El Fardu Ben za 24sedam o Avrovoj školi, Polu Pogbi, Komorima, fotografiji sa Totijem...

22.09.2020

05:03 >> 21:52

0

Autor: Jovan Terzić

Sjajni napadač Crvene zvezde ponikao je u jednoj od najboljih fudbalskih škola, kroz koju su prošli i Pol Pogba, Rijad Marez, Dimitri Paje, Stiv Mandanda...

El Fardu Ben za 24sedam o Avrovoj školi, Polu Pogbi, Komorima, fotografiji sa Totijem...
Copyright MN Press

Nije fudbalski klub Avr poznat po trofejima, ali je u Francuskoj i te kako na glasu.

Ne samo zbog toga što je najstariji u zemlji “galskih petlova”, osnovan davne 1872, već i zbog svoje škole u kojoj su ponikli neki od najboljih francuskih fudbalera poslednjih godina: Pol Pogba, Benžamin Mendi, Dimitri Paje, Stiv Mandanda, Floran Sinama Pongol, Vikaš Doraso, Lasana Dijara, Žan Alen Bumsong, Ibrahim Ba…

Među polaznicima čuvene škole je bio i napadač Crvene zvezde, El Fardu Ben, koji se za 24sedam prisetio tog perioda, a odgovarao je i na mnoga druga pitanja.

Junak mnogih pobeda crveno-belih je u periodu od 2008. do 2010. godine bio standardan u B timu Avra, a upisao je i nekoliko nastupa za prvi tim. U Ligi 1 debitovao je 15. novembra 2008. protiv Pari Sen Žermena (1:3).

-Da, od onih sa kojima sam igrao najpoznatiji su postali Rijad Marez i Stiv Mandanda, ali bilo je još mnogo odličnih igrača u Avrovoj akademiji – istakao je Ben za naš portal.

Pol Pogba je jedan od njih?

-Pogba je veliki talenat, odmah je bilo jasno da ima potencijal da bude jedan od najboljih na svetu.

Zbog čega je Avrova škola tako dobra?

-Dobra je jer znaju kako da usmere decu da budu dobri igrači, ali i dobri ljudi. Nije mnogo velika i svako ko je tamo zna da je tu zbog fudbala, a ne da bi se zabavljao. Politika kluba je da daje šansu mladim igračima u prvom timu, zbog čega je i stvoreno mnogo dobrih igrača.

Kako si ti došao u Avr, da li te je neko zvao ili samoinicijativno?

-Dva čoveka su se baš potrudili da me ubede da dođem. To su gospodin Mark Nobilo, koji je bio trener u mlađim kategorijama i skaut Frenk Sal.

Profimedia

Damien Le Talek ti je prijatelj iz detinjstva, takođe je bio u Avru, a bili ste i saigrači u Zvezdi. Da li ste i dalje u kontaktu? Da li i ti planiraš da se vratiš u francusko prvenstvo poput njega, koji je sada u Monpeljeu?

-Naravno da smo i dalje u kontaktu, on je jedan od mojih najboljih prijatelja… Ne znam za povratak u Francusku, “nikad ne reci nikad”, ali trenutno mi to nije u planu. Naravno da mi je žao što nisam igrao više u Francuskoj, ali tada se nije toliko davala šansa mladima kao danas. Šta da se radi, sve je to život… Da sam ostao možda ne bih igrao na najvišem nivou, iako verujem da sam imao kvalitet za Ligu 1.

Na promociji u Zvezdi rekao si da već poznaješ Kangu, kao i da si čuo za Boaćija. Otkud to?

-Jeste, Kangu sam znao sa Kupa afričkih nacija, a o Boaćiju mi je pričao Le Talek.

Kanga je posle epizode u Sparti iz Praga ponovo u Zvezdi.

-Da, on je jedan od najboljih igrača sa kojima sam igrao i sjajno je imati ga u timu. Razgovarali smo pre nego što se vratio, tako da sam znao da dolazi. Mnogo mi je drago zbog toga.

Na svom Instagram profilu imaš fotografiju sa Frančeskom Totijem. Da li ti je on omiljen fudbaler?

-Ta fotografija je nastala kada sam bio na operaciji u Rimu (2015. godine, prim. aut.). On je jedan od najboljih igrača svog vremena, jedan od najboljih ikada, ali nije mi najdraži.

View this post on Instagram

Une belle rencontre 😉👍

A post shared by El-Fardou Ben MOHAMED (@ben_m31) on May 28, 2015 at 7:30am PDT

Dejan Stanković je rekao da si verovatno najbolji stranac koji je igrao u Crvenoj zvezdi, a tako misli i većina navijača. Čini se da ti to ne predstavlja pritisak?

-Ogromna je čast kada legenda kao što je Dejan Stanković kaže tako nešto za vas. Kao klinac sam ga gledao na televiziji, a danas mi je trener! Ali, ne predstavlja mi to pritisak, dovoljno sam iskusan.

Igraš odlično od dolaska u Zvezdu januara 2018, možeš li da zamisliš sebe u klubu do kraja karijere?

-Igram dobro jer želim da postignem mnogo golova i osvajam titule, da redovno igram Ligu šampiona ili Ligu Evrope, a da bi se to desilo, moram da budem na najvišem nivou. Da, mogu da zamislim sebe u Crvenoj zvezdi do kraja karijere, ali nikad se ne zna šta nam život nosi.

Reprezentacija Komorskih ostrva dobro je počela kvalifikacije za Kup afričkih nacija, međutim, zbog pandemije korona virusa skoro je godinu dana kako niste odigrali utakmicu. Verovatno si se uželeo tamošnjih saigrača?

– Jeste nas virus usporio, ali uveren sam da ćemo uspeti da zadržimo trenutnu poziciju. Mnogo mi nedostaju moja braća iz nacionalnog tima.

Ima li u selekciji Komora nekih igrača koje bi preporučio Crvenoj zvezdi?

– Imamo mnogo talentovanih fudbalera koji bi mogli da igraju u Zvezdi, ali generalno afrički igrači u Evropi nemaju isti tretman kao drugi i zato im je teže.

MN Press

Rođen si na ostrvu Majot, koje je teritorija Francuske, kako je došlo do toga da zaigraš za Komore?

– Tri godine sam razmišljao da li da prihvatim poziv, jer se nisam osećao dovoljno spremnim, ali onda sam odlučio da pokušam. Bila je to jedna od najvažnijih i najboljih odluka u mojoj karijeri.

Da nisi izabrao Komore, možda bi postao prvi stranac u dresu Srbije?

– Možda (smeh).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike