Makabi bio blizu izbacivanja iz Evrolige, spasila ga četiri kluba, jedan od njih krajnje neočekivano

25.10.2023

16:58

0

Autor: P.K.

Španci i Turci tražili da se izbace Izraelci, ali su oni rekli "ne"

Makabi bio blizu izbacivanja iz Evrolige, spasila ga četiri kluba, jedan od njih krajnje neočekivano
Košarkaši Makabija - Copyright Profimedia

Makabi će svoje domaće utakmice u Evroligi igrati u beogradskoj dvorani "Pionir". Prvi meč u novom "domu" biće protiv Bajern Minhena, zakazan za 9. novembar.

Iako je ova odluka formalno usvojena na skupu akcionara ovog utorka, postavlja se pitanje zašto izraelski tim nije suspendovan, kao što je to bilo sa ruskim, kada je izbio konflikt u Ukrajini?

Za razliku od ruskih ekipa, Makabi je izbegao istu sudbinu, iako je, po svemu sudeći, bilo jako burno na sastanku direktora Evrolige. Prema informacijama izraelske publikacije "Vala!", četiri tima su se usprotivila izbacivanju. Ovaj podatak je bio presudan na pomenutom zasedanju.

Pokušaji španskih i turskih klubova da suspenduju Makabi su propali. Panatinaikos, Olimpijakos, Armani i CSKA podržali su izraelski tim, pa do formalnog glasanja nije ni došlo.

Zanimljivo je da su među timovima koji su podržali Makabi bio i CSKA, koje je suspendovan iz Evrolige. Sastanku je prisustvovao i predsednik "armejaca" Andrej Vatutin, koji je obrazložio odluku kluba.

- Odluka da Makabi ostane je fer, čak i da bude van kuće i bez podrške čudesnih navijača. I dalje tvrdim da smo mi suspendovani iz političkih razloga, iako je zvanični da je problem sa letovima, vizama i slično. Da smo podržali suspenziju Makabija, onda bismo posredno priznali da je naša suspenzija bila opravdana – to nije slučaj. Ja mislim da svaki klub u Evroligi treba da podrži svoje partnere – rekao je Vatutin za ruske medije i dodao:

- Važno je da Evroliga zadrži istinitost i da podržava klubove koji su u problemu. Naravno, Makabijeva situacija je posebno osetljiva za nas, i o tome sam pričao na sastanku.

Osim CSKA, iz Evrolige su suspendovani i Zenit Sankt Peterburg i Uniks Kazanj (kao i Lokomotiva Kubanj iz Evrokupa). Moskovski klub je, međutim, jedan od osnivača Evrolige i vlasnik A licence, tako da su njegovi predstavnici i dalje članovi izvršnog komiteta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike