Jedna od najčudnijih karijera: Igrao protiv Zvezde i Jugoslavije, a nije hteo iz 3. lige u Ajaks! Odbio i Bajern, Real, Arsenal...

14.11.2020

06:22 >> 14:55

0

Autor: Jovan Terzić

Tom Lund je po mnogima među najvećim fudbalerima svih vremena

Jedna od najčudnijih karijera: Igrao protiv Zvezde i Jugoslavije, a nije hteo iz 3. lige u Ajaks! Odbio i Bajern, Real, Arsenal...
Copyright YouTube/LSK Arkiv/printscreen

Prezime Lund mnoge će prvo asocirati na skijaškog šampiona Aksela Lunda Svindala, međutim, ne i iskusne ljubitelje fudbala.

Oni će se prvo setiti Toma Arnea Lunda, jednog od najboljih norveških fudbalera koji je ostao neostvarena želja velikana kakvi su Ajaks (na svom vrhuncu slave), Real Madrid, Bajern Minhen i Arsenal.

Reč je o napadaču rođenom 10. septembra 1950, čija je karijera jedna od najčudnijih ikada!

Ceo radni vek proveo je u Lilestremu, klubu iz istoimenog grada u kom je rođen i u kom danas živi, baveći se uzgojem konja. Od 1967. do 1982. bio je igrač, a potom u dva navrata trener (1985-1987, 1990-1991).

Tokom poslednje igračke sezone nastupao je protiv Crvene zvezde, u prvoj rundi Kupa pobednika kupova (15. septembar 1982), u kom su crveno-beli kao gosti slavili 4:0. Nije ga bilo potom u beogradskih 3:0 za Zvezdu, verovatno iz razloga jer se plašio letenja, pa ga je trener poštedeo napornog putovanja u smiraj karijere, koja je okončana mesec dana kasnije..

Krenimo, ipak, redom…

HOKEJ PREČI OD REPREZENTACIJE,
LILESTREM OD AMSTERDAMA

Tom Lund je u centar pažnje javnosti dospeo 1971. godine, kada ga je Englez sa klupe Norvežana – Džordž Kertis – pozvao u reprezentaciju. Bio je tada 21-godišnjak koji nastupa za trećeligaša, a pored fudbala igra i hokej, te se dešavalo da zbog utakmica na ledu ili premora izostaje sa treninga nacionalnog tima.

Da nije bilo tako, sigurno bi upisao više od 47 utakmica i 12 golova za Norvešku.

Na klupskom nivou bio je mnogo uspešniji. Lund je za Lilestrem odigrao 505 utakmica, a u najjačem rangu norveškog fudbala postigao je 64 gola u 149 mečeva. Ispred stadiona u gradiću nedaleko od Osla 1990. postavljena je statua sa njegovim likom.

Profimedia

O kakvom fudbaleru se radi, najbolje potvrđuje priča iz 1973. godine, kada ga je moćni Ajaks zvao da popuni mesto upražnjeno odlaskom Johana Krojfa u Barselonu. Iste godine Ajaks je u beogradskom finalu Kupa šampiona savladao Juventus 1:0 za treću uzastopnu titulu evropskog prvaka.

– Gledao sam ga u TV prenosu kako igra za Norvešku. Bio sam impresioniran, čim sam video njegove poteze znao sam da ga moramo dovesti – pričao je tadašnji trener amsterdamskog velikana, Georg Knobel.

Norvežanin se odazvao pozivu i doputovao u Holandiju na razgovore, ali je odgovorom razočarao Ajaks. Odlučio je da ostane u Lilestremu i nastavi da se razvija u lokalnog heroja.

Da su došli u Norvešku, umesto što su me zvali u Holandiju, možda bih i potpisao, ali umesto toga svi papiri bili su u Amsterdamu i očekivali su samo da dođem i potpišem. Da budem iskren, imali su malo previsoko mišljenje o sebi, posebno predsednik (Jap van Prag, op. aut). Bio je šef čitavog Amsterdama, rekao mi je da dnevno dobija 200 pisama od fudbalera koji se nude klubu… Zbir nekih sitnica učinio me je nesigurnim, pa iako sam prvobitno hteo, odlučio sam da ne pristanem – ispričao je Lund 2017. u intervjuu za norveški “VG”.

Možete zamisliti kako su se osećali u Ajaksu.

-Bilo nam je neverovatno da ne želi da dođe. Sećam se da sam dvaput leteo u Norvešku da bih ga gledao kako igra. Da nije bio toliko dobar, ne bismo se trudili da ga dovedemo. Kao i Bajern Minhen dve godine kasnije – prisećao se tadašnji tehnički direktor “kopljanika”, Henk Grot.

Po odlasku iz Amsterdama imao je dva dana za odgovor. Drugog je na naslovnoj strani pomenutog “VG”-a osvanulo: “Tom Lund rekao NE milionu”, aludirajući na sumu koju je Ajaks u norveškim krunama ponudio mladom fudbaleru za dvogodišnji ugovor, a koja je u to vreme bila nezamisliva za fudbalere u Norveškoj…

KLASA KROJFA I BEKENBAUERA

Lund je kasnije, ipak, priznao da se uplašio veličine asmterdamskog kluba.

-Bio sam mlad i neiskusan, a viđenje kluba izbliza i sve što se dešavalo tih dana, učinilo mi je Ajaks još većim. Zato kažem da bi imali bolju šansu da su došli u Norvešku. Jer, želja za transferom je postojala.

Lilestrem je te 1973. izborio plasman u viši rang, a godinu dana kasnije i u elitu norveškog fudbala. Brzo su se Lund i saigrači prilagodili novim izazovima. Igrali su sjajno, pa su kao nagrada stigle dve vezane titule – 1976. i 1977.

Sve to pomno su pratili bogatiji klubovi iz fudbalski mnogo naprednijih zemalja, međutim, Tom Lund nije menjao stav. Zanimao ga je samo Lilestrem. Uzaludni su bili pozivi Lids junajteda, Bajern Minhena, Real Madrida, Fejnorda, Arsenala, Strazbura, Nanta…

ODBIO AJAKS, PA GA POBEDIO

Sudbina je htela da Lilestrem svoju prvu utakmicu u Kupu šampiona, 1977. godine, igra baš protiv Ajaksa, a Lund je sjajnom partijom doprineo pobedi 2:0. “Kopljanici” su, ipak, u revanšu nadoknadili zaostatak i slavili 4:0.

-On može da igra u bilo kom klubu na svetu – pričao je selektor Severne Irske, Teri Nil, posle duela sa Norveškom 1974. Osam godina kasnije, kao trener Arsenala, pokušao je da ga dovede u London.

-Ispraznio sam klupsku kasu da dovedem Toma Lunda u Arsenal – priznao je u razgovoru za “VG”.

I to nije bilo dovoljno. Lund je odlučio da u 33. godini zavšri karijeru.

I dalje živi u svom rodnom gradu. Posle nekoliko godina u poslu sa nekretninama, potpuno se posvetio konjima, ali je aktivan i u rukovodstvu Lilestrema.

-Tomi je mogao da bude klasa Johana Krojfa i Franca Bekenbauera – smatrao je još jedan Englez koji ga je trenirao, Džo Huli.

Impresionirani njegovim umećem bili su i Velšani.

DEBAKL OD ZVEZDE, GOLOVI JUGOSLAVIJI

Što se tiče pomenutog duela sa Crvenom zvezdom, Lilestrem nije predstavljao tešku prepreku za crveno-bele. Golovima Dušana Savića (dva), Rajka Janjanina i Mileta Jovina norveški domaćin savladan je 4:0, a u Beogradu su za 3:0 pogađali Milko Đurovski (dva) i Konstantin Đurić. Kasnije se, međutim, isprečila Barselona predvođena Maradonom i Šusterom (2:4, 1:2). Tom Lund je, takođe, dvaput igrao protiv Jugoslavije i u oba duela bio strelac. Prvo 1974. u porazu Norvežana 1:3, a onda i 1982. u pobedi svoje reprezentacije istim rezultatom.

-Moji igrači se još nisu istuširali. Sede u svlačionici i pričaju o Tomu Lundu – priznao je selektor te ostrvske zemlje, Majk Ingland, svom kolegi Toru Rosteu Fosenu posle međusobnog duela.

Lund se tokom karijere nije mnogo obazirao na pohvale, međutim, deluje da mu je krivo što se nije oprobao u nekoj jačoj ligi.

-Siguran sam da sam mogao da igram na najvišem nivou – konstatovao je jednom prilikom.

-Uživao sam u fudbalu, tako da ne mogu reći da se kajem, ali svaki sportista želi priliku da se odmeri sa najboljima i vidi dokle može da stigne. Moram priznati da to nisam uspeo da uradim… Naravno, tome je doprinelo i što sam izabrao da osam godina igram u trećoj ligi, ali kada odlučite da se kladite na fudbal – birate tim, a ne pojedinca.

Ostaće žal što nije makar probao u nekoj jačoj ligi od norveške. Posebno – treće norveške.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike