Alimpijević živi najlepši košarkaški san: Javljaju se i hvale mnogi koji su nekada kudili

28.04.2022

11:16

0

Mladi stručnjak stoji sa dve noge na zemlji. Ističe za 24sedam da sada ne želi da "leti", kao što i ranije nije padao

Alimpijević živi najlepši košarkaški san: Javljaju se i hvale mnogi koji su nekada kudili
Dušan Alimpijević - Copyright MN Press

Luda priča, san, jedna od najlepših bajki ove sezone. Nazovite to kako želite, ali Dušan Alimpijević je sa Bursom napravio pravo - čudo!

Čudo.

Uspeo je sa Bursom da uđe u polufinale Evrokupa. Da prvo eliminiše Partizan pred 20.000 navijača i sa Željkom Obradovićem na klupi, a onda je uspeo da u trileru dobije i Cedevita Olimpiju u Ljubljani. U polufinalu će Bursa igrati protiv Andore.

Ko sme da kaže da neće i osvojiti Evrokup?

O svemu tome razgovarali smo sa Dušanom Alimpijevićem, trenerom Burse.

- Fantastičan je osećaj, fantastičan! Rekao sam to i na konferenciji, ovo je verovatno jedan od najlepših košarkaških snova trenutno u Evropi. Nastavljamo dalje da sanjamo. Lepota ovoga je što ni u jednu utakmicu ne ulazimo kao favoriti, a borimo se i pokazujemo karakter kao da je ovo za nas uobičajena situacija. A nimalo nije. Ni iz jednog razloga - ističe Alimpijević za 24sedam.

Kako sada talentovani srpski stručnjak gleda na sve što je urađeno u sezoni. Ko je mogao tome da se nada?

- Suludo bi bilo kada bi neko rekao: "Da, video sam vas u polufinalu". Kada vidite koji su timovi ostali iza nas - to je da se naježite. I sa budžetima i sa organizacijama, ali i sa ciljevima. Mi smo svoj cilj odavno prebacili samim ulaskom u plej-of. Ali, slagao bih kada bih rekao da ulazimo u bilo koju utakmicu bez nade da možemo da pobedimo. To kad se bude dogodilo, neću se baviti ovim poslom i to je to.

MN Press
 

Ovih dana se na Alimpijevića u našoj javnosti gleda sa posebnim svetlom, hvali se mladi trener na sva usta u košarkaškoj javnosti, a nije tako davno bilo drugačije kada je napuštao Crvenu zvezdu i imao 11 pobeda u Evroligi, između ostalog i kada je dobio Real Madrid u Madridu.

Kako sada Alimpijević gleda na sve to?

- Isto kao što sam gledao i kada su me, ružno je reći pljuvali, ali kada su govorili loše. Zahvalan sam Bogu na šansi koja se dogodila. Sve je to bilo iskustvo i tada i sada. Govorio sam više puta da je moj odlazak tada bio zbog toga što mnogi tada nisu shvatili šta smo radili veliko kao klub. Ja sam tu svoju priču završio. Sada su se javili i hvale mnogi koji su tada kudili. Niti sam padao tada, niti sada letim. Što se mog ličnog dokazivanja tiče, mene je Nebojša Čović pozvao u FMP jer je primetio kod mene nešto čak u KLS ligi. A posle toga smo izbacili Partizan u polufinalu. Već smo tada mogli da pričamo o ozbiljnim stvarima. Dokaz da su mi ovde posle par meseci dali ugovor na tri godine govori da su videli u meni nešto - ističe Alimpijević.

MN Press
 

Uprkos velikom uspehu, kod mladog stručnjaka se vidi da ne leti. Sa obe noge je na zemlji.

- Pazite, ovo je sada takav uspeh. Ne znači da prekosutra može krenuti drugačije. U našem poslu to je realnost. Ne postoji ni trener sa stalnim zaposlenjem niti postoji uspeh koji je večan - ističe Alimpijević.

Pitali smo Alimpijevića da približi čitaocima portala 24sedam sam projekat Burse kao kluba.

- Bursa zvanično ima 2.500.000 stanovnika, ali realno u njemu živi oko 4.000.000. Ogroman grad, sa sportskom kulturom, fudbalskim klubom. Postoji velika baza fudbalskih navijača koji su od ove sezone počeli da dolaze na košarkaške utakmice. Pre svega zbog načina na koji igramo i kako se borimo, oni to cene. U Bursu sam stigao prošle godine. Hvala Bogu, opstali smo. Onda je napravljen projekat, pa u svrhu toga su sa mnom potpisali ugovor na tri godine. Projekat je da se klub podigne organizaciono maskimalno, da postane stabilan klub koji će u budućnosti biti ozbiljno ime i u domaćoj ligi pa i evropskoj sceni. Došao je ozbiljan sponzor Fruti Ekstra, koji želi da bude promovisan uz klub. Finansijski izuzetno pomažu klub. To je firma koja je originalno iz Burse. Sve se poklopilo. Imamo lepu emociju, stvorilo se prijateljstvo. I sada uživamo u ovoj situaciji. Što ne znači da ne može da krene u drugom smeru.

Mnogo pažnje Alimpijević i Bursa dobili su eliminisanjem Partizana u osmini finala Evrokupa. Kako se na to gleda u klubu, gradu?

- Za njih, i za mene, za sve, Željko Obradović je pojam košarke, znak jednakosti sa Evroligom i najvećim uspesima! Za njih je sama ta stvar da smo u plej-ofu, da idemo na Partizan i Željka bila fantastična. Posle toga je bio najlepši san.

Za kraj, pitanje koje se samo nameće, može li Bursa da osvoji Evrokup? U polufinalu je, nije miljama daleko.

- To je najveća greška koju možemo da napravimo, da razmišljamo dva koraka unapred. Sledeći je Turk Telekom, pa tek onda Andora, dalje i ne razmišljamo. Skoro pa smo osigurali plej-of u domaćoj ligi što je isto istorijski uspeh. Za samo dva dana igramo protiv Turk Telekoma. Iz tog razloga stvarno niti sam ja euforičan, a hvala Bogu nisu ni igrači. Ozbiljni su, profesionaci, izuzetno sam zadovoljan - konstatuje Alimpijević i privodi kraju javljanje za 24sedam.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike