Vinisijus i Real kaznili Liverpulovu lošu odbranu, Foden rastužio Dortmund

06.04.2021

21:00 >> 21:13

0

Autor: N. St.

Domaći timovi slavili u prvim mečevima elitnog takmičenja

Vinisijus i Real kaznili Liverpulovu lošu odbranu, Foden rastužio Dortmund
Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Odigrane su prve četvrtfinalne utakmice Lige šampiona. Korak bliže polufinalu posle prvih mečeva su Real Madrid i Mančester siti.

Real je u Madridu savladao Liverpul (3:1), dok je Siti bio bolji od Borusije Dortmund (2:1).

Revanši su na programu za osam dana na “Enfildu“, odnosno “Signal Iduna stadionu”.

Real je od starta bio odlučniji, videlo se to po kretanju igrača, dodavanjima, reakcijama na terenu. Liverpul i kada bi imao loptu nisu imali dovoljnu kreaciju da nešto naprave u napadu. A, onda je stigao pokazatelj koliko Virdžil Van Dajk fali gostima.

Toni Kros je u 27. minutu poslao teledirigovan pas u prostor sa svoje polovine, Vinisijus je iskoristio loše postavljanje Filipsa i kašnjenje Aleksandera-Arnolda da matira Alisona.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Svega devet minuta kasnije je na semaforu bilo 2:0. Kros je centrirao, Aleksander-Arnold je glavom praktično asistirao Asensiju koji je prebacio loptu preko golmana, pa je „zakucao“ u mrežu. Tome je prethodio faul Vaskeza na Maneu koji nije dosuđen i koji je izazvao veliku polemiku. Klop je na to reagovao uvođenjem Tijaga Alkantare umesto Keite u 42. minutu. Dovoljno je reći da nisu imali nijedan šut u okvir gola, a to im se poslednji put dogodilo u novembru 2014. godine baš protiv Reala.

Stvari su se promenile u drugom poluvremenu. Liverpul je krenuo znatno konkretnije i opasnije u napadu. Nagrađeni su za to. Žota je pokušao da šutira, lopta je došla do Salaha koji je poslao u mrežu. Usledila je provera VAR-a zbog mogućeg ofsajda, posle nekoliko minuta neizvesnosti je stigla potvrda da su „crveni“ smanjili zaostatak (2:1).

Pala je malo koncentracija domaćem timu, mogao je Liverpul i da izjednači posle dobre akcije Žote i Manea, sprečio je to Mendi. Nedugo zatim je usledio korner za goste, Kurtoa je uhvatio loptu i pokrenuo kontru. Asensio i Vinisijus su imali situaciju dva na jedan, Arnold je uspeo da interveniše. Izgledalo je da je otklonio opasnost i dao odbrani da se postavi, ali je posle dodavanja Modrića Vinisijus poslao loptu kroz noge Filipsu i ponovo matirao Alisona (3:1).

Ubacio je Klop Firmina i Šaćirija umesto Kabaka i Žote, prebacio je Fabinja na poziciju štopera. Lopta jeste bila u njihovom posedu, jesu kružili oko kaznenog prostora protivnika, ali nisu uspeli da urade ništa konkretno.

Dortmund je nešto agresivnije započeo meč, ali nije to dugo trajalo. Brzo je Siti preuzeo konce igre u svoje ruke. Nagrada za to stigla je u 19. minutu. Duga akcija, povratni pas Mareza i gol De Brujnea za vođstvo domaćeg tima.

Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Moglo je u 30. minutu da bude i 2:0. Džan je bio nesmotren u kaznenom prostoru, sudija Hategan je pokazao na „belu tačku“. Dobio je sugestiju iz VAR sobe da pogleda duel Džana i Kansela i posle nekoliko minuta gledanja snimka je promenio prvobitnu odluku. Nije posle te situacije bilo većih uzbuđenja, domaćini su uglavnom bili fokusirani da sačuvaju loptu i sačekaju pauzu.

Mogao je Haland već u 48. minutu da poravna rezultat, preslabo je šutirao, pa je Ederson imao lak posao. Posle toga je Siti čuvao loptu, a Gvardiola je odlučio da uvede i napadača i prestane sa igrom bez centarfora, Žesus je zamenio Silvu u 59. minutu. Svega šest minuta kasnije je golman Hilc sjajnom intervencijom sprečio pogodak Fodena.

Pokazao je De Brujne u 76. minutu sve što zna i ume, prevario je čuvare, došao u poziciju za šut i poslao loptu pored stative. Za tu opuštenost su kažnjeni u 84. minutu kada je Haland prosledio loptu za Rojsa koji je prevario Edersona i postao najbolji strelac u istoriji “milionera” u elitnom takmičenju (1:1).

Kada je izgledalo da će Dortmund sa remijem dočekati revanš viđen je novi gol. Gundogan je odložio loptu za Fodena koji je pogodio dalji ugao i doneo pobedu svom timu (2:1). Tako je postao i treći najmlađi Englez koji je dao gol u četvrtfinalu Lige šampiona iza Alana Širera i Tea Volkota.

 

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike