Jedan "orao" raste uz Vejna Runija: 24sedam predstavlja Marka Borkovića

18.10.2020

07:47 >> 08:09

0

Dete srpskih iseljenika iz Dalmacije, rođen u Engleskoj, oduševio stručni štab Holanđanina Filipa Kokua

Jedan "orao" raste uz Vejna Runija: 24sedam predstavlja Marka Borkovića
Copyright

Do engleskog fudbalskog izvora Srbija nikad nije silazila po osveženje, znajući da na tom vrelu neće naići na nešto novo, uzbudljivo i vredno pažnje. Nova vremena promeniće naše navike, jer u kolevci fudbala rađaju se Srbi vredni dresa nacionalnog tima.

Pre gotovo četiri decenije na golu Koventrija pojavio se momak sa “ich” u prezimenu. Bio je to Stiv Ogrizović, sin srpskog političkog imigranta iz vremena Drugog svetskog rata, koji je trajao u premijerligaškim danima na golu nebo-plavih pa sve do 2000. godine,  ali legenda kaže da je jedini poziv dobio baš od selekcije “rodne” Jugoslavije i nije ga prihvatio očekujući da ga u nacionalni tim Engleske uvrsti Grem Tejlor.

U isto vreme na golu Lidsa i Arsenala stajao je ništa manje slavni Džon Jovan Lukić, ali je on u svojim najboljim golmanskim danima zainteresovao osam puta selektore Engleske U21 i “B” reprezentacije. Od igrača u polju nije bilo boljeg srpskog Engleza od Majka Pejića iz Stouk sitija. Igrao je na poziciji beka ili krila i bio veoma blizu statusa standardnog člana tima “gordog Albiona” tokom mundijalske 1974. godine, ali su ga kasnije povrede oterale u prevremenu penziju da nije ni stigao da pokaže šta sve može u najjačem engleskom klupskom takmičenju.

Od trojice srpskih musketara, pa sve do ovog leta Engleska nikad nije bila sinonim za izvorište fudbalera iz naše dijaspore. Onda smo u par nedelja dobili Dejana Teteka, momka rođenog 2002. godine, za U19 selekciju iz Redinga, pa Gorana Babića, igrača Sautemptona, generacija 2003 za ekipu U17. Za kapitena “svetaca” Gardijan je početkom oktobra pisao da pripada grupi od 20 najtalentovanijih igrača u svom godištu na Ostrvu i da će pre isteka stipendijskog ugovora dobiti ponudu kluba da postane profesionalac.

Ali, Babić i Tetek nisu jedini Srbi zanimljivi skautima i selektorima FSS. Portal 24sedam.rs predstavlja Marka Borkovića, stipendistu fudbalske akademije Derbi kauntija, koji je već na startu svog boravka kod “ovnova” zainteresovao saradnike mandžera profesionalne ekipe Filipa Kokua.

Marko Borković je dete srpskih iseljenika iz Dalmacije. Rođen je 2003. godine, ovog meseca je proslavio 17. rođendan. Igrao je u mlađim kategorijama Vikomb Vonderersa, da bi posle osam godina prešao u redove niželigaša Mejdenhed junajted. Mada će se mnogima ovaj potez učiniti kao “totalni rikverc” u karijeri, kod petoligaša Borković je dobio priliku da igra protiv dve, tri, pa čak i četiri godine starijih dečaka što mu je pomoglo da se i dalje razvija u najboljem smeru.

U martu se izborio za novu veliku šansu, prošavši uspešno probni period na Prajd parku kod stručnjaka Derbi kauntija. Potpisao je tada dvogodišnji stipendijski ugovor, što će ga zadržati na akademiji “ovnova” do kraja školovanja u srednjoj školi i samog početka profesionalnog staža. Niko, međutim, nije očekivao da će već u prvim danima priprema za novu sezonu u avgustu, novajlija iz petog ranga takmičenja oduševiti sve u klubu svojim umećem na terenu.

Privatna arhiva

Sve su to dobro pratili i članovi stručnog štaba slavnog Holanđanina Filipa Kokua, koji su ga odmah priključili radu prvog tima. Istini za volju, nije bilo iluzije da će 16-godišnja pridošlica odmah postati deo tandema sa Vejnom Runijem, ali već je bila ogromna čast da sa jednom takvom legendom popunjava broj za kvalitetan rad na treningu dok su starosedeoci iz U18 i U23 mogli samo da sanjaju takvu šansu. Kao kruna svog boravka kod Kokua došao je debi za profesionalni tim protiv Piterboroa.

privatna arhiva

Od povratka na Akademiju iz Kokuove ekipe, nastavio se trend igračkog rasta Marka Borkovića. Uspešno je zaigrao za U18, pa je posle par mečeva i golova za svoje vršnjake pridružen ekipi U23 znatno starijih i iskusnijih igrača od njega. Povremeno sa klupe dobija šansu, dok u U18 ima status standardnog prvotimca.

U fudbalskoj teoriji Borković bi mogao jednog dana da bude interesantan selektorima Engleske, ali isto tako Srbije, pa čak i Hrvatske.

Marko Borković na treningu Derbi kauntija

Pored njega, Teteka i Babića, još par igrača srpskog porekla u Engleskoj zavređuju procenu stručnjaka FSS, od koje zavisi da li je potrebno pričati o njihovoj budućnosti u nacionalnim selekcijama Srbije. To su:

*Stefan Vukoje,  Brajton U23

*Sol Milovanović,  Norič U23

*Daniel Đurović, Birmingem U18, reprezentativac Australije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike