Selektore, srećan rođendan: "Orlovi", danas protiv Portorika igrajte i za Pešića!

28.08.2023

12:14

0

Autor: D. P.

"Divan dan"

Selektore, srećan rođendan: "Orlovi", danas protiv Portorika igrajte i za Pešića!
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

Šta god da se desi na ovom Mundobasketu u Manili, današnji slavljenik Svetislav Pešić ostaće zapisan u istoriji kao jedan od najvećih trenera kojeg je Srbija dala svetskoj košarci.

Pešić danas na 74. rođendan sa svojim igračima juri pobedu nad Portorikom.

On je definitivno najstariji trener na Svetskom prvenstvu, ali taj podatak ostaje bitan samo dežurnim zakeralima koji se tobože zabrinuto pitaju "šta mu je trebalo ovo", namerno propuštajući priliku da kažu da se u ono vreme potrage za selektorom niko nije usuđivao da se prihvati posla sa reprezentacijom Srbije. 

Pešić je u trenerskoj karijeri vodio omladinsku U19 reprezentaciju Jugoslavije, bio je selektor reprezentacije Nemačke, SR Jugoslavije i sada predvodi Srbiju.

MN Press
 

Tvorac je jedne od najtalentovanije generacije jugoslovenskih košarkaša koja je u italijanskom Bormiju 1987. godine postala prvak sveta. Pešić je tada sa 18-godišnjim Divcem, Đorđevićem,  Kukočem i Rađom osvojio tron pobedom u finalu protiv ekipe SAD predvođene budućim NBA asovima Gerijem Pejtonom, Larijem Džonsonom, Stejsijem Ogmonom...

Pešić je legenda nemačke košarke sa čijom je reprezentacijom osvojio 1993. godine osvojio Eurobasket. Sa SR Jugoslavijom je to isto uspeo 2001. godine u Turskoj, kada je napravio smenu generacija i sa Dejanom Bodirogom kao liderom ekipe godinu dana kasnije, doneo poslednje zlato našem timu na Mundobasketu u Indijanopolisu 2002. godine.

Pešić iza sebe ima i jednu osvojenu Evroligu 2003. godine sa Barselonom.

Kao igrač branio je boje Pirota, Partizana i Bosne. Trenersku karijeru je započeo u Bosni, a posle je radio u Albi, Kelnu, Barseloni, Virtus Roma, Đironi, moskovskom Dinamu, Crvenoj zvezdi, Valensiji i Bajernu...

BONUS VIDEO:

TV Arena sport

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike