Litvanac tužio Zvezdinog centra Evroligi i traži istragu povodom njegovih pretnji novinaru

19.01.2023

10:03

0

Autor: D. P.

Urednik portala "BasketNews" zatražio od Evrolige i organizacije igrača Evrolige da istraže ponašanje Hasana Martina

Litvanac tužio Zvezdinog centra Evroligi i traži istragu povodom njegovih pretnji novinaru
Hasan Martin - Copyright MN Press

Glavni i odgovorni urednik košarkaškog portala "BasketNews" Litvanac Jonas Miklovas poslao je otvoreno pismo Evroligi i udruženje igrača Evrolige u kojem traži da pokrenu istragu protiv košarkaša Crvene zvezde Hasana Martina jer je preko društvenih mreža uputio pretnju novinaru te redakcije Ritisu Visnjauskasu.

U pismu se poručuje sledeće:

- Neću reći ništa novo ako kažem da su onlajn uvrede ili pretnje, nažalost, svakodnevna rutina svakog od nas. Igrači su maltretirani nakon loših utakmica, sudije nakon propuštenih poziva, treneri nakon izgubljenih serija, novinari nakon članaka itd.

Pošto sam radio kao novinar onlajn medija od 2005. godine, naučio sam da to ignorišem. Razumem da nesrećni navijači iskaljuju svoje frustracije bez mnogo razmišljanja. Takođe znam da anonimnost interneta može doneti najgore.

Možete reći stvari koje ne biste rekli u stvarnom životu jer znate da neće biti posledica. Kao novinar, naučite da to blokirate jer razumete da ne možete to da kontrolišete. Ali nikada ne očekujete da će se igrač pojaviti kao nasilnik.

Pogotovo ako se nikada niste ponašali neprikladno ili neprofesionalno. To se dogodilo kada je Hasan Martin, igrač Crvene zvezde Meridianbet Beograd, odlučio da je dobra ideja da postavi nasilni GIF kao odgovor na tvit Ritisa Visnijauskasa.

Printscreen/Twitter
 

- Ovaj pokret #FreeFacu na društvenim mrežama Evrolige postaje jezivan - napisao je Ritis na svom Tviter nalogu.

- Čovek nije politički zatvorenik. On je dobro plaćen košarkaš koji jednostavno mora da sačeka određeni datum da bi zaigrao u takmičenju.

Martin je citirao tvit sa GIF-om tipa koji udara u kameru slovima "STFU". Nije mi maternji jezik engleski, ali dobro znam šta znači STFU (skraćenica za "shut the fuck up" - prim.a ). Moja prva reakcija je bila gađenje i neverica. Sat vremena nakon što sam ukazao na njegov tvit, Martin je obrisao svoju objavu, ali Internet nikada ne zaboravlja. Ritis Visniauskas je ugledni novinar i istaknuti TV komentator u Litvaniji, koji je pratio utakmice Evrolige, Eurobasketa i FIBA Svetskog prvenstva.

Takođe je jedan od ko-domaćina podkasta "Urbonus", verovatno najvećeg podkasta na engleskom o evropskoj košarci. Svako ko prati Ritisov rad ili ga lično poznaje, prepoznaje njegov profesionalizam.

On ima svoje stavove, ali oni nikada nisu zamišljeni da budu nepoštovani ili uvredljivi. Čak i da Martin nije znao Ritisovu pozadinu, njegov tvit ne bi trebalo da prođe. Slanje ovakvog tvita ne treba tolerisati, bilo novinaru ili slučajnom fanu.

Zato otvoreno pozivam Evroligu i Udruženje igrača Evrolige da istraže ovu stvar. I Hasan Martin i Ritis Višnjauskas su deo zajednice Evrolige, za koju verujem da se zalaže za toleranciju i poštovanje. Promovisanje nasilja je nešto protiv čega bi svi trebalo da budemo, poručio je urednik portala "BasketNews".

Poslednjih dana učestali su problemi na Tviteru zbog gorućih košarkaških tema. Najbolji igrač Monaka Majk Džejms toikom celog jučerašnjeg dana imao je prepiske sa navijačima Crvene zvezde na slične teme kao i Hasan Martin.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike