Mijailović objasnio stav kluba o KLS: Partizan je stvarao istoriju, ne može biti protiv srpske košarke, jer bi bio protiv sebe

20.06.2022

07:11

0

Autor: 24sedam

Prvi čovek crno-belih rekao šta misli o neigranju njegove ekipe u domaćem takmičenju

Mijailović objasnio stav kluba o KLS: Partizan je stvarao istoriju, ne može biti protiv srpske košarke, jer bi bio protiv sebe
Ostoja Mijailović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik KK Partizana Ostoja Mijailović gostovao je u jutaranjem programu Kurir TV na kojoj je govorio o svim aktuelnim dešavanjima u srpskoj košarci, sa akcentom na pripreme crno-belih za sledeću sezonu i povratak u Evroligu.

Mijalović se osvrnuo i na minule događaje u ABA, pa i na neigranje crno-belih u KLS koja je sinočć zvanično završena trijumfom gradskog rivala Crvene zvezde.

- Trudiću se što manje da komentarišem ovu situaciju, iako ćemo o njoj sigurno govoriti. želeo bih da pustim našeg gradskog rivala da uživa u svom tofeju i da ove dane provede tako što će biti srećan zbog onoga što su zaradili na parketu. Moram reći da Partizan, kao najveći srpski klub koji je stvarao srpsku košarkaku istoriju, nije protiv srpske košarke, nije protiv sebe. Mi smo dali snažnu podršku nacionalnom timu, selektoru Kariju Pešiću, sve smo igrače stavljali na raspolaganje u svakom prozoru, ali sa druge strane, naša KLS i ABA moraju da pretrpe rekonstrukciju u nekim svojim delovima. Na primer, moram reći za ABA, i da podsetim na situaciju u petoj utakmici finalne serije plej-ofa, kada je ispražnjena dvorana... A zašto nije ispražnjena u u prvoj i drugoj utakmici kada su bili još teži incidenti nego u petoj - upitao je Ostoja Mijailović.

- Moraju da postoje kriterijumi jednaki za sve. Ja se na žaim ni na koga. Žalim se na organizatora koji je dozvolio da druga utakmica izazove treću utakmicu, da ta treća bude skandalozna sa naše strane. Od pojedinaca, ne mogu reći od cele tribine, i da nas dovedu u situacija kada treba da dobijemo "vajld kard" i da se vratimo u Evroligu posle osam godina, da dobijemo incidentne situacije podgrejane onim što se dešavalo u ABA. Sve to zajedno da nam donese na kraju katastrofalne posledice.

Prvi čovek uprave Partizana zalaže se za promena u KLS i AdmiralBET ABA ligi, o čemu će se još pričati na nivou kluba:

- Mi srpskoj košarci želimo sve najbolje. Mi smo zbog toga dostavili naše primedbe, one su se čule na našim zajedničkim sastancima, takođe postoje i pisanoj formi, na mejlovima, tu ne treba širiti tenziju. Mi jesmo za uređenje srpske košarke i sada naglašavam - imamo dva naša velikana koji igraju u Evroligi, naši navijači i javnost treba da se ponašaju kao evropski klubovi. Ovo je istorijski trenutak za našu košarku, Srbiju, Beograd, jer ćete svake nedelje sigurno imati jednu evropsku utakmicu u glavnom gradu - rekao je Mijailović, a zatim je prešao na problem ekipe Zlatibora koja je trijumfovala u ABA 2 ligi:

- Pre, mislim, tri godine, 2019. doneta je odluka da FMP i Mega kao srpski klubovi imaju garantovano mesto pet godina u ABA. Dakle, ja sam tada bio član Skupštine ABA ispred Partizana. Tada su zaključana četiri mesta za Srbiju, jer pored Partizana i Crvene zvezde dobili smo kao sigurne učesnike FMP i Megu. Onda je doneta odluka da može pet srpskih klubova da se takmiči i dobili smo Borac. Vidite, srpska košarka se podigla i sada imamo Zlatibor, Borac koji je nekoliko puta dobio Partizan, Slobodu iz Užica, pa Vojvodinu... Veliku zahvalnost za sve to dugujemo državi zbog njenih ulaganja u košarku i srpski sport, ali neke stvari moramo da menjamo. Zašto bismo mi Zlatiboru zabranjivali da se takmiči u ABA 1 ako je to pravo izborio na parketu. Mi smo spremni to da menjamo.

Crno-beli ne spore dug prema državi. Prema rečima predsednika kluba, potrebno je obezbediti kolateral koji bi garantovao poreski reprogram.

- Puna podrška državi da naplati sve poreze koji joj po zakonu pripadaju. Ne mislim samo na sportske klubove, već na sve pravne subjekte, odnosno poreske obveznike. Država traži ono što je njeno - rekao je Mijailović, da bi se onda osvrnuo na konkretna dugovanja:

- Košarkaški klub Partizan ima dug koji je star 20 godina. Taj dug je generisan. On nije nikakva novost za javnost. Taj dug počeo je devedesetih godina. Pored poreskog duga koji je bio astronomski veliki, moram da napomenem da je dug prema bivšim zaposlenim i bivšim igračima u KK Partizan bio oko 3.500.000 evra. A dug ka banci oko 1.500.000 evra. Uspeli smo da rešimo dosta toga. Banci ništa ne dugujemo. Dug ka državi je ostao nerešena stvar. Čekamo se da u ovom trenutku obezbedimo adekvatnu imovinu, odnosno kolateral, koji bi garantovao poreski reprogram.

Mijailović tvrdi da JSD Partizan ima maćehinski odnos prema KK Partizan.

- Moram, takođe, da napomenem da se Jugoslovensko sportsko društvo Partizan ponaša nemajčinski prema košarkaškom klubu. Na imovinu JSD Partizan izgleda da pravo ima samo fudbalski klub, a ostale članice imaju samo pravo da udišu vazduh oko stadiona. A zašto je to tako, to je pitanje JSD, kako fudbalski klub Partizan ima pravo na imovinu, a ostali nemaju - rekao je Mijailović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike