Amerikanac nazvao Jokića i Denver nezanimljivima, pa dobio brutalan odgovor: Ovo je 8 činjenica o Srbinu koje morate znati

26.05.2023

10:27

0

Autor: D. P.

Kada je Jokić tražio od Melouna da izađe iz igre...

Amerikanac nazvao Jokića i Denver nezanimljivima, pa dobio brutalan odgovor: Ovo je 8 činjenica o Srbinu koje morate znati
Nikola Jokić - Copyright Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Novinar magazina "Sports Illustrated" Kris Meniks izjavio je da Denver nije dovoljno zanimljiv američkoj publici da bi se pisalo i pričalo o njemu.

Njegov video kako obrazlaže ovu marketinško-trgovačku priču o sportu izazvao je veliku pažnju i ljutnju kod svih normalnih ljubitelja košarke, posebno navijača Denvera.

 

 

Umesto polemike sa Meniksom, novinar portala "actionnetwork.com" Met Mur objavio je 25 zanimljivosti iz života današnjeg tima Denvera, a mi prenosimo osam koje se tiču Nikole Jokića.

1. Jokić bi radije jahao i živeo u Srbiji

- Činjenica da Jokić voli konje je očigledna. Ali morate da shvatite koliko on to voli. Njegov konj, "Dreamcatcher", pobedio je na trci u Srbiji. Traka za to je okačena u njegovom ormariću.

Ali još važnije, kao neko ko ga je pratio tokom karijere mogu reći... Mislim da mu se to više sviđa. Mislim da voli košarku na visokom nivou, zbog čega voli plej-of.

Ali Jokićev omiljeni život bi verovatno bio da provodi vreme sa svojim konjima u Srbiji. Ne možete postati tako veliki igrač kao što je on, a da niste super konkurentni, a da ne želite da budete sjajni.

Njegova radna etika je tokom godina evoluirala u nešto sasvim drugačije, a njegovi treneri i saigrači oduševljeni su time. Jokić se trudi da bude sjajan. Ali to je ono što je posao. On voli konje, a voli i Srbiju.

Tanjug/AP
Nikola i Lebron

2. Odlazak pred novinare kao vađenje zuba

- Jokić se od samog početka opirao da ga okarakterišu kao najboljeg igrača tima.

Jedan od razloga zašto Jokić ne dobija toliko zasluga kao drugi MVP kandidati, uprkos dvostrukom MVP priznanju je taj što on to ne želi.

U poslednje dve sezone, postojali su detaljni profili Džoela Embida u "The Athletic" and "Sports Illustrated" mesec dana pre glasanja za MVP.

Mislite li da je tajming na njima bio slučajan?

 

 

S druge strane, to je kao vađenje zuba kad Jokić dolazi na pres konferenciju posle utakmice. Iako odgovara uvek ljubazno, završavajući svaku konferenciju sa "hvala vam momci, bilo mi je zadovoljstvo kao i uvek“, on svakako tako ne misli.

Odbio je zahteve za intervjue "jedan na jedan" sa skoro svim većim medijskim kućama. Nešto od ovoga je samo način na koji on pristupa životu i malo strpljenja koje ima za medijsku pažnju.

Nešto od ovoga je izvučeno iz kulture, dolazi iz evropskog pristupa sportu koji je različit od američkog pristupa. I deo toga je bio izazov koji je morao da savlada.

Tanjug/AP
Nikola Jokić

Nagetsi ga paze. On je njihov vođa, kao što su svi veliki igrači za svoje timove. U utakmici 3, kada je Jokić uzeo tablu i sastavljao taktiku, to je vođstvo koje nikada ne bismo videli od njega na početku karijere. To je znak da je evoluirao. Postao je vođa potreban Denveru.

3. Jokićevo izvinjenje 2019. godine

- Nakon što su Nagetsi poraženi u 7. utakmici protiv Portlanda u Jokićevoj prvoj seriji plej-ofa (2019), izvinio se posle utakmice.

Trener Majkl Meloun rekao je da je Jokić preuzeo odgovornost za poraz u trenerskoj kancelariji.

Odnos između Jokića i Melouna jednostavno nije isti kao kod mnogih superzvezda. Svakako, nešto od toga se promenilo četiri godine kasnije, sa Jokićem starijim, dvostrukim MVP i superzvezdom sa maksimalnim ugovorom.

Ali veliki deo odnosa ostaje isti. Jokić je spreman za trenere, kao što je bio i Tim Dankan i to se vidi na tabeli.

4. Jokić taktički ne razmišlja o mečevima

- Jednom je kolega hteo da pita Jokića za njegov pristup u meču. Pokušao sam da mu kažem da je to gubljenje vremena jer Jokić nije strateg. On ne ulazi u utakmice sa namerom da rano postigne koš ili doda, on čita igru i pravi je.

Rekao sam: "On je ptica."

Tanjug/AP
Nikola Jokić

 

Ptice su neverovatno pametna stvorenja zasnovana na svojim instinktima i izgrađena kroz mreže komunikacije.

Njihovi obrasci leta nisu slučajni, oni su instinktivni. Ovo je možda dovelo, a možda i nije dovelo do toga da pevam Neli Furtado „I’m Like a Bird” u svlačionici kada neko pokušava da natera Jokića da analitički razbije igru.

5. Jokić ume da prevari izgledom 

- Kada je Majkl Porter prvi put stigao u trening kamp, bio je zbunjen. Mislio je da je rezervni centar Mejson Plamli bio najbolji centar tih dana. Naučio je prilično brzo da nije tako.

6. Jokić je jednom tražio izmenu

- Kada se tim mučio 2017. godine, pokušavajući da igra zajedno sa Jokićem i Jusufom Nurkićem, Jokić je otišao kod Melouna i tražio da ga ostavi na klupi.

Osećao je da nema mesta da oboje igraju svoje igre zajedno i da će, pošto mu nije stalo, otići na klupu.

Meloun je pristao na zahtev. Rezultati su, očekivano, bili strašni, a Jokić je 15. decembra ponovo uvršten u startnu postavu. Ostalo je istorija. Navijači Nagetsa sada slave 15. decembar kao "Jokmas“.

7. Jokić je draftovan tokom reklame za "Taco Bell"

- Ne ozbiljno. ESPN je puštao reklamu za "Taco Bell" kada je Denverov izbor napravljen i naveden na ekranu.

8. Jokić lomi rekorde

- Njegovi statistički učinci tokom godina bili su ludi. Fraza "Niko posle Vilta" se često koristi kada se dostignuća Vilta Čemberlena ne bi trebalo smatrati mogućim u modernoj eri.

Zabavno za ovaj plej-of je to što je Jokić tek treći igrač koji ima 440 plus poena, 150 plus asistencija i (posle prve utakmice finala) 200+ skokova u jednoj seriji plej-ofa.

MN Press
Nikola Jokić

Postigao je te rezulate u pet utakmica manje od sledećeg - napisao je Mur.

Amerikanac otkriva da je Marej plakao posle pokidanih ligamenata misleći da će ga Denver trejdovati kao pokvarenu robu, a još jedna zanimljivost za Kanađanina je ta da meditira i izučava život Brusa Lija kako bi postao mentalno čvrst kao čuveni glumac kunf-fu filmova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike