Srbija je izbegla agoniju baraža, Ronalda i društvo čeka pakao: Imamo sve kandidate za Mundijal

16.11.2021 | 22:34

Autor: 24sedam

Završene su kvalfikacije, iz Evrope nikad teže na Mundijal

Copyright Profimedia

Uh, kakvo olakšanje! Fudbaleri Srbije doneli su naciji veliku radost, ali večeras, kada su završene kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i kada se pogleda kako izgleda spisak timova za baraž, verujemo da svaki ljubitelj fudbala kod nas oseća veliku sreću.

U baražu se nalazi 12 timova, a smo će tri izboriti plasman u Katar 2022. godine.

U doigravanju učestvuje 10 drugoplasiranih timova iz evropskih kvalifikacija – Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska, Vels, Turska, Poljska, Severna Makedonija i Ukrajina – kao i dve selekcije koje su bile prve u grupi u Ligi nacija, ali u kvalifikacijama za Mundijal nisu bili među prva dva tima. To su Austrija i Češka.

Ovih 12 timova je podeljeno u dve grupe, povlašćene i nepovlašćene. Nosioci su šest najboljih drugoplasiranih timova, a preostalih šest čine preostala četiri i dva iz Lige nacija. Redosled je određen po plasmanu na tabeli, s tim da se računaju samo rezultati sa prvih pet ekipa u grupi.

I taj raspored deluje pakleno!

Pogledajte:

Reprezentacije u baražu podeljene su u tri mini-turnira. Na svakom će učestvovati po četiri. One će žrebom, koji će biti održan 26. novembra u Cirihu, biti podeljene u dva polufinala koja će se igrati na jednu utakmicu.

Pobednici polufinala igraće u finalu i pobednik svakog od ta tri mini-turnira kvalifikovaće se u Katar. Polufinala su na programu 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta sledeće godine.

Nosioci, među kojima je i Portugal sa Kristijanom Ronaldom, imaju prednost domaćeg terena u polufinalima. Žrebom će biti određeno koji polufinalni par će biti domaćin finala. Ako nepovlašćeni tim izbaci povlašćenog, automatski preuzima njegovo pravo domaćinstva.

Iako su Italija i Portugal vodeće dve selekcije među povlašćenima, žreb bi mogao lako da ih spoji zajedno u jedan od finalnih parova, pa da posle polufinala igraju direktan meč za plasman na Mundijal u Kataru. Zbog političke situacije je nemoguće da se Rusija i Ukrajina sastanu u baražu.

Žreb grupa za Svetsko prvenstvo održaće se 1. aprila sledeće godine. Mundijal u Kataru počinje 21. novembra i trajaće do 18. decembra.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam