Kralj pao na kolena pred Zvezdom! Pionir progutao Real, Top 8 nije više samo san!

08.03.2022

19:58

0

Autor: 24sedam

Crveno-beli slavili veliki trijumf

Kralj pao na kolena pred Zvezdom! Pionir progutao Real, Top 8 nije više samo san!
zvezda-real-678 - Copyright MN Press

Kralj je na kolenima! Krcate crveno-bele tribine dvorane "Aleksandar Nikolić" proslavile su veliku pobedu izabranika Dejana Radonjića, koji su slavljem u dramatičnom finišu duela sa madridskim Realom potpuno oživeli san o plasmanu u plej-of Evrolige - 65:62 (16:15, 19:13, 8:14, 22:20).

Pribojavali su se košarkaši Crvene zvezde loše forme i slabih rezultata koji su ispatili ekipu Pabla Lasa na put za Beograd, ali se na kraju ispostavilo da je kriza Madriđana duboka dovoljno da srpski i regionalni šampion ostvari pobedu kojom je došao na prag uspeha koji je do pre dve nedelje delovao kao nemoguća misija.

Ružno je reći da su crveno-beli profitirali na tuđoj nesreći, ali odluka Evrolige da suspenduje tri ruska kluba preko noći je promenila stanje na tabeli elitnog takmičenja, a mogućnost koja joj se ukazala Zvezda je počela da koristi na najbolji način, trijumfima protiv Baskonije prošle nedelje i večeras protiv slavnog madridskog giganta.

Mogli su Radonjićevi izabranici mnogo ranije i lakše da privedu meč kraju. Dva puta su bili nadomak dvocifrenog plusa i dva puta su prelako dozovoljavali favorizovanom rivalu da se vrati u meč. Imali su crveno-beli i plus sedam 80 sekundi pre kraja, ali su na kraju morali da strepe gotovo do poslednje sekunde i promašene trojke Ljulja za produžetak, pošto su prethodno gosti sa dva vezana ubačena šuta van linije 6.75 prišli na samo poen zaostatka 15 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene.  

Zvezda je u juriš krenula u finišu prvog poluvremena. Posle potpuno izjednačenih 18 minuta meča, crveno-beli su pred odlazak na veliki odmor uspeli da naprave plus sedam, da bi tribine "Pionira" proključale posle trojke Nikole Ivanovića za 42:34 u 25. minutu. 

Međutim, Zvezda je tada potpuno stala. Prve naredne poene postigla je sa linije penala (1/2) Davidovca šest sekundi pre odlaska na poslednji dvominutni odmor, što je Real iskoristio da se potpuno vrati u meč (45:45, 31. minut).

Morali su crveno-beli tada ponovo da krenu u rušenje "kralja". Na polovini četvrte deonice bili su na odličnom putu, pošto je na plus sedam Dobrić imao otvoren šut za tri poena. Ipak, nije bio precizan, pa su Abalde i Ljulj vezanim trojkama u 37. minutu ponovo udahnuli nadu Madriđanima da mogu do trijumfa, koji je ubrzo počeo da im izmiče i posle četiri ubačena bacanja Davidovca postao nemoguća misija - 63:56, 39. minut).

Ipak, Ljulj nije hteo da se preda. Ubacio je dva uzastopna šuta van linije 6.75, posle kojih je sudbinu meča u svoje ruke uzeo Nikola Ivanović. Crnogorski plejmejker stao je na liniju penala 12 sekundi pre kraja, bio precizan oba puta i tako primorao goste da im do poslednjeg zvuka sirene igra samo šut za tri poena. Srećom po crveno-bele, Ljulj je u odlučujućem momentu bio neprecizan, pa je veliko slavlje u punoj dvorani "Aleksandar Nikolić" moglo da počne.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 0, Volters 12, Davidovac 13, Mitrović 0, Lazić 2, Kalinić 8, Dobrić 9, Holins 5, Simonović 0, Ivanović 13, Vajt 2, Kuzmić 1.
REAL MADRID: Vilijams-Gos 2, Ertel 2, Fernandez 0, Abalde 5, Hanga 4, Poarije 4, Tavares 11, Ljulj 20, Jabuseli 8, Tompkins 6.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

39. MINUT - Zvezda je nadomak pobede. 80 sekundi pre kraja, posle četiri ubačenja bacanja Davidovca vodi 63:56. KRAJ! Zvezda je pobedila Real 65:62!

38. MINUT - Ljulj pogađa veoma važnu trojku posle tajm auta Lasa - 57:53, 37. minut. Pogađa trojku i Abalde, Real se ekspresno vraća u meč. Radonjić sada zove minut odmira - 57:56, 37. minut. Davidovac postiže ekstremno važne poene za Zvezdu - 59:56. U poslednja dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Zvezde 59:56. Crveno-beli imaju i napad.

36. MINUT -  Ertel je promašio dve otvorene trojke, što poenima iz floutera kažnjava Dobrić. U 35. minutu Zvezda vodi 55:48. Sada je Dobrić promašio otvorenu trojku na plus sedam, na drugoj strani poene u reketu postiže Tavares - 55:50. Na isteku 36. minuta Zvezda vodi 57:50 poenima Voltersa.

34. MINUT - Na trojku Jabuselea, trojkom je odgovorio Dobrić - 53:48, 35. minut. Izdržali su crveno-beli ovaj nalet rivala, na isteku 34. minuta imaju plus pet.

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je poenima iz prodora Kalinića i sa tri ubačenja bacanja Ljulja - 45:45, 31. minut. Kalinić je postigao nove poene, a Madriđanima je pritom oprošten i fau. Ertel promašuje, a na drugoj strani Volters pogađa trojku za erupciju u Pioniru - 50:45, 32. minut.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Na kraju treće četvrtine Zvezda vodi 43:42. Crveno-beli su bili bez koša pet minuta što su Madriđani iskoristili da dođu do izjednačenja - 42:42. Poslednje poene u trećoj deonici postigao je Davidovac sa linije penala (1/2). 

28. MINUT - Na seriju Zvezde 7:2, sa četiri vezana poena odgovaraju Madriđani i prilaze na 42:38 u 28. minutu. Kuzmić promašuje dva bacanja na plus četiri, što Real odmah kažnjava poenima Hange. Madriđani u završna dva minuta treće deonice ulaze samo sa minus dva - 42:40.

26. MINUT - Zvezda je na najvećih plus osam posle trojke Nikole Ivanovića na polovini treće deonice - 42:34. Madriđani deluju potpuno izgubljeno, kao da nemaju ideju kako da dođu do poena. Na isteku 26. minuta crveno-beli su promašili napad za dvocifrenu prednost.

MN Press
 

24. MINUT - Na poene Hange, odgovara Ivanović. Na isteku 24. minuta Zvezda vodi 39:34. Real je ostao bez Vilijamsa Gosa, koji se požalio na povredu i otišao direktno u svlačionicu.

22. MINUT - Poenima Vilijamsa Gosa i Tavaresa Real pravi brzih 4:0 i prilazi na 35:32 u 22. minutu. Kalinić sa linije penala (2/3) postiže prve poene za Zvezdu u nastavku meča - 37:32.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Na kraju druge deonice Zvezda vodi 35:28.

MN Press
 

18. MINUT - Odličan odgovor Zvezde posle tajm auta. Volters je ubacio trojku, Dobrić u kontri lako položio i očas posla crveno-beli ponovo vode - 29:26, 17. minut. Laso sada reaguje tajm autom, ali Mariđani gube još jednu loptu, što lakim poenima kažnjava Volters. Tavares pravi faul u napadu. Nisu domaći iskoristili priliku, pa Ljulj na drugoj strani prekida seriju Zvezde 7:0. Pred završna dva minuta prvog poluvremena crveno-beli vode 33:28, posle dva ubačena bacanja Davidovca.

16. MINUT - Seriju promašenih trojki Fernandeza i Ljulja prekida Tompkins, ali Davidovac i Dobrić čuvaju Zvezdinu prednost - 24:23. Ljulj ovoga puta ubacuje šut van linije 6.75, Radonjić traži minut odmora. Real u 16. minutu vodi 26:24.

MN Press
 

14. MINUT - Ušli su crveno beli u seriju grešaka, ali Real to nije iskoristio (tri vezane promašene trojke Fernandeza). Na ulasku u 14. minut Davidovac poravnava rezultat lakim poenima pod košem - 20:20.

12. MINUT - Poarije (dva) i Tompkins (trojka) vraćaju prednost Realu na startu druge deonice - 20:18. Za dva minuta druge četvrtine samo je Ivanović poentirao za Zvezdu.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve četvrtine Zvezda vodi 16:15.

MN Press
 

8. MINUT - Probudio se Real, poenima Jabuselea i Tavaresa (2+1) dolaze do plus dva na isteku 7. minuta igre - 10:8. U poslednja dva minuta prve deonice Madriđani ulaze sa plus tri posle trojke Ljulja - 13:10. Prethodno je poentirao Lazić. 

6. MINUT - Holins sa tri ubačena penala prekida mini seriju Reala 4:0 i čuva Zvezdino vođstvo - 8:5, 5. minut. Zvezda je "preživela" napad Reala koji je trajao skoro minut. Na isteku 6. minuta vodi 8:5.

4. MINUT - Mini seriju Zvezde 5:0 poenima posle ofanzivnog skoka prekida Jabusele, potom Tavares zakucava za izjednačenje - 5:5, 4. minut. 

MN Press
 

2. MINUT - Meč je otvoren izgubljenom loptom Zvezde i polovičnim učinkom Jabuselea sa linije penala. Kalinić poentira uz zvuk sirene za prvo vođstvo crveno-belih 2:1, na isteku prvog minuta igre. Posle dva minuta igre crveno-beli vode 4:1.

Specijalni gost na večerašnjoj utakmici je Matija Bećković, kojem su crveno-beli uručili i prigodan poklon.

MN Press
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike