Orlovi lete ka Mundobasketu! Srbija u Slovačkoj overila mesto u drugoj fazi kvalifikacija za SP!

28.02.2022

18:33

0

Autor: 24sedam

Pešićevi izabranici slavili u Levicama

Orlovi lete ka Mundobasketu! Srbija u Slovačkoj overila mesto u drugoj fazi kvalifikacija za SP!
20220225mmNovak07 - Copyright MN Press

Ono što je bilo najvažnije, srpski košarkaši su večeras u Levicama ostvarili. Pobedom protiv Slovačke (71:63 - 26:16, 18:15, 16:22, 11:10), izabranici Svetislava Pešića overili su plasman u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket, pa će u narednom prozoru, u duelima sa Letonijom i Belgijom, juriti dve pobede koje će im biti izuzetno važne u narednoj kvalifikacionoj rundi, s obzirom da se rezultati iz ove faze takmičenja prenose.

Iako se "orlovima" posle meča u Levicama može štošta zameriti, u ovom i ovakvom sistemu takmičenja jedino stav na koju treba staviti fokus je rezultat. U odsustvu većine evroligaških i svih igrača iz NBA lige, mnoge favorizovane nacionalne selekcije muče muku u FIBA prozorima, tako da Pešićevim pulenima treba reći svaka čast i pružiti im maksimalnu podršku u nastavku puta do Mundobasketa.

Većim delom meča Srbija je bila apsolutni gospodar dešavanja na parketu, a u svakom kritičnom periodu "orlovi" su mogli da se oslone na jednog od najiskusnijih reprezentativaca Aleksu Avramovića. Košarkaš Partizana je gotovo bez greške dirigovao napadom srpske selekcije, koju je na kraju, uz pomoć, pre svih Jovića, Ristića i Simanića, doveo do trijumfa protiv izuzetno upornog domaćina.

Mladi as Mege i nekadašnji centar Crvene zvezde bili su najzaslužniji za dvocifrenu prednost "orlova" već na polovini prve deonice, a kada su u nastavku meča Slovaci došli do prepoznatljivog šuta sa distance, kojim su počeli da tope prednost srpskog tima na scenu je stupio Avramović i sa 12 vezanih poena u finišu prvog poluvremena poveo naš tim do maksimalnih plus 15 u dotadašnjem toku meča.

Srbija je generalno večeras Slovake dobila njihovim najjačim oružjem - šutem za tri poena, kojim je kao po pravilu odbijeno nekoliko izuzetno opasnih napada rivala u drugom poluvremenu. Najpre su Trifunović i Jović na startu drugog poluvremena održali dvocifren plus "orlovima" (50:34), da bi najopasniji nalet rivala i prilazak na minus šest sredinom poslednje deonice odbili Avramović i Simanić, usmerivši tako meč u rutinsku završnicu za srpski tim.

SLOVAČKA: Ihring 5, Krajčović 5, Brodzijanski 22, Kerner 10, Doležaj 17, Majerčak, Fušek, Abraham 2, Bojanovski, Bahan, Petraš 2, Malovec.

SRBIJA: Jović 13, Jagodić-Kuridža 2, Simanić 9, Avramović 24, Trifunović 6, Đurišić, Petrušev 3, Koprivica, Radanov, Ristić 12, Uskoković, Novak 2.

BLOG UŽIVO:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Srbija je pobedila Slovačku 71:63.

38. MINUT - U završna dva minuta meča Srbija ulazi sa plus 10 - 69:59.

36. MINUT - Doležaj prekida košgeterski post, posle čega Avramović ubacuje izuzetno važnu trojku za Srbiju - 66:57, 36. minut. Na isteku 36. minuta "orlovi" vode 69:57 posle trojke Simanića. 

34. MINUT - Skoro dva minuta igra se bez poena na obe strane. Na ulasku u 35. minut Srbija vodi 63:55.

32. MINUT - Prišli su su Slovaci na minus pet na startu četvrte deonice, imali su napad da još smanje zaostatak ali su ga prokockali, pa su Avramović i Petrušev vratili Srbiju nadomak dvocifrenog plusa - 63:55.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Seriju domaćina 7:0 sa dva ubačena bacanja prekida Petrušev - 58:50, 29. minut. Treća deonica se završava trojkom Doležaja. Srbija na poslednji dvominutni odmor ide s vođstvom 60:53.

28. MINUT - Ponovo mali pad, ovoga puta defanzivan, u igri Srbije, što Slovaci koriste i u završna dva minuta trećeg kvartala ulaze sa minus šest, posle trojke Doležaja. Pešić traži tajm aut - 56:50.

26. MINUT - Ubrzali su Slovaci malo u ofanzivi, ali "orlovi" i na to imaju odgovor. Razlika je u 26. minutu još dvocifrena - 56:45.

24. MINUT - Posle nešto sporijeg početka, obe selekcije su došle do igre u napadu. Na isteku 24. minuta Srbija vodi 54:41.

22. MINUT - "Orlovi" su prokockali dva uvodna napada, što trojkom kažnjava Brozijanski. Srećom po Srbiju, Trifunović i Jović su odmah uzvratili ubačenim šutevima van linije 6:75 - 50:34.  

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Srbija na poluvremenu vodi 44:31. Razigrao se u finišu prvog poluvremena Aleksa Avranović, koji je sa još dve trojke (12 uzastopnih poena) doneo "orlovima" i, dosad najvećih, plus 15 - 44:29. Poene uz zvuk sirene za kraj druge deonice postigao je na drugoj strani Doležaj.  

18. MINUT - Posle skoro tri minuta bez poena Srbije, Avramović postiže koš uz faul i pogađa dodatno bacanje - 35:26, 17. minut. Malu ofanzivnu krizu "orlovi" su nadomestili sjajnom odbranom, pa Slovaci u dva vezana napada nisu uspeli da upute šut ka košu. U završna dva minuta prvog poluvremena Srbija ulazi sa plus 12 posle trojke Avramovića - 38:26.

16. MINUT - Deluju Slovaci znatno bolje nego na startu meča, uspeli su da prepolove zaostatak za Srbijom, koja na isteku 16. minuta vodi 32:26.

14. MINUT - Još jednom na trojku rivala, trojkom odgovara Simanić - 32:24.

12. MINUT - Slovaci otvaraju drugi period trojkom Ihringa i poenima Brozijanskog za prilazak na 26:21 u 12. minutu. Simanić trojkom prekida mini seriju rivala na isteku 12. minuta - 29:21.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve deonice Srbija vodi 26:16. Ristić (10 p, 5 sk) i Jović (8 p, 5 sk) su vodeći tandem "orlova" u uvodu meča.

8. MINUT - Doležaj sa dve trojke i Krajčević s jednom pokušavaju da odbiju početni nalet "orlova", koji pred završna dva minuta prve deonice vode 24:13, posle ubačenog šuta Jovića van linije 6.75. 

6. MINUT - Moćno deluju "orlovi" u odnosu na rivala u dosadašnjem toku meča. Srbija ima potpunu kontrolu skoka na obe strane terena (pet ofanzivnih skokova), a na isteku 6. minuta utakmice vodi 19:7 posle poena Trifunovića (trojka) i Ristića (četiri).

4. MINUT - S pet vezanih poena Jovića Srbija stiže do 9:2 u 4. minutu meča. Na isteku 4. minuta, posle poena Ristića, Srbija stiže do prve dvocifrene prednosti na meču - 12:2.

2. MINUT - Prve poene na meču (trojka) postiže Aleksa Avramović. Srbija u drugom minutu vodi 5:0 posle poena Kuridže.

Srbija meč počinje s petorkom Avramović, Jović, Trifunović, Jagodić-Kuridža i Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike