Bog na nebu, Avram na pleju: Aleksini drugari iz gimnazije objavili slike iz zajedničkog albuma (FOTO)

11.09.2023

13:10

0

Autor: 24sedam/RINA

Novog ljubimca nacije slava nije promenila

Bog na nebu, Avram na pleju: Aleksini drugari iz gimnazije objavili slike iz zajedničkog albuma (FOTO)
Aleksa i Bogdan - Copyright Profimedia

Mladić koji je na Svetskom prvenstvu u košarci oduševio naciju, Aleksa Avramović, rođen je u Čačku a svoje prve košarkaške korake napravio je u upravo u gradu na Moravi koji je i poznat po tome što je iznedrio vrhunska imena u ovom sportu.

Iskren, neposredan i borben o Aleksi imaju samo reči hvale svi koji ga poznaju u njegovom rodnom Čačku.

Bio je učenik Gimnazije, prirodno-matematički smer i kako kaže njegova drugarica iz odeljenja - uvek je bio poseban.

Aleksa kao "turistički vodič" u Grčkoj

- Bio je zapravo jako sličan kao i u igri, jako energičan, zainteresovan za svaku temu i sve što se dešava. U društvu je uvek zračio pozitivnom energijom, bio je onaj pokretač u celom odeljenju. Na ekskurziji u Grčkoj je vodio celo odeljenje da pronađemo giros i pri tome izigravao turističkog vodiča jako uspešno, kao da je čitav život u Solunu, a ne prvi put u životu. Kao učenik uglavnom je bio odličan ili na granici odličnog, najviše zbog toga što mu je pažnja bila podeljena izmedju nastave i košarke kojoj je oduvek posvećivao mnogo svog vremena - kaže za RINU Katarina Smiljanić.

Ona dodaje da je celo srednje obrazovanje bio redovan đak i nije imao izostanke niti povlastice, niti ih je tražio zbog bavljenja košarkom. Uglavnom je vrlo uspešno balansirao svoje obaveze izmedju nastave i košarke. Bio je jako komunikativan i vrlo snalažljiv pa je po potrebi znao da „zagovara“ profesore, kao i da se izbori za odlaganje kontrolnog iz nekog predmeta.

Celo odeljenje i dalje na vezi

- Sve vreme je Aleksa verovao u sebe i nije skrivao ambiciju da postane veliki košarkaš, pa je sa onom svojom ludačkom energijom zarazio I celo odeljenje sa tim svojim verovanjem. Toliko smo verovali u njega I njegov uspeh da smo redovno išli da ga bodrimo na utakmicama, i to sa transparentom “Bog na nebu, Avram na pleju” - kaže Katarina.

Da ga slava nije ponela i da je pre svega momak koji sa obe noge čvsrto stoji na zemlji pokazuje i činjenica da je Aleksa i dalje u kontaktu sa skoro pa celim odeljenjem.

- I danas se ponaša kao i prvi dan kad je izašao iz srednje škole. Redovno se čuje sa drugarima, a dok je bio u inostranstvu svaku priliku korostio je da dođe u Srbiju, ali i da se vidi sa školskim drugarima. Činjenica je da, kad god mu obaveze to dozvoljavaju, ne propušta druženja ekipe iz srednje škole, a neretko je on taj koji ta druženja i organizuje i časti celo društvo. Prošle godine na njegovoj svadbi bio je prisutno bezmalo pola odeljenja u koje je išao - kaže njegova drugarica iz gimnazije.

Tanjug/AP Photo/Michael Conroy
Aleksa Avramović

Ona dodaje da će joj zauvek u pamćenju ostati i jedno školsko takmičenje na kom je bilo jasno da će Aleksa Avramović dostići neslućene visine.

- U četvrtom razredu srednje škole na školskom košarkaškom takmičenju ubacio je 13 trojki protivničkoj ekipi. Mi smo već tada znali ko je Aleksa, sada je saznao ceo svet - rekla je Katarina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike