Tragičan kraj Zvezdine godine za pamćenje! Nestvarna trojka Mirotića upropastila herojsko izdanje crveno-belih!

30.12.2022

20:29

0

Autor: A. Š.

Srpski i regionalni šampion poražen u Pioniru protiv favorizovanih Katalonaca

Tragičan kraj Zvezdine godine za pamćenje! Nestvarna trojka Mirotića upropastila herojsko izdanje crveno-belih!
Nikola Mirotić i Filip Petrušev - Copyright MN Press

Zvezdina godina za pamćenje doživela je tragičan kraj. Velika Barselona već je bila prežaljena u paklu krcatih tribina dvorane "Aleksandar Nikolić", herojski crveno-beli, predvođeni večeras maestralnim Filipom Petruševim i standardno liderskim Nemanjom Nedovićem, uspeli su bez prve zvezde tima Luke Vildoze da se vrate iz minusa od 15 poena i na nešto manje od devet sekundi pre kraja četvrte deonice uđu sa plus tri...

A onda se, kao Feniks, sa osam metara podigao Nikola Mirotić i uz zvuk sirene ubacio trojku kojoj je Barsi osigurao dodatnih pet minuta u kojima su Lazić i drugovi ostali bez daha i u penal završnici, ipak, doživeli poraz - 99:94 (28:17, 15:23, 14:25, 27:19, 15:10).

Početak meča nije nagoveštavao srećan kraj. Tomas Satoranski je u prvoj deonici ubacio četiri trojke i, uz Abrinesa, bio jedan od najzaslužnijih za to što su Katalonci na isteku 12. minuta stekli ogromnih 15 poena viška. A kada se početkom druge deonice, Luka Vildoza vratio iz svlačionice u "civilu" (spekuliše se o povredi zadnje lože), verovatno ni najveći optimisti nisu mogli da očekuju ono što je potom usledilo.

U momentu kada je Abrines ubacio trojku za 34:19 delovalo je da Barsa apsolutno sve drži u svojim rukama. Gotovo da se nije ni naslućivao način na koji bi crveno-beli mogli da se vrate u meč. Ali, prerano opuštanje umalo je koštalo Jasikevičijusa. Temperamentni Litvanac, koji je na startu produžetka zaradio dve ekspresne tehničke greške pa je pre vremena morao u svlačionicu, promenio je gotovo u istom trenutku kompletnu petorku i time Zvezdi otvorio vrata spektakularnog povratka.

Na energiji Džona Holanda crveno-beli su polako počeli da tope minus favorizovanog rivala, u čijoj igri iz napada u napad se uvlačila sve veća nervoza. Na kraju, Katalonci su ostali bez koša šest minuta, što su Ivanovićevi izabranici surovo kaznili i serijom 17:0 na isteku 17. minuta stigli do potpunog preokreta (36:34). Potpuno razumljivo, Pionir je tada proključao, pa iako su Katalonci do kraja prvog poluvremena uspeli da povrate prednost, fenomenalna treća deonica crtala je veliku pobedu srpskog i regionalnog šampiona.

A onda su, u finišu pretposlednjeg i na otvaranju poslednjeg kvartala, beogradski hram košarke eksplodirao. U tim momentima nezaustavljivom Luki Mitroviću pridružio se Nemanja Nedović, posle čija četiri vezana poena Zvezda na isteku 32. minuta stiže do maksimalnih plus 12 (72:60). Barsa je delovala potpuno izgubljeno, našla se u identičnoj situaciji u kojoj je bila Zvezda u istom trenutku dve četvrtine ranije. I potom se, kao i Zvezda, na volšeban način vratila u meč. Abrines je vezao dve trojke, jednu dodao Higins i za tili čas utakmica se vratila na jedan posed razlike (73:71).

Dobrić, Nedović i Mitrović uspeli su za trenutak da umire rastrčane Katalonce, vratili su beogradski tim na sigurnih 79:71 tri minuta i 20 sekudni pre kraja četvrtog kvartala, u kojima je zablistao Šanli. Vezao je pet poena, trojkom se nadovezao na trojku Abrinesa i meč uveo u penal završnicu 70-ak sekundi kraja (79:79), u kojoj je Zvezdu na kraju koštao jedan promašen penal Markovića 11.2 sekunde pre kraja u momentu kada su crveno-beli imali plus dva. Ipak, i pored toga, domaći tim je imao trijumf u rukama, 8.2 sekunde pre poslednjeg zvuka sirene Nedović je pogodio dva bacanja za 84:81, ali su na kraju kažnjeni za to što su odlučili da brane poslednji napad bez faula, u kojem je Mirotić ubacio trojku uz zvuk sirene i meč odveo u dodatnih pet minuta u kojima je presudila mirna ruka iskusnih asova katalonskog giganta sa linije penala.

CRVENA ZVEZDA: Holand 7, Vildoza -, Lazarević -, Mitrović 18 (8sk), Lazić -, Dobrić 14 (5sk, 4as), Ilić -, Nedović 24 (7as), Marković 3, Kuzmić -, Petrušev 24 (9sk), Bentil 4.

BARSELONA: Da Silva 3, Šanli 10, Veseli 10 (5sk), Kalinić 7, Satoranski 19 (10as), Laprovitola 7, Abrines 15 (4/7 za tri), Higins 15, Tobi -, Kurič -, Jokubaitis 2, Mirotić 12.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

PRODUŽETAK

45. MINUT - Mirotić ide na liniju penala, Petrušev pravi petu ličnu grešku. Do kraja je 39.1 sekunde, iskusni as Barse pogađa oba slobodna bacanja, za plus četiri Barse - 98:94. Nedović je promašio prodor do koša sa desne strane, a 20.3 sekunde Veseli ide na liniju penala. Češki centar je polovično precizan. Marković je promašio trojku. KRAJ! Barselona je pobedila Zvezdu 99:94!

44. MINUT - Higins ide na liniju penala, minut i 48 sekundi pre kraja. Precizan je oba puta, Katalonci vode 94:90. Nedović poentira iz prodora i postiže izuzetno važne poene za crveno-bele. Higins poentira posle prodora. Do kraja je minut i 14 sekundi, gosti vode 96:92. Na ulasku u poslednjih 60 sekundi produžetka Mitrović pogađa dva bacanja - 96:94.

43. MINUT - Trojku vraća Satoranski, Barsa ponovo vodi - 90:89, 42. minut. Odbranila se Barsa, a potom Veseli pogađa sa poludistance - 92:89, na ulasku u treći minut produžetka. Mini seriju Barse 5:0 polovičnim učinkom sa linije penala prekida Mitrović. U završna dva minuta produžetka Barselona ulazi sa plus dva - 92:90.

41. MINUT - Produžetak je počeo tehničkom greškom Jasikevičijusa, koju ubačenim bacanjem kažnjava Nedović. Potom trojku na isteku napada ubacuje Higins, a onda Jasikevičijus dobija i drugu tehičku. Nedovi pogađa bacanje, a potom Dobrić trojku za vođstvo Zvezde - 89:87.

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Bentil je na plus tri imao težak promašaj iz otvorene trojke (pogodio dno table), potom Dobrić promašuje zicer, što na drugoj strani trojkom za izjednačenje kažnjava Šanli. Do kraja je 71 sekund - 79:79. Ivanović traži tajm aut. Dobrić je promašio iz prodora, Mitrović hvata ofanzivni skok. Nedović ide na liniju penala 35 sekundi pre kraja. Pogodio je oba bacanja - 81:79. Odbranila se Zvezda, do kraja je 11.2 sekunde, Marković ide na liniju penala. Polovično je precizan - 82:79. Odmah iskusni bek faulira Abrinesa, do kraja je 9.6 sekundi, crveno-beli vode 82:79. Iskusni Španac je ubacio oba penala - 82:81. Ivanović traži minut odmora. Penal završnica, do kraja je 8.2 sekunde, Nedović je pogodio oba bacanja - 84:81. Mirotić pogađa trojku uz zvuk sirene, ide se u produžetak!

38. MINUT - Nedović poenima iz prodora donosi Zvezdi plus šest - 77:71, Jasikevičijus traži tajm aut, posle kojeg Petrušev pravi četvrtu ličnu grešku, tri i po minuta pre kraja. Odbranila se Zvezda, a potom Mitrović pogađa za dva - 79:71. Šanli poenima iz reketa prekida seriju Zvezde, koja u završna dva minuta četvrte deonice ulazi sa plus tri posle trojke Abrinesa - 79:76.

MN Press
 

36. MINUT - Polovičnim učinkom Dobrića sa linije penala na trenutak je prekinut nalet Barse, koja posle trojke Higinsa prilazi na minus dva - 73:71. Dobrić čuva Zvezdi prednost od dva poseda, a na isteku 36. minuta Zvezda vodi 75:71.

34. MINUT - Petrušev promašuje otvorenu trojku, na drugoj strani, u kontri stiže ekspresna kazna. Abrines ubacuje šut van linije 6.75, Ivanović odmah reaguje minutom odmora - 72:65. Prethodno je sa poludistance pogodio i Higins. Ekspresna serija Barse 8:0 posle još jedne trojke Abrinesa - 72:68.

32. MINUT - Nestala je Barselona sa parketa, Nedović sa četiri vezana poena donosi Zvezdi novi maksimalan plus - 69:57. Šanli pogađa trojku. Nestvarna trojka Luke Mitrovića od table, na isteku napada, Zvezda na isteku 32. minuta vodi 72:60.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Zvezda je posle poena Dobrića u kontri bila na maksimalnih plus osam 63:55. Na kraju treće deonice Zvezda vodi 65:57 poenima Mitrovića uz zvuk sirene.

28. MINUT - Zvezda je u seriji 9:0. Posle poena Bentila iz ofanzivnog skoka i Petruševa 2+1 crveno-beli vode 59:54. Veseli polovičnim učinkom s linije penala, barem zasad, prekida seriju domaćeg tima. U završna dva minuta Zvezda ulazi sa plus šest posle zakucavanja Petruševa.

26. MINUT - Na polovini treće deonice igra se koš za koš, a na isteku 26. minuta rezultat je nerešen posle poena Mitrovića i Petruševa.

MN Press
 

24. MINUT - "Upalio je motore" Mirotić. Posle dva ubačena penala, ubacuje svoju prvu trojku na meču i donosi Barsi plus četiri - 50:46. Zvezdu na posedu zaostatka drži Nedović - 50:48.  

22. MINUT - Drugo poluvreme je otvoreno promašenom trojkom Laprovitole i poenima Mitrovića na drugoj strani - 43:42. Zvezda vodi poenima Mitrovića posle ofanzivnog skoka - 44:43. Na isteku drugog minuta treće deonice Mirotić postiže svoje prve na meču, a Barsine poene u nastavku.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Ušla je Zvezda u poslednjih 90 sekundi prvog poluvremena sa plus četiri, posle poena Holanda i Dobrić, ali su Katalonci do kraja druge deonice nanizali sedam poena i na veliki odmor odlazi sa plus tri - 43:40.

18. MINUT - Poenima Nedovića Zvezda pravi potpuni preokret. Posle 17 uzastopnih poena crveno-belih, Barsa košem Veselog u kontri prekida poenterski post koji je trajao skoro šest minuta! U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s nerešenim rezultatom - 36:36.

MN Press
 

16. MINUT - Traje serija Zvezde, Barsa je bez koša više od četiri minuta, a crveno-beli posle zakucavanja Petruševa dolaze do izjednačenja. Serija Zvezde je 15:0 - 34:34.

14. MINUT - Bentil, Nedović (četiri poena) i Holand (trojka) kreiraju seriju Zvezde 9:0 i vraćaju ekspresno crveno-bele na jednocifreni minus - 34:28.

KRAJ ZA VILDOZU! Veliki peh za crveno-bele, sjajni Argentinac se, prema nekim informacijama iz dvorane, požalio na povredu zadnje lože. Presvukao se i u trenerci seo pored klupe.

MN Press
 

12. MINUT - Druga deonica otvorena je izgubljenom loptom gostiju i sa dva ubačena bacanja Holanda. Da Silva hvata ofanzivan skok i sa 2+1 donosi Barsi novi maksimalni plus - 31:19. Na isteku 12. minuta Barselona vodi 34:19 posle trojke Abrinesa.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Kako javljaju izveštači iz dvorane, Luka Vildoza je sredinom prve deonice otišao u svlačionicu, i još se nije vratio na klupu. Zasad nije poznat razlog zbog kojeg je napustio parket. U samoj završnici prve deonice Higins je polovičan sa linije penala - 26:17. Posle 10 minuta košarke u Pioniru Barselona vodi 28:17 poenima Šantlija iz ofanzivnog skoka.

8. MINUT - Petrušev i Marković pokušali su da zaustave ogroman nalet Barse, koja posle trojke Kalinića stiže do maksimalnih plus devet - 23:14. Promašio je Mirotić dva slobodna bacanja pri tom rezultatu, što lakim poenima na drugoj strani kažnjava Nedović - 23:16.

6. MINUT - Satoranski postiže još dve trojke i donosi Barsi plus osam - 20:12.

MN Press
 

4. MINUT - Barsa je posle poena Kalinića (promašio dodatno bacanje) povela 10:6, Petrušev je za trenutak prekinuo nalet gostiju, koji posle novih poena Kalinića vodi 12:6 na isteku 4. minuta igre.

2. MINUT - Prve poene na meču postiže Petrušev, na drugoj strani Satoranski vezuje dve trojke, između kojih je poene postigao i Luka Mitrović. Barsa posle dva minuta vodi 8:4, pošto je iz prodora poentirao i Laprovitola.

- Početak utakmice je kasnio nekoliko minuta, dok se parket očistio posle spektakularne koreografije Delija.

- Pre početka meča crveno-beli su pripremili i mali znak pažnje za nekadašnjeg asa Nikolu Kalinića.

Startne petorke

 

- Jedna od najvećih igračkih legendi Crvene zvezde Zoran Moka Slavnić dobio je specijalno mesto u dvorani, pa će spektakularan meč pratiti pored klupe Barselone.

- Tribine beogradskog hrama košarke bile su krcate već 45 minuta pre prvog podbacivanja. Navijači stoje na stepenicama.

- Zvezda ni večeras, kao ni prošle nedelje na gostovanju protiv Olimpijakosa, neće moći da računa na Fakunda Kampaca.

- Crveno-beli su nedavno potpisali najveći ugovor u istoriji regionalne košarke. O tome, kao i mnogim drugim aktuelnim temama, pričao je prvi čovek crveno-belih Nebojša Čović.

- Karte za meč crveno-belih i Barselona razgrabljene su u ekspresnom roku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike