Ko je bilo Mileta Lisica, čovek zbog čije smrti tuguje svet košarke

11.11.2020

15:49 >> 19:34

0

Autor: D. B.

Životna priča ovog tihog i mirnog čoveka zaslužuje pravi holivudski blokbaster

Ko je bilo Mileta Lisica, čovek zbog čije smrti tuguje svet košarke
Copyright MN Press

Rastužila je svakoga ko je gledao košarku početkom devedesetih godina vest da Mileta Lisica nije više među nama.

Tihi čovek, čovek koji je držao košarku u malom prstu, čovek bez koga Crvena zvezda ne bi vratila šampionske pehare na Mali Kalemegdan posle dve decenije čekanja, otišao je tiho. Onako kako je živeo, bez prevelike pompe, bez ikakvog eksponiranja…

Nije šira javnost ni znala da je bolestan. Jednom je, onako neobavezni i stidljivo rekao da malo „štuca sa zdravljem“ i da ga „noge izdaju“. Ali, ništa više od toga.

A njegova životna priča je bila filmska. Neka od koje bi Holivud napravio “blokbaster”. Ko zna kakava bi mu karijera bila da nije bilo rata u SFRJ.

Lisica u dresu Slobode iz Tuzle MN Press

Mileta je iz rodnog Priboja, otišao početkom devedesetih godina u Slobodu iz Tuzle. Tim koji se nadmetao sa košarkaškim alama u bivšoj državi u najjačem rangu. U 25. godini života postao je jedan od najboljih igrača u toj izuzetno jakoj ligi. Imao je ugovor na četiri godine sa Tuzlacima kada se zapucalo. I tada je stigao poziv. Tadašnji predsednik Crvene zvezde Dragan Kapičić ga je „priupitao za zdravlje“.  Lisica nije ni znao da je bio na spisku želja trenera Duška Vujoševića koji je sezonu 1992/93. počeo na klupi tima sa Malog Kalemegdana. Sa čuvenim trenerom, koji je u godinama koje će doći postao ikona navijača Partizana, radio je kratko.

Karijera u Zvezdi mu nije počela dobro. Pokidao je prednje ukrštene ligamenta. Ali se oporavio od te teške povrede za rekordna tri meseca!

Kasno sam počeo da treniram košarku. Sa 19 godina. Nisam ni mislio da ću biti igrač. Nisam sanjao da će me zvati Sloboda iz Tuzle, a tek nisam mislio da ću igrati za Crvenu zvezdu. Sećam se da me je Kapičić pitao šta tražim da bih igrao za Zvezdu i da sam mu rekao – ništa! Meni kao zvezdašu je bilo puno srce da igram.

Sa druge strane gotovo je neverovatno šta je Lisica postigao igrajući u Laškom. Kako je jednom prilikom sam rekao on je podigao taj klub. Čelnici pivare koja je želela da ulaže u sport obećali su mu da će oko njega napraviti ekipu koja će moći da se nadmeće sa svima. I obećanje su ispunili. Uz Lisicu stigli su i ubijiti strelac Miljan Goljević, pa Goran Jurak, Saša Dončić…

Vreme u kome je igrao verovatno je razlog zbog čega Lisica nije igrao za reprezentaciju. Bio je to period embarga, sankcija, ratova, a kada su one konačno pale Mileta je već bio veteran.

Takva je bila sudbina. Ne žalim ni za čim – rekao je Lisica za „Sport klub“.

Ali, ljubitelji košarke žale. Žale što više sa svima nama nije Mileta Lisica. Čovek koji je nekoliko puta dokazao da je nemoguće – moguće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike