Beron i Lojd gase Zvezdinu nadu u Top 8! Zenitov revanš crveno-belima u punom „Pioniru“!

30.12.2021

20:13

0

Autor: 24sedam

Izabranici Dejana Radonjića porazom spustili zavesu na 2021.

Beron i Lojd gase Zvezdinu nadu u Top 8! Zenitov revanš crveno-belima u punom „Pioniru“!
0MET5864 - Copyright MN Press

Zenit se na veoma bolan način revanširao Crvenoj zvezdi i trijumfom u prepunoj dvorani "Aleksandar Nikolić" spustio zavesu na 2021. godinu. Na krilima nekadašnjih mezimaca "delija" Bilija Berona i Džordana Lojda, izabranici Ćavija Paskvala su se u poslednjoj deonici podigli kao Feniks i u dodatnih pet minuta zadali srpskom i regionalnom šampionu veliki udarac u borbi za Top 8 Evrolige - 80:76 (29:21, 15:21, 6:15, 19:12, 11:7).

MN Press
 

Beron je tokom četiri četvrtine bio nerešiva enigma za crveno-bele. Od starta meča je podesio nišanske sprave i dalekometnim hicima "zabadao nož u srce" svih zvezdaša, koji su nekadašnjeg miljenika na kraju meča zvižducima ispratili iz dvorane.

Praznična atmosfera i darivanje nekadašnjih asova brzo je na prepunim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić" zamenila frustracija. Iskusni američki bek je van preciznim šutevima van linije 6.75 zaustavio početni nalet razigranih Holinsa i Voltersa i poveo Zenit u seriju 13:1 koja ima je na kraju prve deonice donela velikih plus osam (29:21).

MN Press
 

Zvezda je u većem delu prvog poluvremena živela na nezaustavljvom tandemu Volters/Holins. Nekadašnji košarkaš Zenita je do polovine druge deonici bivšem klubu ubacio 12 poena, američki plejmejker je dao poen manje, a trojkom Holinsa u 38. minutu crveno-beli su najavili preokret, koji je ekspresno, sa dva vezana ubačena šuta van linije 6.75 ugasio Beron.

Rusi su u prvom poluvremenu ubacili čak devet trojki iz 16 pokušaja i to je, uz četiri promašena bacanja crveno-belih, bila odlučujaća razlika u prvom poluvremenu (44:42). Na kraju, kao i nekoliko puta u dosadašnjem toku sezone, Radonjićevi izabranici su platili ceh lošim procentima šuta sa linije penala (13/22), koji su jedan od glavnih razloga što Zvezda već na kraju treće deonice nije rešila meč.

Košarkaši srpskog i regionalnog šampiona su u pretposlednjem kvartalu u potpunosti zaustavili Ruse. Počeo je Paskval drugo poluvreme u petorci bez Berona i to ga je na kraju umalo koštalo pobede, pošto su gosti prve poene u nastavku meča postigli na isteku 24. minuta, a do odlaska na treći dvominutni odmor ukupno šest.

MN Press
 

Možda i presudni momenat meča odigrao se na otvaranju četvrtog kvartala. Zvezda je posle poena Voltersa došla do maksimalnih 59:50, ali potom dozvolika Beronu i Mikiju da ubace vezne trojke i daju saigračima neophodno samopouzdanje da uhvate rezultatski priključak i meč uvedu u dramatičnu završnicu u kojoj su crveno-beli propustili dve velike prilike da overe trijumf.

Najpre je, na minut i 19 sekundi pre kraja, pri nerešenom rezultatu, dosuđen nesportski faul nad Mitrovićem, koji je pogodio oba penala, ali je potom Volters promašio šut van linije 6.75. U narednom napadu, domaći nisu dobro zagradili koš prosle promašene trojke Lojda, koji je iz drugog pokušaja ubacio šut sa poludistance, što su mu ujedno bili i prvi poeni na meču 69:69.

MN Press
 

Crveno-belima je ostalo 37 sekundi, Kalinić nije bio precizan van linije 6.75, ali je lopta ostala u posedu domaćina. Ipak, deluje da je Volters izabrao pogrešnu opciju, pošto je umesto pokušaja prodora na isteku vremena uputio šut za tri poena koji je bio neprecizan.

Šansu koja im se ukazala u dodatnom periodu, Rusi nisu ispustili. Zvezda je uspela da u produžetku zaustavi Berona, ali se u najgorem mogućem trenutku po njih razigrao Lojd, koji je maestralno kažnjavao sve propuste crveno-belih, čija je nada počela da se gasi sa dva promašena slobodna bacanja Kalinića sredinom produžetka u kojem je američki bek sa šest poena bio predvodnik slavlja ruskog tima.

CRVENA ZVEZDA: Volters 21, Holins 15, Kuzmić 9, Kalinić 13, Mitrović 11, Lazić 2, Ivanović 2, Simonović 2, Vajt 1, Lazarević, Marković, Cirbes.

ZENIT: Beron 25 (4 sk, 6 as), Miki 13, Zubkov 8, Pojtres 7 (10 sk), Ponitka 5, Karasev 5, Kulagin 3, Frankamp 4, Puškov 2, Lojd 8 (9 sk), Kuzminskas.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BLOG UŽIVO

PRODUŽETAK

45. MINUT - Lazić je promašio za tri na isteku napada, a potom Lojd ide na liniju penala, 25. 6 sekundi pre kraja produžetka. Pogodio je oba. Zenit je na pragu pobede - 80:74. Kalinić je promašio za tri, Rusi su na pragu trijumfa. KRAJ! Zenit je slavio 80:76.

MN Press
 

 

44. MINUT - Kalinić je promašio za tri, ali potom crveno-beli brane napad, a iskusni krilni košarkaš u kontri zakucava - 75:74, na isteku 43. minuta. Beron je promašio za tri, ali je lopta ostala u posedu Rusa, Lojd pogađa sa poludistance.

42. MINUT - Na dva poena Lojda, trojkom je odgovorio Kalinić. Miki poentira pod košem Zvezde, Zenit vodi  73:72 na isteku 41. minuta. Kalinić je promašio dva slobodna bacanja, srećom po crveno-bele Miki promašuje za tri. Volters je izblokiran, a potom Miki hvata skok u napadu i ide na liniju penala. Pogodio je oba pokušaja, Zenit ima plus tri na ulasku u 3. minut produžetka - 75:72.

MN Press
 

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Frenkamp poentira iz prodora za novo izjednačenje - 67:67, minut i 38 sekundi pre kraja. Minut i 19 sekundi pre kraja, posle gledanja snimka, dosuđen je nesportski faul nad Mitrovićem. Iskusni krilni centar je pogodio dva bacanja, a potom Volters promašuje za tri - 69:67. Lojd promašuje za tri, lopta ostaje u posedu Rusa, a potom Lojd poentira za dva poena. To su mu prvi poeni na meču. Nerešeno je 69:69, 37 sekundi pre kraja četvrte deonice. Radonjić traži tajm aut. Kalinić je promašio za tri, lopta je ostala u posedu Zvezde, Volters je promašio za tri. Igra se produžetak - 69:69.

38. MINUT - Kalinić je promašio za dva, a Frankamp na drugoj strani postiže svoje prve poene na meču sa poludistance, na isteku napada. Rezutat je izjednačen (65:65), do kraja je tačno tri minuta, a Radonjić traži minut odmora. Volters promašuje flouter, Beron na drugoj strani šut za tri. Dva minuta pre kraja, Mitrović pogađa dva bacanja.

36. MINUT - Novi poeni za Berona - 63:60, 36. minut. Sjajna akcija crveno-belih, koju poenima na aistenciju Mitrovića završava Kalinić. Na ulasku u 37 minut Pojtres poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje - 65:63.

MN Press
 

34. MINUT - Miki pogađa trojku, ali na drugoj strani Simonović poentira na isteku napada - 63:56, 33. minut. Posle nekoliko trojki, Beron poentira iz prodora, to je njegov 22. poen na meču - 63:58 na isteku 34. minuta.

32. MINUT - Posle skoro minut i po igre u četvrtoj deonici, prve poene postiže Volters. Neverovatan je Bili Beron, ubacio je još jednu trojku. Rusi nemaju rešenje za Voltersa, koji donosi Zvezdi plus osam na isteku 32. minuta - 61:53.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Volters pogađa iz prodora, na kraju treće deonice Zvezda vodi 57:50. Samo šest poena su postigli gosti u pretposlednjem kvartalu.

MN Press
 

28. MINUT - Četiri laka i brza ponena Zvezde za velikih plus osam. Beron ponovo pogađa trojku - 54:49, na isteku 27. minuta igre. Luka Mitrović ovoga puta pogađa jedno od dva bacanja. Tačno dva minuta pre kraja treće deonice Ponitka pogađa jedno od dva slobodna bacanja. Zvezda vodi 55:50.

26. MINUT - Više od dva minuta se igra bez koša. 

24. MINUT - Gosti su bez poena više od tri minuta, a Kalinić trojkom diže "Pionir" na noge - 50:44. Na isteku 24. minuta gosti postižu prve poene u drugom poluvremenu, posle zakucavanja Zubkova.

MN Press
 

22. MINUT - Promašeni su uvodni napadi na obe strane. Prve poene u nastavku meča postigao je, posle skoro dva minuta igre, Kuzmić sa linije penala (2/2) - 44:44. Treći faul za Mikija. Kuzmić potom poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje - 47:44.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Beronu je "vrela ruka", pogodio je još jednu trojku. Zenit u 19. minutu vodi 44:40. Radonjić traži minut odmora. Izuzetno težak šut, preko dva igrača, na isteku napada pogađa Volters. Na poluvremenu Zenit vodi 44:42.

18. MINUT - Zaustavili su crveno-beli ofanzivni nalet gostiju, a posle tri ofanzivna skoka, Holins pogađa trojku i vraća Zvezdi vođstvo, za erupciju oduševljenja u "Pioniru" - 40:38, 18. minut. Zvezda je u seriji 13:3, Paskval traži minut odmora. Beron pogađa veoma važnu trojku za goste. 

MN Press
 

16. minut - Seriju Zvezde 6:0 trojkom prekida Zubkov, a potom Kuzmić zakucava. Odlična defanziva Ivanovića, zaustavio je goste da pređu na polovinu Zvezde za osam sekundi, ali crveno-beli potom nisu uspeli da šutnu na koš za 24 sekunde. Na polovini druge deonice Zenit vodi 38:35. Luka Mitrović je promašio dva bacanja, ali se potom iskupio osvojenom loptom i lakim poenima preko Mikija - 38:37 na ulasku u 17. minut.

14. MINUT - Laki poeni Kuzmića, Voltersa i Mitrovića za prilazak na dva poena zaostatka - 35:33, 14. minut. 

12. MINUT - Druga deonica otvorena je osvojenom loptom, pa trojkom Holinsa - 29:24. To je njegov 12. poen u dosadašnjem toku meča. Posle ubačenog floutera Berona, Volters pogađa trojku. Beron odgovara lakim poenima na drugoj strani - 33:27, 12. minut. Novi laki poeni za goste, ovoga puta za Karasjova posle promašene trojke Voltersa.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Laki poeni Pojtresa za vođstvo Zenita, posle promašene trojke Vajta. Holins gubi loptu, Karasjov kažnjava to trojkom. Gosti vode 24:20 na isteku 9. minuta igre. Seriju Rusa 14:2 polovičnim učinkom s linije penala prekida Vajt. Pojtres zakucava, potom blokira Kuzmića. Uz zvuk sirene za kraj prve deonice trojku pogađa i Zubkov. Posle 10 minuta igre Zenit vodi - 29:21. 

MN Press
 

8. MINUT - Seriju Zvezde 12:3 lakim poenima prekida Ponitka - 18:12, 7. minut. Beron pogađa trojku, Radonjić odmah traži minut odmora. U međuvremenu, tehničku grešku dobija Branko Lazić, pa će gosti po povratku na parket imati i jedno slobodno bacanje, koje je Beron pogodio - 18:16 na ulasku u 8. minut meča. Mini seriju Zenita 6:0 sa dva ubačena bacanja prekida Lazić. Kulagin pogađa trojku i vraća Ruse na minus 1 - 20:19, 8. minut.

6. MINUT - Na trojku Mikija, trojkom odgovara Kalinić, a potom Holins fenomenalno zakucava u kontra napadu. Na polovini prve deonice Zvezda vodi 18:10. Dobra vest za crveno-bele je druga lična greška Mikija u 6. minutu meča. 

MN Press
 

4. MINUT - Holins i Volters su nezaustavljivi na početku. Posle trojke nekadašnjeg košarkaša Zenita, plejmejker krade loptu i poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Ovo je treći promašeni penal crveno-beli u dosadašnjem toku meča (dva Volters i jedan Holins). Zvezda na isteku 4. minuta vodi 13:7.

2. MINUT - Izjednačen početak meča. Holins i Volters guraju Zvezdu na startu. Miki i Pontika održavaju goste u egalu - 5:5. 

24sedam/M. N.
 

Sjajna atmosfera je u dvorani "Aleksandar Nikolić.

24sedam/M. N.
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike