je Jaramz na drugoj strani promašio trojku. Potpuno otvoren šut van linije 6.75 Marinković nije propustio sa iskoristi - 77:76. Avramović promašuje šut za tri poena, ali srećom po crno-bele i Hauard promašuje flouter. Anđušić greši u dodavanju, do kraja je dva minuta i 20 sekundi, Partizan vodi 77:76. U završna dva minuta četvrte četvrtine ulazi se s vođstvom Baskonije, posle dva ubačena bacanja Sedikerskisa - 78:77. Obradović zove minut odmora.

36. MINUT - Hauard ubacuje trojku, a potom pravi četvrtu ličnu grešku posle čega Avramović pogađa jedno od dva bacanja - 75:70. Vukčević lupa rampu Hauardu, a potom Doužer baca loptu u ruke Hauardu koji u kontri ubacuje trojku. Baskonija je u 36. minutu prišla na minus dva - 75:73. Važne poene za Partizan postiže Jaramz posle tajm auta Obradovića. 

34. MINUT - Vukčević sada deli i asistenciju za Trifunovića, Partizan na isteku 33. minuta vodi 72:65. Nova izgubljena lopta domaćih, ali Avramović promašuje trojku na drugoj strani. Hauard poentira sa poludistance. Ledej ubacuje važne poene za crno-bele na isteku 34. minuta - 74:67.

32. MINUT - Moneke promašuje zicer na startu četvrte deonice, Vukčević poentira u reketu na drugoj strani - 68:63. Posle dva ubačena bacanja Monekea, Smailagić je sa linije penala sačuvao crno-belima plus pet - 70:65. 

TREĆA ČETVRTINA 

30. MINUT - Ide trojka Nanelija, Partizan je na plus osam pred završnih 60 sekundi pretposlednjeg kvartala - 66:58. Trifunović faulira Marinkovića prilikom šuta za tri poena, srpski reprezentativac ubacio je sva tri penala - 66:61. Prelako crno-beli gube loptu, što na drugoj strani lakim poenima kažnjava Moneke. Na kraju treće četvrtine Partizan vodi protiv Baskonije 66:63.

28. MINUT - Imali su crno-beli dva napada na plus šest ali su ih prokockali, što sa 2+1 na drugoj strani kažnjava Sedikerskis - 61:58, 27. minut. Jaramaz poentira iz prodora, a posle promašene trojke Monekea, Kaminski promašuje za dva na isteku napada na drugoj strani. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Partizana 63:58.

26. MINUT - Izgubljena lopta domaćih posle tajm auta Ivanovića, posle čega Ledej pogađa sa poludistance. Na polovini treće deonice Partizan vodi - 56:55. Ide trojka Anđušića, crno-beli povećavaju plus - 59:55. Na isteku 26. minuta 61:55 posle poena Jaramaza sa poludistance. Crno-beli su u seriji 11:0 ili 16:2.

24. MINUT - Igra se koš za koš na startu druge deonice, a posle trojke Nanelija Partizan prilazi na 53:50. Mini seriju Partizana Baskonija prekida lakim poenima, Jaramaz na isti način uzvraća na isti način, a posle izgubljene lopte Hauarda Ledej u kontri zakucava i vraća crno-bele na minus jedan - 55:54.

22. MINUT - Obe ekipe prokockale su uvodne napade u nastavku meča. Prve poene postiže Kocar i to uz faul. Ubcio je košarkaš Baskonije i dodatno bacanje, pa domaći u 32. minutu dolaze do plus devet - 51:42. Uzvraća Anđušić sa 2+1, uz treći faul Hauarda - 51:45.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Hauard sa dva ubačena penala materijalizuje novi ofanzivni skok domaćih, a posle lakih poena Ledeja, Marinković ubacuje trojku za plus osam domaćih pred završnih 60 sekundi druge deonice - 46:38. Na kraju prvog poluvremena Baskonija vodi protiv Partizana 48:42.

18. MINUT - Posle zakucavanja Moneke i tajm auta Obradovića lake poene za crno-bele ubacuje Kaminski. Anđušić pravi faul nad Monekeom prilikom šuta za tri poena, centar Baskonije ubacio je samo jedno slobodno bacanje - 41:34. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Baskonije 41:36. 

16. MINUT - Baskonija za 15 minuta košarke već ima osam ofanzivnih skokova. Posle poslednjeg Moneke ubacuje trojku - 36:29. Prvi put večeras domaćin ima plus devet, posle dva ubačena bacanja Mekintajera - 38:29. Seriju Baskonije 15:0 trojkom prekida Ledej, a potom Avramović baca loptu u aut - 38:32.

14. MINUT - Malo je Partizan ušao u kontraritam i odmah je kažnjen. Baskonija ekspresno pravi seriju 10:0 i vraća prednost na svoju stranu - 33:29. Obradović mora da reaguje tajm autom, posle kojeg crno-beli nisu poentirali, ali nisu na drugoj strani ni primili koš.

12. MINUT - Sjajan je Vukčević, drugu deonicu otvara sa tri ubačena bacanja za novo vođstvo Partizana - 26:23. Ide još jedna trojka Vukčevića, postigao je već 11 poena za najveće vođstvo crno-belih večeras - 29:23. Moneke prekida seriju Vukčevića 6:0.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Posle novih poena Vukčevića crno-beli u 9. minutu prilaze na minus jedan - 21:20. Na kraju prve deonice rezultat je 23:23.

8. MINUT - Ponovo Partizan muku muči sa defanzivnim skokom i ničijim loptama. Posle tajm auta Ivanovića domaći vezuju četiri poena, a njihovu mini seriju košem posle prodora prekida Trifunović - 21:18. 

6. MINUT - Posle trojke Rajeste, Ledej promašuje dva uzastopna napada što poenima sa linije penala kažnjava Kocar. Baskonija na polovini prve deonice vodi 15:10. Izuzetno važnu trojku za crno-bele ubacije Tristan Vukčević, koji nešto ranije zamenio Ledej. Na isteku 6. minuta igre domaći vode 17:16, posle trojke Trifunovića.

4. MINUT - Kaminski zakucava i prekida nalet Baskonije, a potom Naneli ubacuje prvu trojku Valjka večeras za izjednačenje - 8:8, 3. minut. Prvi put večeras crno-beli vode posle poena Kaminskog iz prodora - 10:8. Seriju Partizana 7:0 lakim poenima prekidaju domaći lakim poenima Sedekerskog.

2. MINUT - Meč je počeo trojkom Kostela. Na drugoj strani Anđušić odgovara sa 2+1. Posle promašene trojke Nanelija za vođstvo Partizana, Baskonija pravi 5:0 i dolazi do 8:3 na isteku 2. minuta igre.

 

 

- Duško Ivanović je dobio velike aplauze prilikom ulaska u dvoranu.

- Legendarni argentinski košarkaš i jedan od najvećih igrača koji su nosili dres Baskonije Luis Skola gledaće večerašnji meč u dvorani "Fernando Buesa", pod svodove će se podići njegov dres i tako zvanično povući iz upotrebe oprema Baskonije sa brojem 4.

- Hauard, Moneke i novajlija Čioza nalaze se u sastavu Baskonije za večerašnji meč sa Partizanom.

- Aleksa Avramović i Danilo Anđušić srdačno su se pozdravili sa najmlađim kapitenom u istoriji Partizana, danas uzdanicom Baskonije Vanjom Marinkovićem.

- Crno-beli su krenuli put dvorane "Fernando Buesa".

- Košarkaši Partizana su pred polazak u Baskoniju istakli da pucaju od samopouzdanja i da idu na pobedu.

- Uoči meča sa crno-belima Baskonija je angažovala i NBA pojačanje.

- Doskorašnji trener Crvene zvezde Duško Ivanović ishvalio je Partizan uoči okršaja sa crno-belima.

- Crno-beli su objavili nekoliko kadrova sa treninga u "Fernando Buesa" Areni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike